Main Content

Senzácia vo Final Four LM vo volejbale žien na úkor favorita

pondelok, 21. marec 2011 12:30 | Autor: TASR

Už pred začiatkom Final Four Ligy majstrov vo volejbale žien sa hovorilo o tom, že trofej ostane v dejisku záverečného turnaja - tureckom Istanbule.

Určite však málokto čakal, že sa v novej volejbalovej aréne Burhan Felek budú tešiť hráčky VakifGunesTTelekom. Favoritom bol totiž minuloročný neúspešný finalista FenerbahceAcibadem Istanbul. Ten potvrdzoval svoju kvalitu v základnej časti tohtoročnej edície najprestížnejšej európskej klubovej súťaže, kde päť zo šiestich zápasov vyhral 3:0. V decembri minulého roka sa v katarskej Dauhe stal klubovým majstrom sveta.

Európska volejbalová konfederácia (CEV) mu pridelila právo usporiadať Final Four, jeho hráčky teda nemuseli hrať dvojkolové play-off a mohli sa nerušene pripravovať na tento ďalší vrchol sezóny. Prišlo však semifinále, v ktorom sa stretli so svojím mestským rivalom a hoci favoritky z FenerbahceAcibadem viedli 2:1 na sety, po poslednej lopte duelu sa tešili volejbalistky VakifGunesTTelekom z triumfu 3:2 a tak trochu nečakaného postupu do finále. V ňom potom urobili so súperkami z azerbajdžanského Rabita Baku krátky proces, za 73 minút ich zmietli spod siete 3:0 a po prvý raz v histórii sa tešili zo zisku vzácnej trofeje.

V celej súťaži ani raz neprehrali. V základnej fáze zvíťazili vo všetkých šiestich zápasoch, v prvom kole play-off si potom poradili s poľským Aluprof Bielsko-Biala dvakrát 3:1, v druhom kole s ďalším istanbulským tímom Eczasibasi VitrA 3:0 a 3:2 a rovnako nenašli premožiteľa ani vo Final Four. Iste preto nikto nepochybuje, že titul je v tých najsprávnejších rukách.

Kvalita hráčok víťazného tímu sa ukázala aj pri individuálnych oceneniach. Najužitočnejšou hráčkou turnaja (MVP) sa stala Poľka Malgorzata Glinková-Mogentaleová v drese VakifGunesTTelekom, ďalšie ceny pre najlepšie hráčky na jednotlivých postoch si prevzalo aj päť jej spoluhráčok.

V závere začínajúceho sa týždňa sa v talianskom Bolzane odohrá rovnako finálový turnaj Ligy majstrov mužov. Zastúpenie v ňom bude mať aj slovenský volejbal, keď v drese poľského Jastrzebského Wegiela nastúpi Lukáš Diviš st.

Súhrn výsledkov Final Four:
Rabita Baku (Azerb.) - Scavolini Pesaro (Tal.) 3:1 (23, 16, -13, 14)
FenerbahceAcibadem Istanbul (Tur.) - VakifGunesTTelekom Istanbul (Tur.) 2:3 (19, -21, 21, -19, -11)

Zápas o 3. miesto:
FenerbahceAcibadem Istanbul (Tur.) - Scavolini Pesaro (Tal.) 3:1 (-12, 21, 21, 21)

Finále:
VakifGunesTTelekom Istanbul (Tur.) - Rabita Baku (Azerb.) 3:0 (13, 20, 18)

Individuálne ocenenia:
Najužitočnejšia hráčka (MVP): Malgorzata Glinková-Mogentaleová (Poľ./VakifGunesTTelekom Istanbul)
Najlepšia blokárka: Maja Poljaková (Chor./VakifGunesTTelekom Istanbul)
Najlepšie libero: Gizem Güresenová (Tur./VakifGunesTTelekom Istanbul)
Najlepšie prijímajúca hráčka: Gözde Sonsirmová (Tur./VakifGunesTTelekom Istanbul)
Najviac bodujúca hráčka: Jelena Nikoličová (Srb./VakifGunesTTelekom Istanbul)
Najlepšie podávajúca hráčka: Natalia Mammadovová (Azerb./Rabita Baku)
Najlepšia nahrávačka: Özge Cemberci Kirdarová (Tur./VakifGunesTTelekom Istanbul)
Najlepšia smečiarka: Manon Flierová (Hol./Scavolini Pesaro)

© WEBNOVINY