Main Content

Footgolf - Spojenie futbalu a golfu (Rozhovor)

pondelok, 14. september 2015 12:39 | Autor: Silvia Petrašková

Footgolf - Spojenie futbalu a golfu (Rozhovor)
Footgolf - Spojenie futbalu a golfu (Rozhovor) | zdroj: © TASR

Footgolf je kombináciou futbalu a golfu. O tomto novovznikajúcom druhu netradičného športu, ktorý si postupne buduje svoje zázemie aj u nás na Slovensku, sme sa v exkluzívnom rozhovore pre portál sport7.sk porozprávali so samotným prezidentom Slovenskej footgolfovej asociácie (SFGA) - Tomášom Dittingerom.

Pán Dittinger, čo je teda základnou myšlienkou footgolfu?

Základnou myšlienkou footgolfu je kopať loptu z „odkopiska“ až do jamky, ktorá býva vzdialená 50-250 metrov (pozn. existujú aj rarity ako 650 metrov vo Francúzsku, ale tam je obrovské prevýšenie). Celá dráha je sťažená rôznymi prekážkami, či už prírodnými (pieskový bunker, vodná prekážka atď.), alebo umelými. V podstate je v tomto smere hra identická s golfom. Z futbalu zdedila svoju jednoduchosť, keďže hráči používajú iba loptu a vlastné nohy.

Jamka je prispôsobená futbalovej lopte a má priemer 53 cm. Footgolfové ihrisko nemá také nároky na veľkosť ako majstrovské 18-jamkové golfové ihrisko. Footgolfová osemnástka sa bez problémov pomestí na 4 ha plochy.

Pre akú cieľovú skupinu hráčov je tento šport určený?

Cieľová skupina sú všetci bez rozdielu veku či pohlavia. No samozrejme najviac to láka ľudí, ktorí už hrali futbal.

Golf, na rozdiel od futbalu je vo všeobecnosti považovaný za doslova luxusný koníček a ani na rekreačnej úrovni medzi lacnejšie športy rozhodne nepatrí. Ako je to však pri footgolfe?

Footgolf je a bude určite dostupnejší ako golf, už len preto, že vám stačí lopta a tenisky (turfy). No vzhľadom na fakt, že ihriská sú prevažne na golfových ihriskách, tak musí hráč počítať s istými nákladmi spojenými s hrou.

Footgolf si pomaly ale isto začína nachádzať svojich priaznivcov aj u nás na Slovensku, čoho dôkazom je aj čerstvo novootvorené footgolfové ihrisko na nádvorí Hotela AGATKA v Bratislave. Kde okrem hlavného mesta si môžu tento nový netradičný šport jeho záujemcovia vyskúšať?

Ihriská sú už v Malackách, Bernolákove a Skalici, kde sa nachádzajú 18- jamkové footgolfové ihriská, 9-jamkové sú v Prievaloch, Tomášove a pri už spomínanom Hoteli Agatka. Aj keď to na prvý pohľad môže tak vyzerať, tak sa nesústredíme iba na jednu oblasť, no v týchto lokalitách sme našli záujemcov, ktorí to s footgolfom riskli. Teraz veríme, že sa budeme posúvať aj smerom na východ krajiny.

Čiže plánujete s výstavbou takýchto ihrísk pokračovať aj do budúcna?

V pláne to máme, no vždy záleží aj od golfových klubov, či majú o footgolf záujem. Ľudia oň záujem majú a keďže záujem ľudí o golf všeobecne na svete stagnuje, tak je footgolf zaujímavým nástrojom pre golfové kluby ako ľuďom priblížiť aj golf, život v golfom klube a v neposlednom rade vyvrátiť mienku, že golf je luxusný šport.
 

Slovenská footgolfová asociácia (SFGA) zastrešuje v rámci Slovenska niekoľko klubov a súťaží. Na aké konkrétne sa v najbližšom období môžu fanúšikovia footgolfu tešiť?

Rok 2015 je pre nás pilotný, či už v rámci turnajov, ale aj v rámci prezentovania footgolfu a fungovania samotnej SFGA. Tento rok nás ešte čaká turnaj v Skalici 19.9.2015 a vyvrcholenie 10.10.2015 v Malackách, kde spoznáme prvého slovenského majstra. V roku 2016 nás hneď začiatkom januára čakajú MS v Argentíne, kam pôjdeme, dúfam v čo možno najväčšom počte (max. 16 za krajinu) a následne v marci/apríli štartuje nový ročník súťaží. Turnajov bude určite viac ako tento rok kedy ich bolo dokopy 6. Počas turnajov nás čakajú rôzne nové atrakcie a veríme, že aj nové destinácie. Zároveň odštartujeme lokálne súťaže, ktoré budú organizované samotnými klubmi či nadšencami footgolfu.

V rámci prípravy a hlavne odreagovania sa pred nedávnym kvalifikačným duelom ME s Macedónskom si prišli footgolf na golfové ihrisko v Malackách vyskúšať aj štyria slovenskí futbaloví reprezentanti - kapitán Martin Škrtel, Marek Hamšík, Kornel Saláta a Martin Jakubko.