Main Content

Fínsky denník (3.): Hokejový maratón, tanec rozhodcov, dobrá káva či druhoradé výsledky

nedeľa, 15. máj 2022 13:05 | Autor: Jakub Vaverka

Fínsky denník (3.)
Fínsky denník (3.) | zdroj: Jakub Vaverka

Dejiskom tohtoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji je Fínsko, konkrétne mestá Helsinki a Tampere. Práve do Helsiniek sme sa rozhodli vycestovať naživo. Všetko, čo nás zaujalo, nadchlo, prekvapilo či pobavilo, vám zhrnieme v novej mini sérii s názvom Fínsky denník. Toto je tretí diel. 

Slovenskí hokejisti absolvovali v sobotu svoj druhý zápas na šampionáte vo Fínsku. V napínavom meraní síl s Nemeckom napokon ťahali za kratší koniec a pred sympaticky zaplnenou halou prehrali rozdielom jediného gólu 1-2. Hviezdou zápasu bol zaslúžene Philipp Grubauer, gólman Seattlu Kraken, ktorý dokázal, že na svojom poste patrí k absolútnej svetovej špičke. V tábore priaznivcov odetých v trikolóre zavládlo sklamanie, ale netrvalo dlho. Zverenci Craiga Ramsayho majú pred sebou v skupine ešte päť zápasov a budú mať teda niekoľko príležitostí na reparát. 

Výsledky až na druhom mieste

Vypätý duel priniesol množstvo vzrušujúcich momentov a tribúny to cítili. Chlapsky treba uznať, že aj v hľadisku boli Nemci o pomyselný kúsok lepší, ale Slováci o sebe dávali vedieť z plných síl. Bezprostredne po stretnutí ste mohli z každého rohu počuť analýzu zápasu, každý mal svoj pohľad na to, prečo sme Nemecko nedokázali zdolať. Viac ako hnev a sklamanie ale prevládala nádej. Práve pri tom by sme sa chceli pristaviť. Samozrejme, každý fanúšik, keď už vycestuje na svetový šampionát, chce vidieť svoj tím zvíťaziť. To ale nie vždy je možné, predovšetkým vo vyrovnaných zápasoch, ako bol ten včerajší.

Majstrovstvá sveta sú však jedinečným zážitkom na celý život a ľudia si vedia veľmi rýchlo vyhodnotiť, že prakticky nie je priestor na to byť smutný. Aj keď je to športový turnaj, v ktorom ide o víťazstvá, body a umiestnenie, z pohľadu návštevníkov sú výsledky až na druhom mieste. Na prvom je celkový dojem, zábava a šou. A môžeme konštatovať, že MS v hokeji sú prvotriednou športovou zábavou. Nemci to sami okúsili, keď v piatok začali turnaj prehrou, Slováci zas duel číslo jeden vyhrali, no nedokázali naň nadviazať. 

Týka sa to ale všetkých národov. Včera bol v Helsinki Ice Hall hokejový maratón (a dnes je ďalší). Dánsko na poludnie bojovalo s Kazachstanom (9-1), nasledoval zápas Švajčiarov s Talianmi (5-2) a zaslúženým vrcholom večera bol slovenský zápas s Nemcami. Fanúšikov z Kazachstanu a Talianska bolo pomenej, ale keď ste si ich všimli, bavili sa, aj keď ich tímy nemali veľkú šancu na športový úspech. V hľadisku sa vo väčšej miere včera objavili aj domáci Fíni, nebola núdza ani o Švédov či priaznivcov z Veľkej Británie. Narazili sme aj na skupinku z Maďarska.

Naďalej platí, že v jednoznačnej presile sú Nemci, ktorým sekundujú Slováci a okrem nich podľa všetkého Dáni a Švajčiari. To, že sú k sebe všetci priateľskí, to sme už spomínali. Nie je nezvyčajné, keď cez deň vediete rozhovor z ľuďmi aj z dvoch či troch iných národov. A keď Helsinčania zistia, že ste zo Slovenska a prišli ste kvôli hokeju, miera ich otvorenosti rapídne stúpa. 

Hokejový maratón pre všetkých

Vzhľadom na to, že na programe boli tri zápasy, kto absolvoval všetky, mohol si užiť približne sedem hodín hokeja. A to je poriadne veľa. Vo vare vás v časoch, keď sa nehrá hokej udrží DJ, ktorý má pre hudbu skutočný cit, moderátorka, ktorá sa prihovára ľuďom a spovedá ľudí, ktorí sa podieľajú na organizácii turnaja či maskot Miracleo.

Zaujímavým prvkom je „tanec rozhodcov“. Na kocke sa zobrazí animácia rozhodcu, ktorý ukáže fanúšikom pomocou gestikuácie 3-4 tresty. Tie následne zakomponuje do tanca a postupne sa v sprievode hudby zrýchľuje.Jednoduchý a originálny koncept, ktorý je medzi priaznivcami veľmi obľúbený. 

A samozrejme, keď je už hokeja na vás priveľa, môžete si odskočiť do street foodových stánkov, ktorých je plná hala, ale aj do reštaurácie / kaviarne, ktorá je na poschodí a treba uznať, že v nej robia až prekvapivo dobrú kávu. Je fér napísať, že všetky produkty, či už je reč o suveníroch, nápojoch alebo jedle, sú na vysokej úrovni. Nechýba ani mini chill zóna, kde môžete svojich kamarátov alebo pokojne fanúšikov iných tímov vyzvať na partičku v air hockey. A neďaleko haly je veľká fan zóna, kde taktiež môžete stráviť nadbytočný čas. Voľbou množstva priaznivcov bol aj McDonald, ktorý je približne 300 metrov od Helsinki Ice Hall.

Na konci dňa človek absolvuje „dvanástku“ na štadióne, ale vďaka všetkým sprievodným prvkom si to uvedomí len okrajovo. Aj to je zárukou toho, že organizátori si svoju prácu odvádzajú na jednotku s hviezdičkou. Do ďalších dní azda len verme, že sa slovenská reprezentácia vráti na víťaznú vlnu. V zápasoch proti Kanade a Švajčiarsku to bude poriadna výzva.