Main Content

Diéta Novaka Djokoviča je populárna po celom svete. Poznáš ju?

pondelok, 7. december 2015 13:13 | Autor: Viktor Štefaňák

Diéta Novaka Djokoviča je populárna po celom svete. Poznáš ju?
Diéta Novaka Djokoviča je populárna po celom svete. Poznáš ju? | zdroj: © TASR

Populárny Nole má za sebou najúspešnejší rok v kariére. Získal desať turnajových titulov, z toho tri grandslamové na Australian Open, Wimbledone a US Open. Najúspešnejší rok v kariére doplnil najlepší tenista súčasnosti Novak Djokovič aj o šesť triumfov na podujatiach kategórie Masters, čo sa v doterajšej histórii žiadnemu hráčovi nepodarilo. Keďže platí, že takmer 70 % výkonu a výzoru každého z nás závisí na strave, pozrime sa na Djokovičov recept.

Na úvod treba povedať, že každý z nás je veľmi individuálny a to čo funguje jednému, nemusí druhému. Takže aj Djokovičov plán platí najmä pre neho a športovcov, ktorí trénujú niekoľko krát denne a majú naozaj náročný tréningový plán. No základné pravidlá sú adaptovateľné pre všetkých.

Základ Djokovičovej diéty je totálne vysadenie gluténu, či lepku. Glutén je z fyzikálneho hľadiska lepkavá hmota (vyrába sa z neho napr. lepidlo na papier), ktorú nedokážeme stráviť napriek akejkoľvek predchádzajúcej úprave potravín - mechanickej, tepelnej, či biochemickej (fermentácia).

Jedením veľkého množstva obilnín sa do tenkého čreva spolu s ďalšou potravou dostáva veľké množstvo gluténu, ktorý sa lepí na steny tenkého čreva a komplikuje proces trávenia. Takže naozaj nepotrebná vec pre náš výkon.

Základné princípy Djokovičovej diéty si popíšeme v nasledujúcich 8 bodoch.

1. pi vodu hneď z rána

Po dlhej noci, plnej výdatného spánku, je naše telo dehydrované. Preto veľmi potešia 2-3 poháre vody izbovej teploty. Ak si doň večer pridáte citrón, ten vytiahne baktérie z vody a zničí. Keď ich ráno vypijeme, dostaneme do čreva vlastne proti látku. Takisto si dá Novak dúšok čerstvého čierneho či zeleného čaju. Ten nakopne náš organizmus podobne ako káva. Milovníci čaju tvrdia, že ešte viac, keďže katechíny nakopnú spaľovanie tukov a kofeín sa uvoľňuje do tela postupne.

2. daj si lyžicu medu

No ako hovorí Nole, „dávam si dve lyžice medu každý deň. Niekto si povie, je to cukor. A náš cukor potrebuje aj cukor. Najmä ak mám počas dňa náročné dvoj fázové tréningy či dlhý zápas.“ Pre bežného jedinca, čo nemá taký náročný deň ako Novak, stačí aj lyžica medu, napríklad pred spaním. Všetko zapiť kefírom či mliekom. Upokojí, pomôže zregenerovať a lepšie sa po ňom spí.

3. ranná miska pre silu

Djokovič okamžite po zobudení začína deň ľahkým strečingom alebo cvičením s vlastnou váhou. Po ňom prichádza na rad raňajší rituál. Miska plná zdravých tukov, anitoxidantov, vlákniny a sacharidov. Namiešaš si ju aj ty, veľmi jednoducho. Vlákninu získaš z jablčnej vlákniny, ovsených otrúb, dobré tuky z hrste mandlí, kokosu, vlašských orechov či lieskovcov, kokosového oleja i domáceho masla. Antioxidanty z čučoriedok a iného lesného ovocia.
Celé si to Nole zalieva kokosovým či mandľovým mliekom. Ale ide to aj vriacou vodou či plnotučným smotanovým jogurtom. Vláknina zlepší naše trávenie, tuky poskytnú energiu na celé dopoludnie a trošku sacharidov posilní pred náročným tréningovým dňom.

