Main Content

Huslistka Vanessa-Mae chce v Soči pretekať ako lyžiarka

pondelok, 21. január 2013 15:30 | Autor: TASR

Svetoznáma britská huslistka Vanessa-Mae nevzdala plán zúčastniť sa na ZOH 2014 v Soči nie ako umelkyňa, ale ako športovkyňa.

Tridsaťštyriročná britská občianka, ktorá sa v októbri 1978 narodila Singapure, chce v alpskom lyžovaní reprezentovať rodisko svojho otca Varapronga Vanakorna - Thajsko. Ako prezradila v rozhovore pre ruskú štátnu televíznu stanicu MIR, štartovať chce v slalome a obrovskom slalome.

"Vášňou môjho života je hudba, no najväčším koníčkom je zjazdové lyžovanie," povedala umelkyňa, ktorá sa intenzívne venuje lyžovaniu vo švajčiarskom stredisku Zermatt, kde vlastní nehnuteľnosť.

Vanessa-Mae, civilným menom Vanessa-Mae Vanakornová Nicholsonová, túžila reprezentovať Thajsko už na ZOH 2002 v Salt Lake City, no miestne úrady od nej chceli, aby sa vzdala britského občianstva, čo odmietla. V roku 2010 opäť adresovala Thajskému olympijskému výboru žiadosť o zaradenie na listinu športovcov, tentoraz s pozitívnou odozvou. Hudobníčka v súčasnosti popri britskom pase vlastní už aj cestovný doklad ázijskej krajiny, od Thajska dostala špeciálnu výnimku.

Vanessu-Mae často nazývajú aj "prevtelený Paganini". Už ako 10-ročná sólovo koncertovala s Londýnskou filharmóniou, v jedenástich sa stala najmladšou žiačkou v histórii Kráľovskej akadémie hudby v Londýne. Celosvetovú popularitu jej prinieslo hudobné experimentovanie - fúzia klasických diel s techno-popovými aranžmánmi.

© WEBNOVINY