Main Content

Legenda Golden State Warriors končí: Andre Iguodala sa lúči s profesionálnou kariérou

nedeľa, 22. október 2023 10:30 | Autor: TASR

Andre Iguodala
Andre Iguodala | zdroj: TASR

Americký basketbalista Andre Iguodala oficiálne ukončil kariéru vo veku 39 rokov. MVP finále NBA z roku 2015 sa rozlúčil s aktívnou činnosťou po 19 sezónach, počas ktorých získal štyri majstrovské tituly, všetky v drese Golden State Warriors.

Iguodala odohral úvodných osem rokov za Philadelphiu. V sezóne 2007/08 ako hráč Sixers mal najvyšší priemer v kariére 19,9 bodu. V tíme Golden State sa však preorientoval z trojkára na defenzívneho špecialistu a cenu MVP mu udelili predovšetkým pre to, že vo finálovej sérii proti Clevelandu ubránil LeBrona Jamesa. Warriors v roku 2015 získali titul po 40 rokoch a odvtedy pridali ďalšie tri v rokoch 2017, 2018 a 2022.

Iguodala ukončil kariéru v drese Warriors, hoci v uplynulej sezóne mal už v tíme iba okrajovú úlohu. "Je jedným z hlavných dôvodov, prečo v našej hale pribudli štyri majstrovské zástavy. V mnohých ohľadoch udával tón všetkého, čo tu funguje. Aj tým, že akceptoval aj pozíciu striedajúceho hráča. Dokázal ponúknuť obetu a ukázať nesebeckosť," vyzdvihol svojho dlhoročného zverenca tréner Golden State Steve Kerr podľa AP.