Main Content

Fínsky denník (2.): Záplava Slovákov, nemeckí šoumeni a svetová fínska organizácia

sobota, 14. máj 2022 09:05 | Autor: Jakub Vaverka

Fínsky denník (2.)
Fínsky denník (2.) | zdroj: Jakub Vaverka

Dejiskom tohtoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji je Fínsko, konkrétne mestá Helsinki a Tampere. Práve do Helsiniek sme sa rozhodli vycestovať naživo. Všetko, čo nás zaujalo, nadchlo, prekvapilo či pobavilo, vám zhrnieme v novej mini sérii s názvom Fínsky denník. Toto je druhý diel. 

Spojenie národov 

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2022 oficiálne odštartovali. V prvom zápase turnaja nastúpili aj slovenskí hokejisti. Zverenci trénera Craiga Ramsayho zdolali Francúzsko po tuhom boji 4-2 a dokázali, že majú potenciál. Približne 3800 divákov sledovalo v Helsinki Ice Hall napínavý duel, pričom treba vyzdvihnúť slovenských fanúšikov, ktorí chlapcom spod Tatier pripravili vyslovene domáce prostredie. Človek by až neveril, koľko krajanov na severe Európy stretne. Či už to boli ľudia z Nitry, Pezinka, Stropkova, Veľkých Kostolian, Martina alebo Kútov, všetci sa prišli baviť hokejom a reprezentovať našu malú krajinu svojou troškou.

Už pred zápasom vznikali medzinárodné priateľstvá, predovšetkým s nemeckými fanúšikmi, ktorých je v Helsinkách neúrekom a svojim hráčom urobili proti Kanade (3-5) domácu atmosféru pre zmenu oni. Bude zaujímavé sledovať, kto bude mať viac priaznivcov dnes večer, keď Slovensko vyzve práve Nemcov. Ľudia z Nemecka sú poriadni šoumeni, čo sa vystupovania aj obliekania týka. To, že Nemci by mali byť chladní a rezervovaní je už dávno iba mýtus. Stretli sme aj hŕstku Kanaďanov a Francúzov, pričom na hokej prišli aj domáci Fíni, pre ktorých bol jedným z hlavných lákadiel náš supertalent Juraj Slafkovský. Nečudo, vo fínskej lige v drese Turku si urobil meno a miestni ľudia ho poznajú. Niekoho možno prekvapí, že sme narazili aj na ľudí z Česka, tí, s ktorými sme sa rozprávali, boli priaznivcami Kanady.

Hokejový šampionát nie je len o hokeji, je o zábave a aj o medzinárodnom spojení. Celkovo, MS by sa dali označiť za festival, pretože, či už sa práve hrá alebo sa na zápas ešte len čaká, všade panuje dobrá atmosféra. Dôkazom toho boli nemeckí fanúšikovia, ktorí síce počas zápasu ich reprezentácie proti Kanade za stavu 1-5 neboli nadšení, ale nenechali si pokaziť náladu. Seider a spol. im napokon urobili radosť, duel zdramatizovali a prehrali tesne 3-5. Pri troche šťastia to mohlo byť ešte zaujímavejšie. Samozrejme, najviac bolo počas piatka vidieť a počuť výpravu zo Slovenska. Víťazstvo na úvod turnaja urobí svoje. 

Prvotriedna organizácia

Hala sa otvára hodinu pred zápasom, pričom pred zápasom Slovenska s Francúzskom sa organizátori oneskorili o 2-3 minúty, čo je zanedbateľný detail. Večer, pred úvodným buly duelu Kanada - Nemecko sa brány otvorili dokonca o dve minúty skôr. V Helsinkách (nielen na hokeji) všetko funguje naozaj svetovo. Rady na toaletách (aj tých ženských) by ste čakali márne, takisto v bufetoch či vo fan shopoch. Okrem toho, bufety sú v Helsinki Ice Hall robené formou street foodu, pričom všetko je veľmi šikovne vymyslené a výber je ako keby ste boli niekde na vianočných trhoch či na jarmoku. V každom stánku si môžete kúpiť niečo iné, pričom na svoje si prídu aj tí náročnejší. Toto majú Fíni naozaj výborne vymyslené.

Kontroly pri vstupe sú dôkladne, ale rýchle, turnikety v aréne nie sú, vstupenky vám pozrie na to určený človek, ktorý je samozrejme jazykovo kvalitne vybavený. Celkovo, ak vám niečo nie je jasné a viete po anglicky, nemáte absolútne nijaký problém. A keď by ste už boli v úzkych, pomôže vám niekto z vašich krajanov. Naozaj, slovenskí priaznivci si zaslúžia absolutórium za to, koľko ich tu vo Fínsku je. Reálne sú to štvorciferné počty divákov. Raz darmo, keď sa jedná o hokej, Slováci príliš neváhajú, no nie? 

Hala, ktorá má približne 8-tisícovú kapacitu je domácou arénou helsinského HIFK. Cítiť, že sa jedná o historický stánok, ktorý ale prešiel niekoľkonásobnou rekonštrukciou. Niekoho možno prekvapili nízke návštevy na úvodných dueloch, no treba si uvedomiť, že svoje zohráva aj fakt, že domáci Fíni hrajú v Tampere, kam na nich na prvý zápas proti Nórsku prišlo viac ako 11 tisíc ľudí. To je viac ako na obe piatkove merania síl v Helsinkách dokopy. 

Šampionát pokračuje, dnes Slovensko o 20:20 miestneho času vyzve hokejistov Nemecka v jednom z kľúčových zápasov, čo sa postupu do štvrťfinále týka. Všetko hokejové aj nehokejové budeme počas soboty podrobne mapovať a pokúsime sa vám to priblížiť čo najviac autentickým spôsobom.