Main Content

Umelá inteligencia zložila hit pre slovenských hokejistov. Pomôže im v úspešnej ceste?

streda, 8. máj 2024 15:03 | Autor: Redakcia Sport7.sk

Slovenská hokejová reprezentácia
Slovenská hokejová reprezentácia | zdroj: TASR

Umelá inteligencia zložila hit pre slovenských hokejistov. Pomôže im v úspešnej ceste?

Slovenským hokejistom nevyšiel posledný prípravný zápas pred majstrovstvami sveta, no fanúšikovia veria, že chyby doladia a na šampionáte predvedú plný herný potenciál. Nakopnúť by ich k tomu mohla aj hymna, ktorú pre nich vytvorila umelá inteligencia (AI).

Umelá inteligencia (AI) revolucionizuje každý sektor, ktorého sa dotkne a inak tomu nie je ani vo svete hudby. Po príchode nástrojov ako sú Suno či Udio totiž dokáže aj amatér zložiť pesničky, dokonca aj v slovenčine, ktoré sú viac než počúvateľné. 

Autor YouTube kanálu kanál Zaujalo ma AI Martin Gregor, ktorý sa špecializuje na novinky z tejto oblasti, sa preto rozhodol zadať AI úlohu zložiť pesničku pre slovenských hokejistov. Použil pri tom nástroje Claude a Suno.

,,Chatbotovi Claude 3, čo je niečo ako pokročilý ChatGPT, som zadal inštrukcie. V podstate som mu povedal mená našich hokejistov, kde sa bude hrať šampionát, taktiež som uviedol inštrukciu, aby v pesničke bolo “nech bože dá” a tiež “hromy divo bijú”. Spomenul som aj Janka Lašáka, pretože vo mne rezonujú spomienky na rok 2002. Vznikol z toho základný text, ktorý som ešte doladil a následne ho poslal do Suno. Nuž a Suno dokončilo úlohu a pripravilo niekoľko desiatok rôznych piesni. Vybral som túto, pretože sa mi zdala najlepšia,” vysvetlil Martin. 

Nástroje na generovanie pesničiek samozrejme nie sú dokonalé, no dokážu zložiť pieseň v priebehu pár sekúnd. A Suno je dokonca zatiaľ možné používať a testovať aj úplne zadarmo, ak pieseň nekomercionalizujete. 


,,Nečakajte, že v Suno hneď zložíte hit, ktorý budú hrávať v rádiu. Ide ale o skvelé nástroje pre “domácu tvorbu”, čiže napríklad pre firmy, ktoré si chcú zložiť firemný single, alebo napríklad pre amatérskych športovcov, ktorí by mali radi hymnu pre ich tím. Skúsiť to takto pre našich hokejistov bol spontánny nápad a podľa mňa to nedopadlo najhoršie,” doplnil. 

Pieseň si môžete vypočuť tu. Neváhajte ju ohodnotiť a prípadne môžete skúsiť vytvoriť aj vašu vlastnú verziu. Vďaka pokroku v AI už neexistujú žiadne prekážky.