Main Content

PETRA VLHOVÁ hodnotí priebeh sezóny: Čo ju potešilo, čo ju sklamalo? + skúsenosť so Slafkovským

pondelok, 11. december 2023 13:04 | Autor: TASR

Petra Vlhová
Petra Vlhová | zdroj: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová hodnotí doterajší priebeh sezóny pozitívne. V siedmich pretekoch svetového pohára získala jedno víťazstvo a štyri pódiové umiestnenia. V poradí 29. triumf v SP dosiahla v slalome v Levi. Vo fínskom stredisku mala blízko k výhre aj nasledujúci deň. Prvé kolo jej vyšlo ideálne, no v druhom chytila s veľkým náskokom špicar.

Ďalšie pódium dosiahla v slalome v Killingtone (2) a zvyšné dve v obrovskom slalome. Druhé miesto obsadila v Tremblante, tretie v úvodných pretekoch v Söldene. "Hodnotím to veľmi pozitívne. Moje výkony boli stabilné. Hoci tam bolo aj jedno desiate miesto a výpadok v Levi, ale celkovo to bolo stabilné. Najlepšia päťka či pódium, to už je to najlepšie. Ak teda máme zhodnotiť predchádzajúce dva mesiace, vnímam to naozaj veľmi pozitívne," uviedla Vlhová pre Sport Management Company. V najlepšom spomína na Levi a potešilo ju aj tretie miesto v úvode ročníka, keďže ju pred jeho začiatkom trápila choroba.

"Určite Levi, kde som sa cítila naozaj skvelo.Jedny preteky som vyhrala, druhý deň už nedopadol dobre. Aj Sölden bol z našej strany pozitívne prekvapenie, pretože som bola predtým chorá a naozaj sme to nečakali. V predošlých dvoch pretekoch som sa opäť cítila v obrovskom slalome veľmi dobre. Kopec mi sadol a škoda, opäť, druhého dňa. Ale keď to vezmeme celkovo, mala som vydarený víkend," zhodnotila Vlhová. Na predošlom podujatí v Tremblante jej patrilo po úvodnom kole prvé miesto, v ďalšom ju však potrápili náročné poveternostné podmienky i sneženie a skončila až piata.

"Ja sa v obárku cítim všeobecne veľmi dobre. Niekedy sa však vyskytnú podmienky, ktoré mi nevyhovujú. Ako napríklad v Killingtone. Mohla by som sa vyhovárať trebárs na počasie, ale v športe je to tak, že niekedy to sadne a inokedy nie. Je tam veľa faktorov, ktoré to môžu ovplyvniť. Ja som taká, že keď mi niečo nesadne, musím znovu nájsť dobrý pocit. Vtedy je najlepšie, keď zmením prostredie, idem na úplne iný kopec a podobne. Tak som to vnímala aj teraz a čakala som, aký pocit budem mať v Kanade. Preto som bola šťastná, že som sa tam cítila dobre a chytila som sa hneď v prvej jazde. Veľa je to aj o hlave. Ja viem lyžovať a keď sa mi nevydaria jedny preteky, netreba to príliš analyzovať a vnímať, akoby sa zrútil svet. Musím s tým stále pracovať a musím si veriť, aj keď to nie je jednoduché. Som šťastná, že v Kanade som mala znovu dobrý pocit. Zo štyroch kôl som vyhrala dve a ktovie, ako by to dopadlo za trochu iných podmienok," zhodnotila svoje počínanie v zámorí 28-ročná lyžiarka.

Najbližšie sa Vlhová predstaví vo štvrtok 21. decembra vo francúzskom Courcheveli, kde je na programe slalom: "Teraz sme asi týždeň doma. Mám trochu oddych, pôjdem však aj späť do posilňovne. Potom už pôjdeme do zahraničia, kde sa budeme pripravovať na ďalšie preteky." Slová lyžiarky potvrdil aj tréner Mauro Pini, ktorý porovnal jej formu a výkon aj s vlaňajškom. "Myslím si, že môžeme povedať, že je to absolútne pozitívne. Nielen v súvislosti s umiestneniami na pódiu, ale aj v top päť alebo top desať. Ja vždy hovorím, že prvá desiatka vo Svetovom pohári je skvelá. Samozrejme, vzhľadom na to, že poznáme Petru a vieme, čoho je schopná, neznamená umiestnenie mimo prvú päťku úplnú spokojnosť. Na druhej strane musíme dodať aj to, že v niektorých dňoch to jednoducho nejde," uviedol švajčiarsky kouč a pokračoval: "Ak pôjdeme do detailov, úroveň Petriných výkonov v Levi bola úplne fantastická. Latku nastavila neskutočne vysoko. Nie som si istý, či som niekedy predtým videl ženu-slalomárku ísť s takou kadenciou, rytmom a silou. V slalome by sme chceli podávať takéto výkony v každých pretekoch. V obrovskom slalome som pred sezónou jasne povedal, že náš hlavný cieľ je zmazať manko na najlepšie. Pred rokom sme boli približne 1,2 či 1,3 sekundy za špičkou. Teraz, po Söldene, Killingtone aj Mont-Tremblante, môžeme povedať, že sme túto medzeru naozaj zmenšili."

Dvadsaťosemročná lyžiarka vynechala uplynulé podujatie v St. Moritzi, kde boli na programe rýchlostné disciplíny. Nezúčastní sa ani na pretekoch vo francúzskom Val-d'Isere, kde sú na programe taktiež super-G a zjazd. "Mali sme jasno v tom, že ísť do St. Moritzu by nebola dobrá stratégia. Potrebovali sme jeden týždeň na odpočinok, aby sme zahnali únavu a aby sme boli ideálne pripravení nielen na Courchevel, ale aj na náročný januárový program. Urobili sme to najmä preto, že chceme, aby Petra v ďalších pretekoch zopakovala slalomové výkony z Levi a obrákové z Tremblantu," vysvetlil Pini. Svoje pôsobenie na severoamerickom kontinente si Vlhová spestrila aj návštevou zápasu NHL medzi Montrealom Canadiens a Serattlom Kraken (4:2).

Po stretnutí sa stretla aj s krajanom Jurajom Slafkovským. "Veľmi som sa na to tešila, keďže som nikdy nebola na takom zápase. Takéto odreagovanie je vždy super. Ja aj môj tím sme si to užili. Stretnutie s Jurajom bolo príjemné, som rada, že sme sa mohli spoznať. On je z Košíc, ja z Mikuláša, sme malá krajina a ja sa vždy teším, keď sa môžem v zahraničí stretnúť s iným úspešným slovenským športovcom," dodala Vlhová.