Main Content

Futbal: Zomrel niekdajší hráč ŠK Bratislava Štefan Gürtler

piatok, 27. február 2015 13:05 | Autor: TASR

Bratislava 27. februára (TASR) - V utorok 24. februára 2015 zomrel vo veku 91 rokov posledný člen legendárneho povojnového futbalového mužstva ŠK Bratislava Štefan Gűrtler. Za belasý klub hral v rokoch 1945-1947, najčastejšie na pozícii pravého krídla. Informoval oficiálny web Slovana.

Gűrtler nastupoval po boku takých hráčov ako Ivan Chodák, Viktor Tegelhoff, Ján Arpáš, Jozef Luknár, Ladislav Kubala, Gejza Šimanský, Július Schubert alebo Július Korostelev. S futbalom začínal v Prievidzi, kde sa 5. októbra 1923 narodil. Po odchode z rodného mesta pôsobil v mužstve ŠK Žilina a krátko v Oddieli armádnych pretekárov. Do ŠK Bratislava ho pritiahol Ferdinand Daučík, s ktorým sa stretol ešte v Prievidzi.

Neskôr sa o Gűrtlera začal zaujímať Juventus Turín, keďže padol do oka talianskym funkcionárom, ktorí v ňom videli perspektívneho a talentovaného futbalistu s presnými centrami. Prestup do Turína však z rôznych dôvodov stroskotal a on sa po čase nakoniec vrátil do rodného mesta. Po skončení aktívnej hráčskej kariéry v roku 1957 pôsobil Gürtler ako telovýchovný funkcionár a zaslúžil sa o vybudovanie mnohých športovísk v rodnom meste, za čo mu bola udelená aj Cena primátora mesta Prievidza.