Main Content

Čo znamená pojem delená strava a ako veľmi je pre nás dôležitá?

utorok, 5. apríl 2016 10:22 | Autor: Viktor Štefaňák

Čo znamená pojem delená strava a ako veľmi je pre nás dôležitá?
Čo znamená pojem delená strava a ako veľmi je pre nás dôležitá? | zdroj: © TASR

„Rezeň si dám v kuchyni, ryžu v obývačke a kompót v spálni.“ Nie, toto nie je delená strava. Ale obľúbený vtip odporcov konkrétneho životného štýlu.

Všetko vychádza už z dávnych čias. Veď napríklad kóšer stravovanie nedovolí skombinovať mliečne výrobky a mäso. Delenú stravu prvýkrát detailnejšie skúmal americký lekár William Hay v 30-tych rokoch minulého storočia. Viedlo ho k tomu presvedčenie, že základný dôvod ťažkostí populácie je nevhodná voľba potravín, ktoré denne jeme či pijeme.

Ťažkosti ako malátnosť, tráviace problémy, nedostatok energie či výkyvy nálady. Ak napríklad mnohokrát konzumujete jedlá s vysokým obsahom tuku a sacharidov, vo vašom tráviacom trakte budú oveľa dlhšie, lebo spoločne sú ťažko stráviteľné. Obľúbená kombinácia ryže s kuraťom, zemiaky a bravčový rezeň či pizza.

Delená strava je o rozdelení potravín do 5 skupín. Patria sem:

 
Alebo podľa doktora Haya:

  • - Kyslé čiže bielkoviny

  • - Zásadité čiže sacharidy

  • - Neutrálne ako tuky, veľkú väčšinu zeleniny (biela a červená kapusta, mrkva, paprika, uhorka, špenát, hlávkový šalát), ďalej napríklad červený melón, huby, orechy, korenie a bylinkové čaje.


Kým proteíny vyžadujú pre svoje trávenie veľmi kyslé prostredie, sacharidy sú presne opačné. Ak ich spojíte v jedle dokopy, telo a žalúdok by mali byť zmätené a nevedia, čo tráviť skôr. Sú to bielkoviny, ktoré vyžadujú kyslé prostredie alebo sacharidy, ktoré majú radi prostredie zásadité?

Najmenej to komplikujú potraviny v tretej skupine, neutrálne potraviny sa môžu konzumovať v podstate ľubovoľne s čímkoľvek alebo samostatne. Dôležité je nekombinovať typicky sacharidové potraviny s bielkovinami a namiesto toho ich kombinovať s neutrálnymi potravinami. Názory sa však líšia.

Povedzme si v skratke, ako to vyzerá v našom žalúdku. Pri prijímaní jedla dostane tenké črevo pokyn, aby pripravilo tráviace enzýmy ako lipáza (rozkladá tuky na glycerol a mastné kyseliny) a amylázy (štiepi škrob na jednoduché cukry) a ďalšie enzýmy, najmä na trávenie proteínov. Naše telo má jednu výhodu.

Pankreas. Je to veľký „multi-tasker“, zvláda veľa vecí naraz. V tomto prípade dokáže vylučovať lipázu, amylázu a proteázy, a to všetko naraz. Takže zvládne „pomlieť“ jedlo obsahujúce sacharidy, bielkoviny, tuky. Všetko s veľkým prehľadom a sebaistotou. Poďme ďalej.

V kyslom prostredí, potrebnom na trávenie bielkovín v žalúdku, sa narúša trávenie sacharidov amylázou. Tá vyžaduje menej kyslé prostredie. Je pravda, že amyláza vyžaduje viac zásadité prostredie. Je tiež pravda, že trávenie proteínov vyžaduje kyslé prostredie a kyslé prostredie je to, ktoré môžu ovplyvniť funkciu amylázy. Avšak, je tiež pravda, že uvoľňovanie kyslých žalúdočných štiav v žalúdku pôsobí ako signál pre pankreas, ktorý je veľký talent a začne vylučovať tráviace enzýmy, vrátane amylázy, do tenkého čreva.

Nízka hladina žalúdočnej kyseliny bráni tejto komunikácii a vedie k nižšej úrovni tráviacich enzýmov, vrátane amylázy, v tenkom čreve. Takže, ako vidíte, veľmi kyslé žalúdočné prostredie je v skutočnosti dôležité pre správne sacharidové trávenie. A pretože jedenie mäsa inklinuje k zvýšeniu žalúdočnej kyseliny, celý proces vedie k záveru, že jesť sacharidy s mäsom môže byť pre nás ešte lepšie.

Ak máte nízku hodnotu žalúdočnej kyseliny, môže byť vaša tráviaca flexibilita poznačená negatívne. Ak nechcete jedlo žuť, namiesto toho sa rozhodnete hltať, lebo za 30 minút končí obedná pauza, váš žalúdok sa bude musieť viac snažiť, aby premenil jedlo na energiu. Často sa mu to nemusí podariť hneď a trvá to dlhšie. Ďalší extrém je pri prechode z nemäsitej čiže vegetariánskej alebo málo mäsitej stravy. Váš žalúdok nemusí byť zvyknutý na produkciu požadovaného množstva tráviacej kyseliny.

„Kto sa v tom má vyznať?“, natíska sa otázka. Záver je taký, že odborníci sa nezhodli pre alebo proti. Určite nie je škodu kombinovať všetkytri hlavné zložky potravy. Keď mäso, tak štvrtina taniera zemiaky či ryža a druhá štvrtina listová zelenina. Dávať si ryžu so zeleninou, takisto zemiaky so zeleninou. Obľúbené smoothies kombinovať ako ovocie a zeleninu. Všetko dopĺňať správnymi tukmi. Jeden deň prijímať mäso a mliečne výrobky, druhý zase rastlinné potraviny. Jesť poctivé, nespracované potraviny. A testovať, testovať, testovať. Čo sedí mne, po čom mi je skvele a po čom mám tráviace ťažkosti. Každý sme si predsa samým sebe pánmi.

zdroje:
Marsdailyapple.com/balancediet
delena-strava.sk
builtlean.com/foodcombining
healthyeating.com/mainfoodgroups