4. ak sme ešte hladní

Djokovič má naozaj neuveriteľný výdaj energie počas celého dňa. A ak to naňho doľahne ešte okolo obeda či nedaj bože pred ním, siaha po rýchlej záchrane. Proteínový shake či jeho obľúbene avokádo. To si kľudne rozmixuj so štipkou morskej soli, olivovým olejom a všetko pekne zmiešaj na nátierku. Mrkva či uhorka do ruky a môžeš vyjedať ako Djokovič.

5. obed a lá cestoviny

Djokovič si dáva k obedu zvyčajne menší tanier cestovín, samozrejme bezlepkových. Zdroj napríklad quioa či pohánka. K ním si pribalí tuniaka, veľkú porciu zeleniny a olivový olej. Práve olej a zelenina zabránia zvýšeniu inzulínu z cestovín a spomalia ukladanie cukrov do tukových zásob.

Platí totiž, že nadmerná konzumácia sacharidov, dôležitých pre okamžitú energiu, spôsobuje ich nevyužitie a následné ukladanie. Pre pánov do spodného brucha, pre dámy do oblasti bokov. Sacharidy sú totiž rýchle palivo, ktoré dvihnú našu energiu, ale veľmi rýchlo padnú „späť“. Ako poznáš nával únavy po jedle, to je preto, lebo Ti klesol cukor z krvi a prišla „stena“.

6. pi ak trénuješ

Nole si dáva počas tréningu nápoj plný vitamínov, minerálov a elektrolytov. Nezaťaží to jeho telo a žalúdok a umožní mu telo hydratovať, najmä počas vlhkých a teplých dní. Keďže prvý Grand Slam v roku je v Austrálii, prípadne francúzsky French Open pred letom, na pitný režim si dáva veľký pozor. Nám „smrteľníkom“ stačí aj čistá voda, ktorá nás hydratuje a dopĺňa tekutiny, ktoré strácame. Vhodné sú minerály typu zinok, magnézium či kalcium. Zabraňujú totiž kŕčom.

Jedna z najdôležitejších vecí po ťažkom tréningu je proteínový nápoj. Všeobecne proteíny podporujú rast a regeneráciu svalov. A práve srvatkový izolát má najlepšiu vstrebateľnosť. Samozrejme, tvaroh či kuracie prsia sú skvelý zdroj bielkovín, no ich priama vstrebateľnosť nie je taká rýchla ako z nápoja. Po veľmi náročnom dni nie ja na škodu prijať jeden nápoj aj 30 minút pred spaním, trebárs s mliekom či kefírom. Lepšie je zvoliť ten s pomalším uvoľňovaním. Dodáva nám živiny počas celej noci.

7. počas dlhých zápasov si daj rýchle cukry

Tak to totiž rieši Djokovič. Ale ako sme si povedali v úvode, to čo platí na Djoka, nemusí pre Teba. Sacharidy sú okamžitý zdroj energie, tuky dlhodobý. Preto si Nole počas päť setovej bitky vo finále Grand Slamu dáva ďatle, banán či lyžicu medu. Všetko dopĺňa veľkým množstvom vody. Občas v nej rozmieša aj power gély s kafeínom.

8. na večeru veľa proteínu

Máš za sebou náročný deň, však? Dva tréningy a možno aj zápas. Prípadne pre pracujúceho, ranný beh, sedenie v robote a potom crossfit tréning s množstvom mŕtvych ťahov či drepov. Tak si dopraj regeneráciu. Nole to robí formou vysoko-bielkovinového jedla. To získaš z mäsa ako kuracie, rybacie či červené. Vegetariáni z vajec, strukovín či skrátka proteín nápoja. K tomu restovaná zelenina, plátok syra či bryndze. Ako hovorí Djoko, „čím je jedlo bližšie prírode a pôvodnému stavu, tým lepšie.“ Takže čo najmenej spracovaných potravín, rafinovaných tukov a vyprážaných „chuťoviek“.

Ako dodáva Nole, toto nie je iba zmena jedálníčka, je to zmena životného štýlu. K lepšiemu, sviežejšiemu a výkonnejšiemu ja. Strava je ale veľmi komplexná téma a toto sú len základy. Navyše z jedálníčka tenisovej hviezdy Novaka Djokoviča. Robeného jemu na mieru, keďže má intoleranciu na lepok. Dokonca o tom celom napísal aj knihu. Nájdeš ju pod titulom Serve to win.

Čítajte viac na túto tému: