Main Content

Stromková organizuje zimný Move up Sport and English Camp 2015 (Rozhovor)

utorok, 3. november 2015 10:54 | Autor: Silvia Petrašková

Stromková organizuje zimný Move up Sport and English Camp 2015 (Rozhovor)
Stromková organizuje zimný Move up Sport and English Camp 2015 (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Move up sport and english camp je nový športový projekt pre deti fungujúci pod záštitou slovenskej reprezentantky vo freestylovom lyžovaní a olympioničky z OH v Soči Zuzany Stromkovej a jej tímu. Svoju letnú verziu má úž úspešne za sebou v najbližších dňoch ho čaká tá zimná.

 V dňoch od 15 do 18. novembra 2015 sa v rakúskom lyžiarskom stredisku Stubai – Glacier uskutoční prvý ročník zimného športovo-anglického kempu pre deti MOVE UP SPORT AND ENGLISH CAMP 2015. Viac informácií o spomínanej akcii nám v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk poskytla jeho hlavná spoluorganizátorka Zuzka Stromková.

Zuzka prezraďte nám, kedy a prečo vlastne sa zrodila myšlienka založenia tohto športového kempu pre deti?

Myšlienka prišla v lete. Spolu so Štepánkou Lučanovou a Jankou Kusou sme chceli pre deti urobiť kemp, pri ktorom by zlepšili svoje koordinačné schopnosti , flexibilitu, balans i anglický jazyk. Chceli sme aby nesedeli len pred televízorom, ale hýbali sa a spoznali zábavu aj prostredníctvom športu.

Akým spôsobom vznikol jeho samotný tím? S dievčatami lyžiarkou Štepánkou Lučanovou (pozn. red. pôsobí ako trénerka lyžovania), lektorkou a učiteľkou angličtiny Jankou Kusou ste sa zrejme poznali už dávnejšie...

So Štepánkou a Jankou sa poznáme už veľmi dlhú dobu a máme skvelý kamarátsky vzťah. Viem, že na obe sa môžem vo všetkom spoľahnúť a dokážu urobiť všetko na čom sa dohodneme. Obe majú radi hory a žijú tým, že chcú deti učiť, preto to bola vynikajúca kombinácia.

Popri svojej aktívnej športovej kariére, nebáli ste sa, že Vám organizovanie takéhoto nového projektu zoberie čas a energiu potrebnú do Vašej osobnej športovej prípravy a tréningov?

Som šťastná keď sa deti odo mňa naučia niečo nové a rada im obetujem pár dní ak budú mať z toho radosť.

Svoj prvý letný detský športovo-anglický kemp má tím MOVE UP už úspešne za sebou. S akými očakávaniami ste doň vstupovali?

Zo začiatku sme nevedeli či budeme mať na kemp dostatočný počet detí, no podarilo sa nám ho naplniť a na konci týždňa, keď deti odchádzali, sme boli veľmi radi, že sme sa do toho pustili a túto akciu zorganizovali.
 

 
MOVE UP - Sport and english camp 2015

Oficiálne video z letného SPORT AND ENGLISH campu od Martina Bernarda! Chceme upozorniť, že už dnes večer sa spustí registácia na náš zimný camp , ktorý bude už za pár týždňov na ľadovci Stubai...

Posted by MOVE UP on 23. září 2015

 

Koľko detí sa ho nakoniec zúčastnilo? Aké ohlasy vyvolal u ich rodičov?

Na kempe bolo celkovo 13 detí, rozdelili sme si ich podľa vekových úrovní a znalostí angličtiny na skupinky. Každé dieťa malo osobitý prístup a rodičia videli, že ich deti boli veľmi šťastné. Zlepšili sa v pohybe i cudzom jazyku a nakoniec sme boli spokojní tak my, ako aj ich rodičia.

Ako samotný kemp prebiehal, čo všetko sa na ňom deti po športovej stránke mohli naučiť?

Kemp prebiehal v Železnej Rude v Českej republike. Penzión s krytou terasou, ktorý bol len kúsok od lesa nám poskytoval skvelé podmienky pre našu prácu i počas nepriaznivého počasia. Robili sme aktivity na indoboardoch, fit loptách, karimatkách a trx. Počas týždňa sme využívali aj futbalové ihrisko, tenisové kurty, obrovskú lúku, trampolínu a pingpongový stôl. Kemp počas celého týždňa prebiehal v olympijskom duchu, kedy boli deti po každom dni ohodnotené za ich aktivity, ktoré sa na konci týždňa sčítali a vyhodnotili.

Nechýbala ani výučba anglického jazyka pod pohľadom kvalifikovanej a skúsenej lektorky a učiteľky Janky Kusej. Vy ako vrcholový športovec sa pohybujete vo svete športu, kde je znalosť angličtiny absolútnou nevyhnutnosťou. Zrejme so mnou budete len súhlasiť, že tá je popri športovej kariére profesionálneho športovca tak dôležitá, ako aj jeho samotné výsledky...

Janka je vynikajúca učiteľka, ktorá má veľa skúseností a deti ju majú v láske. Vie ako si ich získať a zároveň veľa naučiť. Keď som začala s lyžovaním bolo to pre mňa veľmi ťažké. S angličtinou som mala problém a nevedela som poriadne vyjadriť svoje pocity pred rovesníkmi. Teraz keď trávim v zahraničí viac času je to veľká úľava, keď sa viem dohovoriť a vyjadriť svoj názor.

Ako spoluorganizátorka Move Up Sport And English Campu, ste spokojná s jeho prvým letným ročníkom? Chystáte nejaké zmeny, či novinky do nadchádzajúceho ročníka už teraz?

Kemp dopadol nad moje očakávania, ale stále je čo zlepšovať a už teraz sa veľmi tešíme na ďalší zimný kemp, ktorý sa uskutoční na ľadovci Stubai a bude zameraný na všetky druhy lyžovania (alpské, skicross a freestyle). Samozrejme nebude chýbať ani angličtina.

Prejdime tentoraz k spomínanému premiérovému zimnému kempu. Ten sa uskutoční v  dňoch od 15 do 18. novembra v rakúskom lyžiarskom stredisku Stubai – Glacier. Prečo sa ste rozhodli rozložiť Váš tréningový stan práve u našich západných susedov?

Je to jediné miesto kde sa dá v tomto čase lyžovať s najlepšími podmienkami pre všetky druhy lyžovania. Teraz je tam väčšinou stabilné počasie a skvelé snehové podmienky. Chceme aby sa deti rozjazdili už na jeseň a prišli do zimnej sezóny s nadšením. Ubytovanie máme zabezpečené na chate, ktorá sa nachádza v strede kopca medzi lanovkami. Pre deti to bude jednoduchšie a každý deň sa tak budú môcť do sýtosti lyžovať a užiť si pravú alpskú atmosféru.  

Kde a akým spôsobom sa naň deti môžu prihlásiť?

Budeme radi keď sa prihlásite na našich webových stránkach slopestyle.sk a nájsť nás môžete aj na facebooku MOVE UP. V kempoch by sme chceli pokračovať a budeme sa tešiť, keď sa prihlásite a budete nás sledovať na našich stránkach a pridáte sa k nám na kemp v ktorom posuniete svoje hranice vyššie.