Main Content

Čo znamená dnes populárna ,,low carb'' diéta? Je to prakticky život bez cukru

pondelok, 14. marec 2016 11:55 | Autor: Viktor Štefaňák

Čo znamená dnes populárna ,,low carb'' diéta? Je to prakticky život bez cukru
Čo znamená dnes populárna ,,low carb'' diéta? Je to prakticky život bez cukru | zdroj: © TASR

Po úvodnej sérii článkov o základných zložkách našej stravy si poďme priblížiť jednotlivé životné smery, štýly či filozofie. Pretože v športe či bežnom živote nás strava ovplyvňuje z veľkej časti. Dokonca až na 70 % nášho výkonu či tvaru našej postavy. Ako sa hovorí, „čo dnes zjete, zajtra si oblečiete“. Dnes si povedzme niečo o životnom štýle takzvanej nízkosacharidovej diéty.

Posledné roky je tento životný štýl veľmi populárny aj u športovcov a profesionálnych atlétov. Telo totiž nečerpá energiu z rýchlych cukrov, ale dlhodobej energie uchovanej v tukoch. Z nášho jedálnička automaticky vypadávajú zložky ako pšeničné a múčne výrobky, sladkosti, ryža či zemiaky. Dokonca aj príjem ovocia je znížený na minimum. Naopak, veľkú časť stravy tvoria zložky ako mäso, vajcia, orechy, oleje, semená, sladké zemiaky, syrové výrobky a veľa, naozaj veľa zeleniny.

Posledné riadky určite zaskočia mnoho aktívnych ľudí, ktorí si svoj bežný deň nevedia predstaviť bez zemiakov, ryže či chleba. Ako je možné, že títo ľudia majú energiu aj bez príjmu ovocia. Veď jablko či banán sú skvelý zdroj rýchlej energie. Odpoveď sú práve tuky. Tuky sú dlhodobý zdroj energie. Pre športovcov dôležitý fakt. Každý gram sacharidov, bielkovín a tukov obsahuje určitý počet kalórií.

  • 1 gram sacharidov obsahuje 4 kalórie

  • 1 gram bielkovín obsahuje 4 kalórie

  • 1 gram tukov obsahuje 9 kalórií.

Diéta s vysokým obsahom proteínov i tukov a nízkym príjmom sacharidov vedie nielen k značným tukovým úbytkom, ale dokonca takáto diéta viedla k zvýšeniu svalovej hmoty u ľudí, ktorí ani necvičili. Tento jav by mal byť samozrejmý, ak uvážime, že zvýšený proteínový príjem je sprievodným znakom nízkosacharidových diét.

Pretože proteíny sa skladajú z aminokyselín, ktoré sú stavebnými prvkami svalov, je logické, že zvýšený príjem proteínov zlepšuje svalový rast. Nízkosacharidové diéty takisto zlepšujú svalový rast na úkor tukov. Počas nízko sacharidovej diéty telo začína využívať tuky ako palivo. Pri „low carb“ diéte klesá príjem sacharidov pod 150 gramov za deň. Príklad, zemiaky majú na 100 gramov 17 gramov sacharidov, ryža 28 gramov. Netreba zabúdať na to, že nutrične hodnoty sa menia tepelnou úpravou jedla. Ryža ma na obaloch napísane väčšinou 70-80g, no až po varení a schladení bude mať okolo 28g.

Pri zemiakoch sú čísla menšie. Škroby sa totiž tepelnou úpravou premenia na cukor. To znamená, že ak sú teplé, sú to sacharidy. Po vychladnutí sú to opäť škroby. O detailoch prečo si povieme v ďalšom článku. Na Slovensku obľúbený chlieb okolo 49 gramov, no závisí od použitej múky. Jablko 14 gramov. Taká Nutella má 58 gramov sacharidov. Ešte dôležitejší je glykemický index potravín. Tomu sa budeme venovať v zvlášť článku.

Rozdiel nastane aj v pocite hladu a sýtosti. Skúste si dať na obed obrovskú porciu listovej zeleniny ako šalát, rukola či špenát, polejte to panenským olivovým olejom, pridajte tvrdý tučný syr ako mozzarella či parmezán, hrsť semiačok z tekvice či sezamu, hrsť vlašských orechov, sušenú šunku a dresing s tučného smotanového jogurtu. Kedy budete hladní?

AKÉ NEGATÍVA MÔŽE PRINÁŠAŤ NÍZKO SACHARIDOVÁ VÝŽIVA:

  • studené končatiny (aj v lete) a niekedy aj nos (pocit chladu až triaška), znížená činnosť štítnej žľazy,

  • zápcha,

  • bolesti hlavy,

  • zvýšené hodnoty cholesterolu, žlčníkové bolesti a komplikácie (z nadmerného príjmu tukov),

  • ťažoba, pocit slabosti, vyčerpanie a silná únava,

  • zvýšená chuť na sladké potraviny, častejší hlad, ktorý je až neovládateľne agresívny (musím sa hneď najesť), silná nervozita a neovládateľná chuť na sladké (hypoglykémia),

  • oslabená imunita a časté prechladnutia.

V OBLASTI ŠPORTU TO MÔŽU BYŤ NAJMÄ TIETO KOMPLIKÁCIE:

  • strata maximálnej sily a vytrvalosti, častý pocit ubolených svalov,

  • pomalá regenerácia svalov i glykogénu,

  • nevládnosť na tréningoch až nechutenstvo k pohybu,

  • časté kŕče počas i po záťaži, točenie hlavy pri tréningu (niekedy až odpadávanie).

Ako tomu predísť? Prijímať dostatok tekutín, najmä vodu, minerály. Dopĺňať soli, vďaka kvalitným vývarom, dosoliť si šalát himalájskou či morskou soľou. Pomáhajú aj potraviny ako kapusta, čalamáda, kefír, rôzne semiačka. Omega 3 mastné kyseliny z rýb či semiačok a orechov takisto napomôžu odstrániť možné negatíva. Telo sa po pár dňoch adaptuje na nový životný štýl. Ten je vhodný najmä pri snahe zredukovať hmotnosť alebo maximalizovať svoj výkon. Mentálny aj fyzický.

Čítajte viac na túto tému:

použité zdroje:
Pubmed.com
vladozlatos.com/negativalowcarb

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uvedené v článku nie sú náhradou odporúčaní a rád špecializovaného doktora. Upozorňujeme, že text má len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré by pri jeho využití mohli nastať. Pred aplikovaním odporúčame konzultáciu s trénerom/odborníkom alebo lekárom.