Main Content

Na čo si dávať pozor v posilke (4 základné chyby pri cvičení)

štvrtok, 24. marec 2016 08:48 | Autor: Gabriel Štefaňák

Na čo si dávať pozor v posilke (4 základné chyby pri cvičení)
Na čo si dávať pozor v posilke (4 základné chyby pri cvičení) | zdroj: pixabay.com

Akým chybám sa vyvarovať pri cvičení, ak sa nechcete v posilňovni ľudovo povedané dolámať? Tu sú štyri základne chyby.

Minulý týždeň sme si predstavili štyri základné cviky so skvelou tréningovou pomôckou nazývanou kettlebell. Pevne veríme, že ste si tieto cviky už skúsili a momentálne pracujete na technike. Prípadne ste už pokročilý športovec a postupne zvyšujete zaťaženie tak, aby ste rozvíjali silu, kondíciu a ohybnosť zároveň, pričom zhadzovali nadbytočný podkožný tuk. Keďže to sú presne benefity a ciele, ktoré pri cvičení s kettlebellmi dosiahnete.

Naposledy sme vám sľúbili ďalších niekoľko cvikov, ktorými môžete obohatiť váš tréningový program. Najbližšie to budú pokročilé cviky s kettlebellmi, ktoré vyžadujú dokonalé technické prevedenie, aby ste precvičili svalové partie bez prípadného zranenia. Keďže tak, ako každý druh tréningu, aj tréning s kettlebellmi môže viesť pri zlej technike k zraneniu. Preto sa ešte pred tým budeme venovať základným chybám pri cvičení s kettlebellmi (mnoho z týchto rád sa dajú uplatniť pri všetkých typoch cvikov), ktorým sa treba vyvarovať:

  1. (Príliš) veľké váhy – v našich končinách známe ako posilňovanie ego svalov. Cvičenie s ťažkými váhami je o to rizikovejšie, ak používate neprimerane veľké váhy. Pokiaľ nemáte zvládnutú techniku, nepúšťajte sa do veľkých váh. Inak sa môžete, ľudovo povedané, dolámať. Pomalým pridávaním váh dávate telu možnosť prispôsobiť sa záťaži a spevniť tak, aby ste boli pripravení pridať na ďalší level.

  2. Hrbenie chrbta – inými slovami nedržanie rovnej chrbtice. Túto chybu robí mnoho športovcov vo fitkách, pričom následky môžu byť napríklad aj získanie práva parkovať na vyhradených miestach hneď pri vchodoch do supermarketov. A to sme si istí, že tieto práva by nikto nechcel nadobudnúť vo fitku. Rovný chrbát je obzvlášť dôležitý pri ťažkých cvikoch ako mŕtvy ťah, drep, trh, nadhod, alebo aj kettlebell swing. Berte to vážne.

  3. Tréning do zlyhania – pri tréningu je dôležité atakovať maximálne úsilie a možnosti svalov tak, aby ste dosiahli maximálnu hypertrofiu alebo progres pri sile. To však neznamená, že pôjdete do zlyhania deväť z desiatich sérií. Nie, týmto iba zvyšujete riziko zranenia. Radšej si to jedno extra opakovanie ušetrite a využite túto energiu na ďalšie série.

  4. Nevhodná obuv – áno, dobre čítate. Nevhodná obuv je častým javom vo fitkách. Bežecké tenisky sú na behanie. Majú vyvýšenú pätu, čím menia mechaniku pohybu pri väčšine silových cvikov, resp. všetkých cvikoch, kde stojíte na nohách. Drep, swing, deadlift a podobne. Hrozia najmä zranenia kolien. Ba čo viac, strácate stabilitu. Najlepšie je nosiť minimalistickú obuv s tenkou podrážkou, ako staré známe kecky, hálovky, alebo fitness obuv, ktorá nemá vyvýšenú pätku.

Toto sú najčastejšie chyby pri cvičení s kettlebellmi alebo silovom tréningu všeobecne. Samozrejme, tých chýb existuje podstatne viac. No pre začiatok stačí, keď sa zameriate na tieto hlavné, ktoré môžu mať najväčší dopad na vaše zdravie.

Odporúčame ďalšie naše články o cvičení:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uvedené v článku nie sú náhradou odporúčaní a rád špecializovaného doktora. Upozorňujeme, že text má len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré by pri jeho využití mohli nastať. Pred aplikovaním odporúčame konzultáciu s trénerom/odborníkom alebo lekárom.