Main Content

Futbalisti a (ne)platenie daní: Nešťastná náhoda alebo nový trend?

piatok, 23. jún 2017 10:57 | Autor: Jakub Vaverka

Futbalisti a (ne)platenie daní: Nešťastná náhoda alebo nový trend?
Futbalisti a (ne)platenie daní: Nešťastná náhoda alebo nový trend? | zdroj: © TASR

Nech už sú profesionálni hráči futbalu akokoľvek obľúbení po celom svete, majú rovnaké práva a povinnosti ako prostý ľud, ktorých ich týždeň čo týždeň sleduje v zápasoch o dôležité ligové body. V uplynulých týždňoch sa však stále viac a viac hovorí o neplatení daní vo futbalových kruhoch. Zarábajú milióny, no aj tak štátu neplatia.

Nech už to znie akokoľvek, najlepší futbalisti na svete sú neplatiči daní. V nie tak dávnej minulosti bol medializovaný prípad brazílskeho útočníka FC Barcelona Neymara, ktorý bol príslušnými súdmi obvinený, že spreneveril približne 45 miliónov eur. Hráč, ktorý patrí medzi najlepšie platených na svete, a ktorý je jednou z hlavných tvárí americkej textilnej firmy Nike, skutočne nemá núdzu o financie, a teda sa na jazyk tlačí otázka, prečo sa niečo také deje.

Dôvodov môže byť viacero. Ako sa hovorí, s jedlom rastie chuť, a teda, keď niekto zarába desiatky miliónov ročne, nechce, aby ním zarobené prostriedky putovali vo veľkej miere príslušnému štátu, ktorého často krát ani nie je štátnym príslušníkom. Taktiež sa môže stať, že hráč je obklopený nesprávnymi ľuďmi, často laikmi, ktorí nesledujú termíny a povinnosti, ktoré hviezda v ich v blízkosti má. Ľahko sa potom môže stať, že dane nie sú zaplatené a hráč často ani nevie, že porušil zákon a hrozí mu väzenie. Prípadne má hviezda po svojom boku ľudí, ktorí si chcú nabaliť vrecká a dochádza k rôznym podvodom.

Aby nebol démonizovaný iba Neymar, pridali sa k nemu aj Lionel Messi a najnovšie Cristiano Ronaldo. Dvaja najlepší hráči futbalovej histórie sú neplatiči daní, pričom prvý menovaný bol odsúdený na podmienečný trest odňatia slobody a druhého prípad je vo veľkom vyšetrovaný v posledných dňoch. Obaja zarábajú skutočne kráľovsky a odvádzanie daní by z nich ľudí, ktorí triu biedu rozhodne neurobili.  Ronaldo mal deklarovať, že Španielsko kvôli problémom s daňami opustí, keď hrával v Anglicku nikdy nič podobné ani len okrajovo neriešil.

Argentínsky futbalista Leo Messi zas dostal vymeraný trest vo výške 21 mesiacov za mrežami, avšak bolo viac ako isté, že hviezda FC Barcelona do väzenia rozhodne nepôjde. Ak by sa však jednalo o prostého človeka s priemerným platom, nemusíme ani pochybovať o tom, že by skončil v base. Okrem spomínaných hráčov vraj dane počas pôsobenia v Španielsku neplatil ani ex-tréner Realu Madrid José Mourinho. Je reálne, že podobných prípadov by sme naprieč celým futbalovým svetom našli omnoho viac, no medializované sú zatiaľ len tie najlepšie.

Z toho, čo verejnosť doposiaľ vie, sa dostávame k jednému spoločnému menovateľu – je ním Španielsko. Všetci vinníci zaznamenali neplatenie daní v čase, kedy pôsobili, respektíve pôsobia na španielskej pôde. Daňové zákony v tomto kráľovstve na Pyrenejskom polostrove sú prísne, no pri pohľade na španielsku jurisdikciu a prípady z nedávnych rokov, možno taktiež napísať, že sú často porušované.  Podobný problém nemusia riešiť akurát futbalisti francúzskeho AS Monako, pretože Monte Carlo je, ako veľmi dobre vieme daňovým rajom. Naopak, byť bohatý v inej časti Francúzska, kde je milionárska daň, nie je až taká výhra.