Main Content

Konečne sa to začalo: Európsky pád slovenských klubov sa zastavil, ale ...

sobota, 14. júl 2018 15:43 | Autor: Filip Chudý

Slovenské kluby v pohárovej Európe
Slovenské kluby v pohárovej Európe | zdroj: TASR

Hoci sa MS končia, nás môže tešiť, že sme na začiatku obrody slovenského klubového futbalu. Nasvedčujú tomu všetky indície.

Komentár Filipa Chudého

Ešte predtým, ako si užijeme záver svetového šampionátu v Rusku, už mysle slovenských futbalových fanúšikov začali zaujímať tradičné letné pohárové starosti našich klubov. Zámerne píšeme o starostiach, lebo na radosti si ťažko aj pamätať. Úspechom je dnes len postup do skupinovej fázy, čiže medzi 80 najlepších klubov starého kontinentu. Medzi európsku smotánku pritom za ostatných desať sezón postúpili len dva naše kluby. Dvakrát Slovan (2011, 2014) a raz Žilina (2010).

Inak sme zažívali len kopu rozčarovaní, prepadákov či vytriezvení, o ktoré sa postarali všetky naše kluby v pohárovej Európe, a to bez výnimky. Horšie bolo navyše to, že výsledky sa začali ešte zhoršovať. Najlepším dôkazom je padajúci koeficient. Toto sú naše zisky za minulé tri sezóny: 3,750, 2,125, 1,875. Resp. kým v roku 2010 sme boli na 23. mieste, teraz nám patrí až 32. priečka, pričom za ten čas sa nestalo, že by sme si medziročne polepšili čo i len o jednu pozíciu.

Štatistiky sa oklamať nedajú, to len my sme sa klamali, že nás v minulosti napr. vtedajší majstri dobre reprezentovali, keď vypadli hneď na prvej prekážke kdesi v Rumunsku či Dánsku. Lebo keci o sympatickej reprezentácii prezentované niektorými „odborníkmi“ doteraz trhajú uši, hlavne keď vypadnete skôr, ako sa pomaly začal nový ligový ročník...

Dosť bolo ale lamentovania nad tým, čo už bolo, treba sa pozrieť na súčasnosť a blízku budúcnosť. A v nej sa podarí minimálne zastaviť náš pohárový pád. Prečo sme o tom presvedčení? Jednoduchá odpoveď. Lebo v minulej sezóne sa po dlhom čase podarilo nielenže zastaviť dovtedy tradičný medziročný pokles kvality našej ligy, ona sa oproti sezóne 2016/17 výrazne zlepšila. Z toho jasne vyplýva, že naše kluby sú lepšie pripravené na európsku konfrontáciu, čo sa musí prejaviť, podobne, ako sa v minulosti „prejavoval“ jej pád.

Samozrejme, nečakáme, že všetky naše štyri kluby postúpia do skupín, menším prekvapením by už bol čo i len jeden, no pripravme sa na dlhšie pohárové leto. To znamená, že zopár predkôl naše kluby absolvujú. Viac po veľkom páde asi ani čakať nemôžeme. Náš spomínaný prepad v poradí krajín UEFA totiž spôsobil, že slovenské kluby začínajú už v úvodných predkolách ako nenasadené. V minulosti v nich bývali nasadené, hoc aj päť rokov predtým poháre nehrali, čiže sa im počítal klubový koeficient len z národného. A vrátiť sa na tieto pozície, myslené do lepšej polovice poradia UEFA, bude síce ťažké, no niekde sa začať musí, pričom to odštartujeme teraz.

Lepšie povedané, už sa to začalo. Po tomto týždni máme hneď istých 0,875 bodu (piaty najvyšší zisk z krajín, čo už hrajú). Preto minuloročných 1,875 by sa malo hravo prekonať, no to nám stačiť nemôže.

Trnava v stredu ukázala, že je lepšia ako Mostar, a to ešte nehrala ideálne a chýbalo jej okrem divákov aj viacero dôležitých hráčov. Ak bude hrať múdro, čaká ju minimálne ešte päť európskych zápasov. Neprekvapí ani postup do play-off, kde už je možné všetko. Len treba ísť krok po kroku.

Slovan hral v úvode na pôde moldavského Milsami Orhei famózne, hlavne jeho ofenzívni hráči sa zdali byť nezastaviteľní. No po zmene strán sa odhalili aj nedostatky, ktoré by belasých proti lepšiemu mužstvu hneď stáli postup. Milsami pritom nie je zlé, veď v rozbehnutej lige stráca na Šerif Tiraspoľ (pomerne pravidelný účastník skupinovej fázy) len tri body. V každom prípade, pre Slovan bude povinnosťou prekonať vlastný psychický blok z 2. predkola, kde sa takmer naisto stretne s priechodným maltským Balzanom. No potom bude hrať žreb opäť značnú úlohu, lebo v hre už budú aj európske veľkokluby.

Podobne bude na tom aj Trenčín, lebo aj od neho očakávame minimálne tretie predkolo, čo je vlastne aj povinnosť, keďže bol v prvých dvoch nasadený. No AS sa musí zlepšiť hlavne v defenzíve, lebo už Budučnost Podgorica si proti nemu vypracovala na pohárovú Európu až príliš veľa tutoviek. A pod hradom Matúša Čáka by už mali vedieť, že v minulosti ich prakticky každý efektívnejší súper vyradil. Ich ďalšou prekážkou bude pravdepodobnejšie Górnik Zabrze, no Poliaci sa doma veľmi trápili so Zariou Balti, pričom náskok 1:0 ešte pred odvetou v Moldavsku stačiť nemusí. Pre zaujímavosť, Balti je v moldavskej lige posledné a na druhé Milsami stráca po 14 kolách už 21 bodov.

Nepotešila nás vlastne len Dunajská Streda, ktorá proste proti „dorastencom“ Dinama Tbilisi mala doma vyhrať a bodka. Tento čiastkový neúspech môže napraviť len postupom v Gruzínsku, na ktorý určite má. Potom by na ňu čakalo ďalšie Dinamo, no to z bieloruského Minska je už vyšší level. No určite nie neprekonateľný. A hoci bol DAC nenasadený, mohol dopadnúť oveľa horšie. Takýto pomerne luxusný žreb by mal preto využiť, inak jeho pohárové ambície, ktoré má aj do budúcnosti, nebudú oprávnené.

V každom prípade, na konci tohto pohárového leta budeme môcť takmer na sto percent konštatovať, že sme na tom lepšie ako pred rokom. Veď horšie byť už nemôže, keďže na 33. miesto nie je pomaly šanca padnúť. Bude záležať už len na našich kluboch, aký veľký posun zaznamenáme, ale my im veríme.