Main Content

Trnava sa zaradila medzi najlepších majstrov našej histórie: Len škoda, že UEFA ju dočasne obrala o skupinovú fázu

streda, 1. august 2018 17:28 | Autor: Filip Chudý

Futbalisti FC Spartak Trnava
Futbalisti FC Spartak Trnava | zdroj: TASR

Už teraz sme mohli mať nášho majstra v skupinovej fáze, lenže musíme si ešte počkať. Veľká škoda, že takto kvalitného majstra nemalo Slovensko aj v minulých rokoch.

Komentár Filipa Chudého

Spartak Trnava získal v minulej sezóne po 45 rokoch titul, pričom treba povedať, že nedostal za to od futbalovej verejnosti dostatočné všeobecné uznanie. Samozrejme, tým nemyslíme tých, čo sa futbalu rozumejú, lebo tí pred ním museli sňať klobúk za ukážkové celosezónne výkony. Tobôž jeho fanúšikov, ktorí pripravili najveľkolepejšie oslavy v histórii nášho futbalu. Tu ide skôr o futbalových mudrlantov združených v internetových diskusiách, no a čo je ešte smutnejšie, aj určitú skupinu ligových rivalov. Konkrétne tú časť, ktorej zabudli vysvetliť, že futbal sa hrá na výsledok...

Počas minulého ročníka si mylne nahovárali, že trnavský marš za titulom sa skončí už v úvode, polovici, či na samotnom konci. Keď im nevyšlo ani jedno prianie, s horkou slinou na jazyku precedili cez zuby hlášku o tom, že Liga majstrov Trnave ukáže. A toto je snáď jediné, v čom mali pravdu a plne s nimi súhlasíme. Veď pohárové leto vždy odhalí, akého sme to mali vlastne majstra.

No a teraz to už vieme, veď výsledky vždy dajú odpoveď. Podľa nich je Trnava najkvalitnejší slovenský majster za ostatné roky. Konkurovať jej môže len Slovan vo vydaní 2014, ktorý vyradil dvoch súperov (TNS, Tiraspoľ) v predkolách milionárskej súťaže, čím sa kvalifikoval do skupinovej fázy Európskej ligy. Pred ňou je zatiaľ len Žilina 2010, ktorá na rozdiel od belasých zvládla aj play-off Ligy majstrov. A cez Birkirkaru, Loveč a Spartu sa dostala do skupiny najprestížnejšej klubovej súťaže sveta. Všetci ostatní majstri z tohto desaťročia boli od Spartaka horší, lebo výsledky sa oklamať nedajú!

A keď sa pozrieme ešte hlbšie do histórie, tak zistíme, že dvoch súperov za sebou dokázali z našich majstrov vyradiť len Trnava 1968 (prešla cez troch a skončila v semifinále EPM), Trnava 1973, Košice 1997 (prešli cez dvoch a už boli v skupine LM), Petržalka 2005 (prešla cez troch do skupiny LM), Petržalka 2008, Žilina 2010 (cez troch do skupiny LM) a Slovan 2014. Trnava 2018 je teda len ôsmy člen tohto klubu na slovenské pomery úspešných majstrov. Deviatym by mohol byť Slovan 1994, lenže ten po rozdelení nemohol hrať Ligu majstrov, čiže jeho dve výhry v sérii sú „len“ z Pohára UEFA.

Pritom nikto nemôže tvrdiť, že by to Spartak mal ľahšie oproti svojim predchodcom. Voči mnohým skôr ťažšie, veď bol dvakrát nenasadený. Navyše absolútne zaslúžene vyradil Legiu Varšava, čo je klub takého rangu, na akom naši zástupcovia často končia. No Trnavčania boli proti nemu väčšinu času lepší. Problémy mali paradoxne len vtedy, keď hrali presilovku. Zrazu prišiel nedôraz v súbojoch, všetky odrazené lopty získal súper, zlá prechodová fáza, nepokoj... Proste všetky silné trnavské stránky boli zrazu jej slabinou, čo si možno vysvetliť jedine psychikou. To je už ale nepodstatné, ráta sa postup!

Len je veľká škoda, že UEFA pred touto sezónou zmenila systém svojich súťaží v prospech vyvolených. Ak by platil ten z predchádzajúcich deviatich sezón, v tejto chvíli už má Trnava istú minimálne skupinovú fázu Európskej ligy. V nedávnej minulosti totiž slovenskí majstri museli na ceste do skupiny Ligy majstrov prekonať tri prekážky, teraz musia až štyri. Pritom začínajú prakticky na tej istej úrovni, lebo nedávne 2. predkolo je kvalitatívnym obsadením to isté, čo od tejto už 1. predkolo.

Takže kým slovenským majstrom v rokoch 2009 až 2017 stačilo vyradiť len dvoch súperov v predkolách, aby sa dostali do skupiny Európskej ligy, Trnava musí vyradiť až troch. Trochu teda môžeme zúfať, že takéhoto kvalitného majstra sme tu nemali aj v minulých rokoch, veď mohli sme sa už teraz tešiť na dlhú pohárovú jeseň.

Zároveň ale môžeme byť optimistickí, lebo Spartak má kvalitu na to, aby sa do tej skupinovej fázy dostal. Má na to dva mečbaly. Favorit pri nich síce nebude, ale to nebol ani doteraz. Lenže aj tak dokázal, že výkonnostne na to má. Ak bude hrať svoj futbal vždy celých 90 minút, niet sa čoho báť. Práve ten futbal, ktorý mnohým nevonia, no na európskej scéne ponúka nádherné vône úspechu. A čo je ešte cennejšie, v jeho zostave majú drvivú prevahu Slováci.