Main Content

Celé Slovensko fandí Spartaku Trnava, veď má aj prečo: Pozdvihol náš futbal!

sobota, 1. september 2018 16:04 | Autor: Filip Chudý

FC Spartak Trnava
FC Spartak Trnava | zdroj: TASR

Štyri roky slovenského utrpenia v pohárovej Európe sú preč. Postarala sa o to výborná partia prevažne našich krajanov, ktorá ťahá futbal pod Tatrami vpred.

Komentár Filipa Chudého

Už na začiatku tejto európskej pohárovej sezóny sme napísali, že sme presvedčení o tom, že sa podarí zastaviť náš pohárový pád, ktorý bol jasne badateľný v minulých sezónach. Slovensko už teraz za tento ročník získalo 3,875 bodu do národného koeficientu, čo je najviac za ostatných desať rokov. V sezóne 2008/09 sme si pripísali 4,833, no Trnava ten súčasný stále môže zdvihnúť aj nad túto úroveň. Nehovoriac o tom, že Spartak, Trenčín a aj Slovan si zdvihli tiež klubové koeficienty, pričom v prípade budúcosezónnej účasti budú v európskych súťažiach na úvod stopercentne nasadení. V Európskej lige to vychádza tak, že aj v druhom predkole by boli takmer určite nasadení. V iných prípadoch skôr nie, no ak sa Trnava výsledkovo utrhne z reťaze, môže si vybojovať aj ďalšie nasadenia pre budúcnosť.

Tu treba uviesť, že Trnave by mali silno držať palce aj všetky ostatné naše kluby. Tie totiž majú v tejto chvíli pre budúcu sezónu zhodný koeficient 2,875. Je to jedna pätina z národného koeficientu, ktorá je vyššia ako ich klubový koeficient, čiže sa im ráta tento údaj. Lenže ten by zrejme nestačil na nasadenie ani v prvom predkole EL, keďže v tejto sezóne bolo potrebných minimálne 2,900, pričom tie hranice budú približne rovnaké aj o rok. To znamená, že ak sa chcú ostatné naše kluby na úvod budúcej sezóny vyhnúť nepríjemným súperom a radšej natrafiť na outsiderov, mali by si dať okolo krku trnavské šály a silno povzbudzovať Spartak. Lebo každý jeho získaný bod v skupine aj im vylepší koeficient.

Keď si to premietneme do slovenskej reality, je viac ako úsmevné, že Trnava má vlastne v rukách európsky osud klubov ako Dunajská Streda, Žilina, Ružomberok, Nitra atď. Veď minimálne jeden z nich do pohárovej Európy o rok určite pôjde. A teraz sa každý zamyslite nad tým, koľko iných slovenských klubov prejavilo Trnavčanom rešpekt za ich výsledky? Kto sleduje našu scénu, ten s odpoveďou nemá žiaden problém. No a práve ten mnohými podceňovaný Spartak vlastne rozhodne o tom, či iné naše kluby niečo reálne v budúcej sezóne dokážu. Lebo je obrovský rozdiel začínať ako nenasadený kdesi v Dánsku, Bulharsku, Izraeli, Škótsku, Rumunsku či na Cypre. Alebo si dať prvý európsky výlet do Gibraltáru, Andorry, San Marína a pod. A pritom je viacero slovenských „ospevovaných“ klubov, ktoré by v prvej skupine menovaných krajín skončili veľmi rýchlo, česť výnimkám.

No nemusia mať obavy, súčasná Trnava má takú kvalitu, že aj v konkurencii Anderlechtu, Fenerbahce a záhrebského Dinama je schopná niečo uhrať. Samozrejme, nikto ich netlačí do toho, že musia postúpiť ďalej, hoci nikdy nehovor nikdy, ale slovenské maximum by mohli vylepšiť. Veď Slovan latku až tak vysoko nenastavil, keďže z 12 zápasov skupinovej fázy EL uhral len jeden bod a iný slovenský klub túto súťaž v skupinách doteraz nehral.

Že Trnava píše novodobé dejiny slovenského futbalu, to je jasné každému. Už pred mesiacom sme napísali, že ide o nášho najlepšieho majstra za ostatné roky, preto sa hádam opakovať nemusíme, hoci mnohí pochopili možno až teraz. Tiež sme už upozornili na fakt, od roku 2007 iba Trnava mala v pohárovej Európe na trávniku čisto slovenskú zostavu. Ale v tejto legionárskej dobe vždy dobre padne fakt, že výsledky robí pravý slovenský tím a nie pozbieraní žoldnieri. Vyzdvihovať hráčov? To snáď nie je v kolektívnom športe potrebné, navyše každý okrem reprezentačného trénera vidí, kto ako hrá. Vyzdvihnúť treba hlavne kolektív, ktorý je rozhodujúci a ťahá za jeden koniec povrazu, tam je tá pravá sila!

Ťažko sa hľadajú ďalšie superlatívy na slovenského šampióna, navyše slová nie sú ani dôležité. Podstatné je to, čo sa tu deje a akú radosť Spartak Trnava prináša našej krajine. Preto si to proste vychutnávajme, slovenský futbal takýchto pocitov až tak veľa neponúka. O to viac si to treba vážiť!