Main Content

Čo tvorí našu stravu. Poznáš základné makroživiny?

nedeľa, 3. január 2016 12:20 | Autor: Viktor Štefaňák

Čo tvorí našu stravu. Poznáš základné makroživiny?
Čo tvorí našu stravu. Poznáš základné makroživiny? | zdroj: © TASR

V živote každého športovca a nešportovca dominuje základná vec. Je ňou strava. Ak človek trénuje ako profík, ako poloamatér či len pre zábavu, všetok výkon sa na konci dňa opiera o stravu. Kto netrénuje vôbec, takisto musí z niečoho čerpať energiu, aby mohol vôbec dýchať. Ako sa teda delí rezeň so zemiakmi a šalátom na drobné?

Každé jedno jedlo obsahuje esenciálne látky. Tie obsahujú makroživiny, resp. makronutrienty, z tukov, bielkovín a sacharidov (mastné kyseliny, aminokyseliny, vláknina a čiastočne aj cukry) a mikroživiny. Tu zase patria vitamíny, minerály, antioxidanty a probiotiká. Napríklad vitamíny, minerály, antioxidanty sú potrebné na ochranu bunkových funkcií. Antioxidanty neutralizujú toxíny a urýchľujú odstraňovanie zápalových častíc, ktoré by inak mohli spomaľovať regeneráciu a svalový rozvoj.

Rozmeňme si na drobné makroživiny. Patria sem tri základné, vyššie spomenuté. Niektorí odborníci radi pridávajú aj štvrtý článok, a síce ketóny. Ale o tom nabudúce. Sacharidy či cukry sú v modernom svete najčastejšie konzumovaná časť našej stravy. Patria sem totiž výrobky, ktoré obsahujú múku, škrob či cukor. Či chceme alebo nie, sú všade okolo nás, často v „nesprávnej“ forme.

Delia sa na dve formy, vysoko a nízko koncentrované. Vysoko koncentrované sú takmer všetky. Posúďte sami. Patrí sem chlieb, pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky, cereálie, celozrnné produkty, múčne jedlá), tieto sacharidy majú nízky obsah vody, ale veľa rýchlo vstrebateľnej energie. Naopak nízko koncentrované sú ovocie a zelenina. Presný opak, veľa vody, menej energie. O sacharidoch, ich širšom rozdelení a použití sme písali viac v osobitnom článku (kliknite).

Čítajte tiež: Miluješ ovocie? Daj si radšej niečo zelené

Protipólom sacharidov sú tuky. Opäť často vysoká položka našej stravy. A znova tá „nesprávna“ forma. Fast foods, stužené tuky, rastlinné oleje. No ale aká je potom tá dobrá časť? Takzvané inteligentné alebo zdravé tuky. Základné rozdelenie tukov je na SAFA (nasýtené tuky), MUFA (mono-nenasýtené tuky) a PUFA (poly-nenasýtené tuky). Každá potravina obsahuje iný pomer a rozdelenie tukov. Navyše sa inak správajú pri tepelnom spracovaní a inak v studenej kuchyni. Detaily nabudúce. Základné zdroje tukov sú samozrejme oleje, potom orechy a semená, vajcia, mäso, ryby či mliečne výrobky.

Na záver skončíme pri proteínoch alebo známejšie, bielkovinách (čítajte o tom viac tu: Vďaka čomu nám rastú svaly? Čítaj ďalej!). Pozor dávajte najmä tí, ktorí chcete posilniť svaly a kostru tela. Práve bielkoviny sú najlepšia voľba po tréningu na regeneráciu svalstva. Ako inak, aj tu sú dva typy. Tentokrát nie „zdravé“ a „nezdravé“, ale rastlinné a živočíšne. Ktoré sú lepšie, účinnejšie či výživnejšie si necháme na neskôr. Ale vegáni v tom majú jasno. Po tréningu sa najviac doporučuje doplniť telo a svaly srvátkou. Má veľmi vysokú biologickú hodnotu a je bohatá na aminokyseliny leucín, izoleucín a valín, ktoré podporujú rast svalovej hmoty. Srvátka je rýchlo stráviteľný zdroj bielkovín. Preto sú práve proteínové nápoje často srvátkové koncentráty či izoláty. Zmiešaním s vodou vzniká blahodárny nápoj.

Ak chcete bielkoviny vyťažiť aj z klasickej potravy, siahnite po tvarohu či syroch, v skratke mliečnych výrobkoch, mäse, vajíčkach či strukovinách. Ako ich najlepšie využiť, koľko prijať za deň a či rastlinné alebo živočíšne v nasledujúcom článku. Toto je základné rozdelenie makroživín v našej strave, v základnej podobe, ktorú by mal každý ovládať. Na to môžeme postupne nabaľovať ďalšie a ďalšie detaily.

Čítajte viac na túto tému:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uvedené v článku nie sú náhradou odporúčaní a rád špecializovaného doktora. Upozorňujeme, že text má len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré by pri jeho využití mohli nastať. Pred aplikovaním odporúčame konzultáciu s trénerom/odborníkom alebo lekárom.