Main Content

Piešťanské Čajky získali premiérový Alpsko-Jadranský pohár: Finále bolo čisto slovenské

nedeľa, 10. marec 2024 19:20 | Autor: TASR

Piešťanské Čajky
Piešťanské Čajky | zdroj: TASR

Historicky prvým víťazom ženského Alpsko-jadranského pohára sa stali basketbalistky Piešťanských Čajok. V slovenskom finále Final Four turnaja zdolali na domácej palubovke Sláviu Banská Bystrica 76:48.

Najlepšou strelkyňou zápasu bola s 21 bodmi Ke'shunan Jamesová, ktorá sa zároveň stala najužitočnejšou hráčkou podujatia. Úradujúci majster Slovenska tak získal v tomto ročníku prvú víťaznú trofej a svojmu ligovému rivalovi sa revanšoval za nedávne finále Slovenského pohára.

Alpsko-jadranský pohár – finále:

Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica 76:48 (36:22)

Zostavy a body:

Piešťany: Jamesová 21, Mandičová 10, Jurčenková 9, Herminjardová a Mitrasinovičová po 7 (Taušová 8, Kraislová a Stašová po 6, Vandlíková 2, Chovaníková, Moravčíková a Uhlíková 0)

Banská Bystrica: Bogičevičová 14, da Cruz 7, Burová 6, Pulliamová 3, Holíková 0 (Striešová 10, Brabencová 6, Užovičová 2, Podhradská 0)

TH: 13/9 – 14/11, fauly: 17 - 16, trojky: 9 - 3, rozhodovali: Ženiš, Margala, Uhrin, štvrtiny: 20:13, 16:9, 17:15, 23:11, 620 divákov.

Vyvrcholenie Alpsko-jadranského pohára sa hralo vo výbornej kulise, prispel k tomu veľký boj oboch tímov od prvej sekundy. Rivalita medzi družstvami bola na palubovke evidentná, v úvode padalo na oboch stranách nízky počet bodov a nešetrilo sa tvrdými súbojmi. Ani jeden tím sa dlho nevedel výraznejšie odpútať od svojho súpera, rozhodovali drobné detaily. Piešťany sa dostali k svojej hre, všetko vychádzalo z defenzívy a v útoku sa mohli spoľahnúť na Mandičovú s Jamesovou.

Na svojej strane mali tiež väčšiu energiu a tímovosť, výrazne si pomohli 10-bodovou šnúrou. Po prvej štvrtine viedol domáci tím 20:12. Podobne sa vyvíjala aj druhá perióda, najskôr pomalší úvod, ale potom sa naplno rozbehla ofenzívna činnosť. Slávia sa snažila taktickými zmenami urobiť niečo s nepriaznivým stavom, ale Čajky mali vo svojich radoch Jamesovú, respektíve ďalšie strelecky disponované hráčky. Preto sa rozdiel začal navyšovať a domáci tím získaval čoraz väčšie sebavedomie. To sa prejavilo aj na polčasovom stave – 36:22.

Tretia štvrtina nepriniesla veľa basketbalových momentov, dlho sa oba celky trápili s navýšením svojho bodového konta. Piešťany si dokázali kontrolovali svoj rozdiel od Banskej Bystrice, aj keď tam boli drobné výpadky koncentrácie. Postupne sa opäť rozbehlo útočné tempo, tímovejšou hrou z toho viac ťažil domáci kolektív. Hosťujúce hráčky mali pred sebou ťažkú úlohu, ak ešte chceli získať víťaznú trofej, pretože pred poslednou štvrtinou prehrávali 37:53.

Definitívne rozhodnutie prišlo hneď v úvode, Čajky dostali 6 bodmi za sebou svoj náskok cez 20-bodovú hranicu.V koncovke už k žiadnej dramatizácii neprišlo, Piešťany tak mohli pred svojimi fanúšikmi oslavovať zisk novej trofeje do svojej zbierky.