Main Content

Trnava pozitívne zmenila historické údaje: Na toto sme naozaj dlho čakali

nedeľa, 26. august 2018 18:36 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava
Spartak Trnava | zdroj: TASR

Slovenské kluby v pohárovej Európe nie vždy uprednostňujú domácich futbalistov. Trnava to urobila, no dlhé roky je osamotená. Veď pozrite!

V čase, keď vo veľkom počte slovenských klubov stavili na legionárov, prišlo ako balzam na dušu to, že slovenský šampión Spartak Trnava dohrával prvý zápas play-off Európskej ligy na pôde Olimpije Ľubľana čisto so slovenskými futbalistami. A tí dokázali doviesť tento duel do víťazného konca aj v oslabení po vylúčení Tótha, pričom výsledok 2:0 im dáva dobré šance na postup do skupinovej fázy. V základnej zostave nastúpil len jediný legionár, ktorým bol Čech Jakub Rada. Zostava Trnavy: Chudý - Kadlec, Hladík, Tóth, Čonka - Greššák - Jirka (85. Lupták), Sloboda, Rada (71. Oravec), Grendel - Bakoš (80. Janso)

A keďže čisto slovenská zostava je v dnešnej dobe už pomaly vzácnosť, listovali sme v archíve, kedy sme sa z nej mohli v pohárovej Európe naposledy tešiť. Bolo to v roku 2014, keď Trnava nastúpila na obe stretnutia (4:2 vonku, 5:0 doma) úvodného predkola Európskej ligy proti maltskému Hibernians len so Slovákmi. Ponúkame zostavu z domácej odvety, ktorá sa hrala 10. júla 2014. Trnava: Strapák - Janečka, Tóth (46. Banovič), Bortel, Čonka - Sabo, Kuzma, Schranz (59. Špalek), Vlasko, Chovanec - Mikovič (64. Mikinič)

V nasledujúcich dueloch až do play-off začal hrať za Spartak Španiel Casado (v prvom stretnutí proti Zestafoni naskočil z lavičky, potom nastupoval v základe) a neskôr aj Brazílčan Cleber, no drvivú prevahu v zostave stále mali Slováci. Trnava vtedy vypadla až tesne pred skupinovou fázou proti FC Zürich.

Len jedného legionára na trávniku mal Ružomberok v dueloch proti Vojvodine Nový Sad v roku 2017. V Srbsku to bol chvíľu Daniel, doma zas Qose. V štyroch európskych zápasoch aj Trnava v roku 2016 (3x Bello, raz Eder). Za Žilinu v Bilbau (2015) hral chvíľu z legionárov iba William. Jedného mal aj Slovan (Jablonský) pri pečatení postupu do skupiny Európskej ligy v Tiraspole v roku 2014, ak teda nerátame za legionára Milinkoviča, ktorý má náš pas. Belasí použili jedného (Kladrubský) aj v skupine EL 2011 proti Salzburgu , Guédé bol už vtedy náš reprezentant. V roku 2010 dokonca aspoň v jednom zápase použili maximálne jedného legionára až tri naše kluby. Konkrétne Nitra (Kaspřák), Banská Bystrica (Savič, Seyeho sme naturalizovali) a Slovan proti Stuttgartu Bagayoka.

No čisto slovenskú zostavu sme našli potom až v roku 2007, kedy Zlaté Moravce odohrali štyri európske zápasy, pričom až v troch hrali len Slováci. „Pokazil“ im to Čech Jiří Klabal doma proti Zenitu Petrohrad. V odvete 30. augusta 2007 sa teda naposledy stalo, keď iný slovenský klub ako Trnava mal na trávniku v pohárovej Európe len Slovákov. Zostava Zlatých Moravciec z Petrohradu: M. Peškovič - Pavlenda, Greguška, Choma, Číž (75. Žembera) - Hözl (58. Peter Fakaš) - Ondrejka, Černák, Kuračka, Juska (68. Chren) - Gibala

Zaujímavé je to, že v auguste 2007 mal čisto slovenskú zostavu aj iný náš pohárový zástupca, hoci len chvíľu. Žilina v prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov proti Slavii Praha hrala v nadstavenom čase len so Slovákmi, keďže vtedy odišiel z trávnika Čech Pavel Devátý. Zostava Žiliny: Kuciak – Pekarík, Szórád, Pečalka, Leitner – Breška (70. Ančic), Štrba, Devátý (90+. Belák), Jež – Porázik, Štyvar (59. Lietava).