Main Content

Fínsky denník (1.) : Veľkolepé privítanie škandinávskej metropoly

štvrtok, 12. máj 2022 12:00 | Autor: Jakub Vaverka

Fínsky denník
Fínsky denník | zdroj: Jakub Vaverka

Dejiskom tohtoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji je Fínsko, konkrétne mestá Helsinki a Tampere. Práve do Helsiniek sme sa rozhodli vycestovať naživo. Všetko, čo nás zaujalo, nadchlo, prekvapilo či pobavilo, vám zhrnieme v novej mini sérii s názvom Fínsky denník. Toto je prvý diel. 

Do Helsiniek sme prileteli v stredu, nech sa pred začiatkom šampionátu zľahka aklimatizujeme a stihneme aspoň okrajovo spoznať toto mesto, ktoré v sebe na prvý pohľad skrýva veľmi veľa. Prirodzene, od piatka na to veľa času nebude. Helsinki sú hlavné mesto Fínska, majú približne 580 tisíc obyvateľov a založené boli v roku 1550. Ako prvý vás upúta chladný vzduch v porovnaní so Slovenskom. Avšak, nie je nijakým prekvapením, keďže sa nachádzame na severe Európy, v najväčšom fínskom prístave. Nechýba linka metra, i keď skôr si všimnete električky, ktoré majú žlto-zelenú farbu.

Helsinki budú počas MS 2022 domovom slovenskej reprezentácie. Svoje zápasy mali zverenci trénera Craiga Ramsayho pôvodne hrať v legendárnej Hartwall Arene, na ktorú majú úžasné spomienky, ale vzhľadom na vlastnícke napojenie na Rusko sa IIHF napokon rozhodla šampionát z haly, kde sídli Jokerit, dať preč. Helsinská časť turnaja preto bude odohratá v staršej, no nemenej ikonickej aréne, ktorá nesie názov Helsinki Ice Hall. Svoje domáce zápasy tam hráva klub IFK Helsinki, alebo ak chcete, HIFK. Táto hala je prezývaná Petoluola, čo vo fínštine znamená „jaskyňa beštie“

Samotné mesto rozhodne má čo ponúknuť, úžasné a veľkolepé je predovšetkým historické centrum, kde od katedrál, kostolov, múzeí či sôch môžete nájsť naozaj zaujímavé architektonické kúsky. Tie sú navyše previazané s industriálnym štýlom, modernitou a severskou kultúrou, ktorá je prítomná na každom kroku. Helsinki sú iné ako väčšina svetových metropol aj čo sa týka celkového „vibeu“, ktorý tu na vás pôsobí. Náročne sa to vysvetľuje, ale človek cíti, že je na severe.

Čo je veľmi sympatické, sú samotní domáci Fíni. Severania sú známi tým, že socializácia nie je ich najsilnejšia stránka, ale o Suomi to tak úplne neplatí. Či už v kaviarňach, reštauráciách, stánkoch alebo na ulici, nemajú problém sa vám prihovoriť, poradiť, prípadne rozviť konverzáciu. Jazykovo sú zdatní, angličtinou sa dohovoríte nielen u mladej a strednej generácie, ale aj u tej staršej. Vďaka prepracovanej doprave a tomu, ako je mesto situované, sa dostanete všade veľmi rýchlo. Domáci volia, z toho, čo sme si všimli, predovšetkým bicykle a elektrické kolobežky.

Prvý diel sme venovali nešportovému pohľadu na Helsinki, jedno z dejísk MS 2022. Avšak, svetový šampionát nie je len o hokeji, je to kultúrna udalosť a toto všetko k nemu jednoducho patrí. V ďalších častiach sa ale môžete tešiť na omnoho hokejovejšie čítanie. Slovensko zajtra vstupuje do turnaja a všetci sme zvedaví, čo nás čaká.