Main Content

Zomrel bývalý hráč NBA

štvrtok, 14. december 2023 20:37 | Autor: TASR

Sviečka - ilustračné
Sviečka - ilustračné | zdroj: Pixabay.com

Vo veku 73 rokov zomrel vo štvrtok niekdajší americký basketbalista a člen Siene slávy George McGinnis. Príčinou smrti boli komplikácie spôsobené zástavou srdca, ktorú utrpel minulý týždeň vo svojom dome. Dvojnásobný šampión ABA a trojnásobný účastník All Star exhibícií NBA a ABA trpel dedičnou chorobou a v uplynulých rokoch absolvoval niekoľko operácií chrbta.

"George McGinnis vytvoril množstvo nádherných basketbalových spomienok pre celé generácie. Bol samotnou definíciou basketbalovej legendy, šampióna a športovca zo Siene slávy v Indiane," citovala z vyhlásenia rodiny agentúra AP. McGinnis odštartoval profesionálnu kariéru v roku 1971 v klube Indiana Pacers, ktorý v nasledujúcich dvoch ročníkoch priviedol k titulu v ABA.

V sezóne 1973 ho vyhlásili za najlepšieho hráča play off ABA a z 22. miesta draftu si ho vybrala Philadelphia 76ers z NBA. V októbri 1974 ho klub plánoval poslať do New Yorku Knicks s podmienkou, že ho podpíšu pred dohodnutým termínom. Z dohody napokon zišlo, pretože McGinnis sa rozhodol zostať v tíme Pacers a podpísal s nimi dvojročnú zmluvu.

V sezóne 1974/75 sa stal najproduktívnejším hráčom ABA a získal cenu pre najužitočnejšieho hráča spoločne s členom Siene slávy Juliusom Ervingom. V júli 1975 sa dohodol na šesťročnom kontrakte s Philadelphiou, nasledujúce tri sezóny sa dostal do All Star výberu NBA. V roku 1977 pomohol tímu dostať sa až do finále, v ktorom po šiestich zápasoch prehrali s Portlandom Trail Blazers. McGinnis obliekal počas svojej kariéry v zámorskej profilige aj dres Denveru Nuggets. V apríli 2017 sa stal členom basketbalovej Siene slávy.