Main Content

Motorizmus: Konôpka pred svojím piatym štartom na Nürburgringu

streda, 11. jún 2014 14:05 | Autor: TASR

Orechová Potôň 11. júna (TASR) – Slovenský automobilový reprezentant Miroslav Konôpka sa intenzívne pripravuje na nadchádzajúcu 24-hodinovku na nemeckom Nürburgringu (19. - 22. júna). Na okruhu formuly 1 bude štartovať už po piaty raz. Ešte predtým absolvuje v poľskej Poznani okruhové preteky Zóny strednej Európy.

"Jazdiť 24-hodinovku v Nürburgringu som dostal ako pozvánku od nemeckého tímu Car Collection Motorsport, s ktorým som už v tomto roku absolvoval preteky v Dubaji. Posádku Porsche 997 GT3 Cup tvoria okrem mňa ešte Nemci Ronnie Saurenmann, Klaus Koch a Stephan Rössel. Aj tím mechanikov, okrem jedného Slováka, je nemecký," povedal po jednej z tréningových jázd na Slovakia Ringu jazdec tímu ARC Bratislava Konôpka a dodal: "Na štarte v Nürburgringu bude 210 automobilov, v našej triede 24 rovnakých Porsche, konkurencia je veľmi veľká. Pred štyrmi rokmi sme skončili z 240 štartujúcich posádok štrnásti. Preteky sleduje pri trati každoročne 250- až tristotisíc divákov."

Konôpka si pozval na jeden zo svojich testovacích dňov na Slovakia Ringu aj niektorých V.I.P. hostí. Boli medzi nimi aj handbiker, reprezentant SR v hokeji na sánkach Marián Ligda a hokejový útočník reprezentácie SR Michel Miklík, ktorý odštartuje nadchádzajúcu sezónu v KHL v ruskom tíme Amur Chabarovsk. Obaja si s Konôpkom zajazdili "naostro" dva okruhy na Slovakia Ringu na jeho aute Saleen 997 GT3R. "Najrýchlejšie sme išli 260-kilometrovou rýchlosťou, bolo to na cieľových rovinkách," informoval Konôpka.

"Bola to sila. Zažil som iné preťaženie, iné zrýchlenie, cítil som šmyk. Absolvovať spomalenie a zrýchlenie s profíkom, to bola paráda. Neviem si predstaviť, ako si ešte väčšiu rýchlosť užívajú jazdci formuly jeden, kde ide o ďalšiu pridanú hodnotu. Je to môj najkrajší narodeninový darček," povedal v "cieli" 35-ročný Marián Ligda, bývalý juniorský reprezentant SR v zjazdovom lyžovaní.

"V takomto športovom aute som sedel prvýkrát, jazdu som si užíval. V niektorých zákrutách som mal chvíľami nutkanie brzdiť, ale sedel vedľa mňa skúsený profesionál, veril som mu," vyznal sa Miklík, ktorý sa po prvý raz zíde so svojimi spoluhráčmi z Chabarovska na tréningovom kempe 11. júla.