Main Content

Fitneska Eva Bániková: Túžim dať si selfie s Arnoldom Schwarzeneggerom (Rozhovor + fotky vnútri)

piatok, 26. máj 2017 11:13 | Autor: Silvia Petrašková

Fitneska Eva Bániková: Túžim dať si selfie s Arnoldom Schwarzeneggerom (Rozhovor + fotky vnútri)
Fitneska Eva Bániková: Túžim dať si selfie s Arnoldom Schwarzeneggerom (Rozhovor + fotky vnútri) | zdroj: © TASR

Pamätaj, že úspech je odmena za drinu! Aj takýmto slávnym Sokratovým výrokom sa vo svojej športovej kariére riadi mladá a talentovaná slovenská fitneska Eva Bániková. V jej prípade mala vynaložená drina cenu zlata, no cesta až na samotný vrchol nebola vôbec jednoduchá. Dnes sa však môže pýšiť titulom majsterky sveta! O svojich začiatkoch vo svete fitness, mimoriadne úspešnej sezóne 2016 i ďalších plánoch nám rodáčka zo Žiliny porozprávala v exkluzívnom rozhovore.

Evička, vo svete fitness sa pohybujete už vyše 14 rokov. Začínali ste ako 7-ročná ešte v kategórii detského fitness. Ako si na svoje začiatky spomínate?

Na svoje začiatky si dosť dobre pamätám. Boli to zlaté časy. Áno, ako 7-ročná som nastúpila na svoju prvú súťaž v podstate som ešte o fitness nič nevedela. Pred mojou prvou súťažou som dokonca dostala ovčie kiahne a nevedela som či nastúpim, no nakoniec som šla a skončila som medzi poslednými. Bola som smutná, uplakaná a nešťastná, ale moja rodina ma podporila a v ich očiach som bola víťazka.

Aký je svet detského fitness dnes? Majú deti o tento šport záujem?

Musím povedať, že z roka na rok sa detičky zlepšujú a na pódium predvádzajú neskutočné zostavy. Myslím si, že deti majú o tento šport záujem a hlavne dievčatá, no teším ma aj to, že sa postupne zapájajú aj chlapci.



FOTOGALÉRIA: Krásna
slovenská fitneska Eva Bániková
(zobraziť celú galériu)

Počas svojej kariéry ste si prešli všetkými kategóriami od detskej, cez juniorskú až po dnešnú ženskú úroveň tohto športu. V čom vidíte najväčší rozdiel a zmenu medzi detským a juniorským fitness? Čo bolo najťažšie na prechode do juniorskej kategórie?

Rozdiel medzi detským, juniorským a ženským fitness je veľký. Ako dieťa dokážete zvládať rôzne silové prvky. Už teraz na sebe cítim, že som stará. (smiech) Telo je už opotrebované a musím si dávať veľký pozor pri trénovaní a pri nácviku voľnej zostavy. Deti nemusia riešiť stravu, možno len týždeň pred súťažou stačí ak obmedzia čokoládu. No postup medzi juniorky a ženy je omnoho ťažší. Buď to niekto zvládne, alebo nie. Rozhodne to nie je prechádzka ružovou záhradou. Hlavne tu ide o to, či to dieťa chce, pretože je to boj. Zmena v strave, každodenný tvrdý tréning, zmeny v pózovaní a to najhlavnejšie, málo voľného času.

Veľkým prelomom Vašej doterajšej kariéry boli  určite MS vo fitness v poľskom Bialystoku, kde ste si vybojovali titul svetovej šampiónky v kategórii nad 163 cm. Aké to boli pocity, keď ste sa ocitli na samom stupni víťazov s víťaznou trofejou práve Vy?

Síce to bolo skoro pred pol rokom, ale v mojom srdci to už bude navždy. Bolo to niečo neskutočné, nevedela som čo sa deje, či je to len sen, alebo skutočnosť. Slzy sa mi nemohli zastaviť, točila sa mi hlava o dychu ani nehovorím. A keď hrala slovenská hymna..., niečo neskutočné! Ďakujem Bohu, mojej rodine a trénerke, že mi pri tom všetkom pomáhali. Bez nich by som to nedokázala. Je úžasné, keď máte niekoho po svojom boku, kto vo vás verí a drží s vami.

Boli to Vaše premiérove MS medzi seniorkami. S akými cieľmi ste cestovali na tento šampionát?

Mojim cieľom bolo dostať sa do finále, pretože už len to je úspech. No v kútiku duše som si priala vybojovať aspoň bronz.

Aktuálne súťažíte na úplne inej, vyššej úrovni ako doteraz. V čom je súťaženie medzi seniorkami najťažšie?

Keď som súťažila na medzinárodnej úrovni, to bol môj prvý rok, preto neviem na túto otázku presne odpovedať. Uvidíme ako to bude tento rok. Hlavným cieľom je stále napredovať a udržiavať si pozíciu medzi tými najlepšími. Nemôžem zaspať na vavrínoch! Titul majsterky sveta už mám, ale musím byť ešte lepšia, ako na jeseň. Mám obrovskú motiváciu a to má poháňa vpred.



zobraziť celú galériu

Súčasťou samotných súťaži je okrem silovej prezentácie i časť venovaná gymnastickej zostave. Ako ju zvládate?

Na ME 2016 v Španielsku som si počas voľnej zostavy natiahla šľachy a väzivo v členku, to bol môj zlom. Vtedy som sa veľmi bála, že už nikdy nič neskočím. Bola som na dlhšiu dobu odstavená. Snažila som si to všetko v hlave usporiadať a dať najmä po psychickej stránke dokopy. Na jeseň som niektoré veci vynechala a nácvik zostavy a gymnastické veci boli viac v štýle opatrnosti. No všetko som to prekonala, ale strach tam stále je. Veru, nemám už ani 10 ani 15 rokov, preto sa mi skáče trošku horšie. 

Ktorá disciplína je Vám bližšia?

V detskej kategórii to bola zostava, teraz sa prikláňam skôr k postave, aj keď voľnú zostavu si vždy veľmi užívam a dokonale sa pri nej odviažem.

Je spomínaný titul majsterky sveta z Poľska tým, ktorý si Vy osobne vážite najviac?

Vážim si každú jednu medailu, každé ocenenie, ktoré som v živote získala. Sú to krásne spomienky, či už je to za prvé, alebo šieste miesto. No je skutočne pravda, že titul majsterky sveta si vážim zo všetkého najviac.

Ziskom titulu majsterky sveta Vaša cesta za trofejami určite ani zďaleka nekončí. Aké sú Vaše ďalšie ciele? Vraj medzi ne patrí aj túžba štartovať na Arnold Classic a dať si selfie so samotným Arnoldom Schwarzeneggerom. Je to pravda?

Mojim cieľom je finále a top tretie miesto ME v juniorskej a ženskej kategórii. Konkurencia stále rastie a ja by som bola veľmi rada, ak by sa mi to poradilo. Áno, je to pravda, tento rok by som sa chcela zúčastniť súťaže aj na Arnold Classic a ak sa to podarí, bola by som veľmi šťastná, ak by sa mi podarilo hodiť si s ním tú selfie.