Main Content

Aktivity, ktorými potešíte svoje telo

štvrtok, 26. január 2023 10:26 | Autor: Sport7.sk

Športová aktivita
Športová aktivita | zdroj: Freepik.com

V každodennom kolobehu života, v ktorom chodíte do práce, staráte sa o domácnosť či deti, si potrebujete nájsť čas aj na seba. Telo vystavené stresu, či už je to kvôli práci, škole alebo iným problémom, má veľmi zlý dopad na vaše zdravie a telo. Často nestíhate variť a tak si kúpite nejaký fast food či takzvané „rýchlovky“, ktoré na vás taktiež pôsobia negatívne. Skúste si nájsť čas na seba, na návyky či aktivity, ktorými potešíte vaše telo.

Cvičte

Cvičenie je jednou z najdôležitejších činností na udržanie zdravého životného štýlu, pretože pomáha posilňovať svaly, zlepšovať kardiovaskulárne zdravie a znižovať stres. Pobyt vonku v prírode môže byť prospešný pre vaše fyzické a duševné zdravie, pretože aktivity ako chôdza, beh, bicyklovanie či posilňovanie môžu pomôcť vyčistiť vašu myseľ a stimulovať kreativitu.

Iné aktivity, ako napríklad joga alebo pilates, vám pomôžu uvoľniť vaše telo, myseľ, zároveň zvýšia flexibilitu a rovnováhu. Ak ste čerstvá mamička, ktorá chce zostať v kondícii, skúste cvičiť napríklad jogu alebo pilates, ktoré sa stali veľmi obľúbenými formami cvičenia. V prípade, že kojíte, sa nemusíte ničoho obávať. Veľmi dobrou športovou vychytávkou sa stali podprsenky na kojenie. Pri cvičení a iných aktivitách vám poskytnú pohodlie, sú pružné, praktické a zabezpečia vám dostatočnú podporu pre prsia.

Skvelým prístrojom na cvičenie je aj vibračná plošina. Pri cvičení na vibračnej plošine zapojíte celé telo a veľmi účinne precvičíte rôzne svalové partie. Vibračná plošina nezaťažuje vaše kĺby, znižuje ich bolesť, pomáha spaľovať kalórie, zlepší vám celkové zdravie a okrem toho vás aj pomasíruje. A to určite po cvičení oceníte! 

Ak patríte v cvičení k nováčikom, nezabudnite na to, že správne a pohodlné oblečenie je základ. Na internete nájdete veľa e-shopov, v ktorých máte na výber z neskutočného množstva športového oblečenia. Ak však patríte k ľuďom, ktorí myslia ekologicky, navštívte second-hand, v ktorom budete mať určite z čoho vyberať. Okrem toho, že urobíte niečo pre našu planétu, potešíte aj svoju peňaženku, pretože si kúpite viac vecí za minimum peňazí. A to sa oplatí, že?

Beh alebo rýchla chôdza je výbornou fyzickou aktivitou

Vedeli ste, že beh a chôdza patrí k najprirodzenejším formám cvičenia? Ich prínos pre telo je nespočetný. Pravidelný beh, rýchla chôdza a chôdza pomáhajú zlepšiť zdravie vášho srdca, pľúc, znížia riziko niektorých ochorení, ako je cukrovka 2. typu, obezita, posilňujú svaly, zvýšia hladinu energie, pomôžu telu spaľovať kalórie či zlepšiť duševné zdravie.

K behaniu si zaobstarajte kvalitnú obuv a nie však hocijakú. Ak radi beháte, venujete sa rýchlej chôdzi alebo sa prechádzate, investujte do tenisiek na behanie. Tenisky na behanie sú základnou súčasťou bežeckej výbavy. Vďaka bežeckej obuvi si zlepšíte efektivitu behu a rovnováhu. S teniskami na behanie predídete zraneniam, nakoľko sú vybavené odpružením, ktoré tlmia nárazy, ktoré by sa preniesli na vaše kĺby a svaly.

Posilnite svoju imunitu

Na to, aby ste boli zdraví a nezápasili tak často s rôznymi chorobami, chrípkami a nádchami, musíte pravidelne posilňovať svoju imunitu. Ak neviete ako na to, poradíme vám pár tipov, ktoré vám s tým pomôžu.

  • Jedzte zdravo a do svojho jedálnička pridajte stravu, ktorá obsahuje živé organizmy a probiotické kultúry.
  • Hýbte sa, hýbte sa, hýbte sa. Pohyb je základ zdravého tela. No a ako sa hovorí, v zdravom tele, zdravý duch.
  • Navštívte saunu. Sauna je skvelou prevenciou proti alergiám, infekciám horných dýchacích ciest a ešte vám aj prekrví končatiny.
  • Skúste sa otužovať. Samozrejme, nemusíte hneď v zime hľadať najbližšie jazero a skočiť tam. Zo začiatku skúste pri sprchovaní postupne uberať teplotu vody a uvidíte, že časom si na chladnú vodu zvyknete.
  • Kúpte si vitamíny alebo kvapky na posilnenie imunity. Doplňte vitamín C, D, zinok, vitamíny B6/B9, omega-3 mastné kyseliny a podobne.

Doprajte si oddych

Samozrejme, že šport, vitamíny či kvalitný spánok potešia vaše telo ale občas si treba dopriať aj trochu “luxusu”. Nielenže potešíte svoje telo ale dokonca aj myseľ, pretože aj relax je to čo vaše telo potrebuje. Dajte si pauzu, doprajte si krátky pobyt a navštívte wellness hotel. Pozrite si výhodné wellness balíčky a nechajte svoje telo odpočívať a rozmaznávať. Po náročnej práci nie je nič lepšie, ako príjemná masáž, dobrý kúpeľ alebo sauna, že? Zoberte si so sebou ešte niekoho a užite si tento čas v príjemnej spoločnosti!

Ak do svojho každodenného života začleníte tieto aktivity, môžete si byť istí, že potešíte svoje telo. Vaše duševné a fyzické zdravie je dôležité, a preto venujte čas činnostiam, vďaka ktorým sa budete cítiť dobre a plní energie.