Main Content

Kurt Zouma - obranná skala s obrovským potenciálom

pondelok, 16. február 2015 10:30 | Autor: Jakub Vaverka

Kurt Zouma - obranná skala s obrovským potenciálom
Kurt Zouma - obranná skala s obrovským potenciálom | zdroj: © TASR

Francúzsky stopér Kurt Zouma dostáva v prebiehajúcom ročníku dostatok príležitostí v londýnskej Chelsea a ukazuje sa skutočne vo výbornom svetle. Rastie Londýnčanom v strede obrany budúca legenda?

Kurt Zouma sa narodil 27. Októbra 1994 vo francúzskom Lyone, ale nebol to preslávený Olympique, kde robila táto veľká nádej Les Bleus prvé futbalové kroky.  Momentálne 190 centimetrov vysoký stopér začínal s futbalom v akadémii Saint Etienne, kde sa prepracoval až do prvého mužstva a okúsil Ligue 1. Od roku 2011 bol teda Zouma súčasťou A tímu ASSE, kde vydržal do leta 2014. Potom prišla londýnska kapitola.

Zouma sa dohodol na prestupe do Chelsea v januári 2014, avšak vedenie The Blues sa rozhodlo svoju novú akvizíciu ponechať v Ligue 1 na hosťovaní do konca sezóny 2013/2014. Ešte iba 19- ročný kremenitý obranca tak v lete zamieril do hlavného mesta Veľkej Británie a netajil radosť z toho, že bude pracovať s Josém Mourinhom.

 Portugalský kouč je známy tým, že sa nebojí dať šancu talentovaným mladíkom a nie tak dávno urobil z talentovaného Raphaela Varaneho súčasť prvého tímu Realu Madrid. Zaujímavosťou je, že pred niekoľkými týždňami poslalo vedenie Francúzskeho futbalového zväzu Mourinhovi ďakovný list za to, že urobil z Varaneho a Zoumu takých futbalistov, akými v súčasnosti sú.

Prvé kroky Kurta v novom štáte, meste a klube rozhodne neboli jednoduché, ale francúzsky hovoriaci spoluhráči ako Didier Drogba či Loic Rémy mu pomohli s adaptáciou na nové prostredie. Zouma vedel, že dostať sa do základnej zostavy cez mená ako John Terry či Gary Cahill bude náročné, ba chvíľami až nemožné, ale Kurt rozhodne nepatrí medzi hráčov, ktorí by sa báli výziev.

Debut v Premier League zažil koncom októbra, keď si odkrútil symbolickú minútu v 9. kole Premier League pri remíze Chelsea na Old Trafford proti Manchestru United. Prvý celý ligový duel Zouma odohral v drese The Blues 10. januára, keď Modrí na Stamford Bridge porazili Newcastle United 2:0. Minúty v A tíme sa pomaly hromadili, čomu napomohli aj viaceré chyby skúseného Garyho Cahilla.

Doteraz má Zouma odohraných 1111 minút za Chelsea a zaujímavosťou je, že v Premier League ani raz f svojho súpera nefauloval. V anglickej najvyššej súťaži je niekedy veľmi náročné držať krok so súperom a často aj o dosť skúsenejší obrancovia musia protivníkov faulovať.

Mladý Francúz sa skutočne v prebiehajúcej sezóne ukazuje vo veľmi dobrom svetle a treba napísať, že má iba 20 rokov, čo znamená, že Chelsea s ním môže pokojne rátať aj ďalších 13 až 15 rokov. José Mourinho veľmi dobre vedel, koho na Stamford Bridge kupuje a vynaložených 7,5 milióna eur sa môže v dohľadnej dobe ukázať ako vhodne investovaná suma.