Main Content

Jediná tréningová pomôcka na všetko - kettlebell

streda, 9. marec 2016 14:55 | Autor: Gabriel Štefaňák

Jediná tréningová pomôcka na všetko - kettlebell
Jediná tréningová pomôcka na všetko - kettlebell | zdroj: youtube

Väčšine z vás možno slovíčko kettlebell nič nehovorí. No pre nadšencov silového tréningu, špeciálne jednotky armády, polície, prípadne priaznivcov bojových športov, ide o nenahraditeľnú súčasť tréningu.

Historicky boli kettlebelly určené väčšinou pre tieto skupiny obyvateľstva, keďže s nimi roky trénovali sovietske špeciálne jednotky. To bolo niekedy okolo 18. storočia. No úplný začiatok tejto skvelej tréningovej pomôcky siaha až do antického Grécka. V múzeu v gréckej Olympii je dodnes kettlebell o hmotnosti 143 kg! Keď to porovnáme s dnešným takzvaných štandardom, a teda kettlebelly s hmotnosťou 16, 24, 32 ( ale aj 40, 48) kilogramov, vynára sa otázka, čo s tým asi tak tí Gréci robili?! Ale to je téma možno pre inú reláciu.

Dnes zažívajú kettlebelly v podstate takú malú renesanciu a sú stále populárnejšie. Už dávno neplatí, že patria iba do rúk kukláčom, vojakom a iným silným chlapom. Nezriedka sa stane, že po príchode do fitka vidíte nežné pohlavie robiť takzvané kettlebell swingy, ale o tom neskôr. Za čo (alebo komu) teda vďačíme tomuto prevratu a popularizácii kettlebellov?

V prvom rade ide o majstra kettlebellov a silového tréningu Pavla Tsatsoulina, ktorý je pôvodom z Ruska. V minulosti trénoval najmä sovietske a neskôr ruské bojové jednotky. Po presťahovaní do USA a pôsobenie tam nastal takzvaný tipping point, kedy sa z kettlebellov vďaka seminárom a osvete stal hit, ktorý používa napríklad Jeniffer Aniston, Penelope Cruz, Angelina Jolie, ale aj prvá dáma USA Michell Obama. Dôvodov, prečo po kettlebelloch siaha aj nežné pohlavie a jedinci, ktorých cieľom nie je rozvoj muskulatúry a sila, je hneď niekoľko. Kettlebelly vám zaručene pomôžu:

  • znížiť podkožný tuk

  • zhodiť nadbytočné (zlé) kilogramy (teda tuk)

  • zvýšiť alebo udržať vysokú úroveň anaeróbnej kapacity

  • z̶b̶a̶l̶i̶ť̶ ̶s̶u̶s̶e̶d̶u̶

  • v̶y̶z̶e̶r̶a̶ť̶ ̶d̶o̶b̶r̶e̶ ̶n̶a̶ ̶p̶l̶á̶ž̶i̶

Jedným slovom, takzvaná rysovačka. Na druhú stranu nesmieme zabudnúť, že kettlebelly sú tu takisto na:

  • rozvoj maximálnej a explozívnej sily

  • zlepšenie výskoku

  • zvýšenie čistej svalovej hmoty

  • zlepšenie ohybnosti a sily kĺbov a šliach

Ak vám tieto benefity nestačia na to, aby ste začali rozmýšľať nad zaradením tohto čudného objektu v rohu vášho fitnescentra, s ktorým necvičí nikto iný ako tá prerastená hlavohruď, do vášho tréningového programu, prestaňte čítať tento článok. Ak v žiadnom z rohov vášho fitka nenájdete kettlebelly, (chodíte do zlého fitka) vedzte, že kettlebell sa dá dnes za pár šupiek kúpiť už aj v Lidli a dokonca aj v každom druhom Tescu (ale nie v oddelení teplých rožkov). Pokiaľ sme vás trochu navnadili na túto skvelú pomôcku a chcete popracovať na zvýšení sily, zhodenie tuku a byť vo forme ako Michell Obama, určite sledujte našu sekciu Fitness aj ďalej. Máme pre vás konkrétne tréningové metód a postupy cvičenie s kettlebellmi.

Určite nevynechajte toto skvelé a zábavné video (nižšie), kde vám sám majster Pavel Tsatsouline povie, prečo cvičiť s kettlebellmi. A možno pochopíte, prečo to trvalo tak dlho, kým sa stali populárne. Predsa len, Rusi nie sú takí zdatní v marketingu ako Američania. Asi mu to časom niekto vysvetlil...

Odporúčame ďalšie naše články o cvičení:

Vylúčenie zodpovednosti: Informácie uvedené v článku nie sú náhradou odporúčaní a rád špecializovaného doktora. Upozorňujeme, že text má len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré by pri jeho využití mohli nastať. Pred aplikovaním odporúčame konzultáciu s trénerom/odborníkom alebo lekárom.