Main Content

Víťazné goodbye v diabolskom štýle Manchestru United

streda, 7. máj 2014 09:51 | Autor: Silvia Petrašková

Víťazné goodbye v diabolskom štýle Manchestru United
Víťazné goodbye v diabolskom štýle Manchestru United | zdroj: © TASR

Včerajší dohrávaný zápas 34. kola najvyššej anglickej futbalovej súťaže bol pre fanúšikov Manchestru United nesmierne emotívny. Vypredané „Divadlo snov“ sa totiž v jeho závere lúčilo s ďalšími dvoma významnými hráčskymi legendami.

S odchodom slávnych osobností klubu z Old Trafford sa v poslednom období doslova roztrhlo vrece. Mnohí fanúšikovia Manchestru United ešte dodnes nedokázali naplno prehrýzť odchod trénerského velikána Sira Alexa Fergusona a už sa k nemu pridali ďalší dvaja.

Súčasný kapitán tímu Srb Nemanja Vidič sa po sezóne sťahuje z Britských ostrovov do teplejšej časti futbalovej Európy, talianskeho Milána, kde sa Interu upísal na dva roky. O mierne odľahčenie emotívneho večera sa žiaľ nepostaral ani aktuálny hrajúci tréner tímu Ryan Giggs. Ten síce svoje oficiálne ukončenie hráčskej kariéry ešte stále nepotvrdil, no s najväčšou pravdepodobnosťou svojmu koncu v najbližších dňoch neunikne ani on.

Bol to večer plný lúčenia, no aj napriek tomu, že snáď ani jedno oko tamojšieho fanúšika nezostalo suché, to druhé sa predsa len mohlo radovať. Manchestru United sa totiž v poslednom domácom ligovom zápase podarilo to o čo sa po celú sezónu horkopotne, no zakaždým neúspešne pokúšal. Dobiť Old Trafford v štýle pravého a najmä víťazného Manchestru United. K splneniu tohto cieľa prispôsobil všetku svoju taktiku aj samotný Ryan Giggs. V jeho poznámkovom bloku totiž stálo päť najdôležitejších bodov, ktoré mal ako manažér do zápasu namixovať.

Postaviť do základu mladíkov. Netrvalo dlho a jeho prvý bod bol čochvíľa splnený, keď sa oň dvoma šikovnými gólmi postaral mladý len 18-ročný debutant v základnej zostave, James Wilson. Nasadiť Nemanju Vidiča. Bol to jeho zápas, jeho finálová „labutia pieseň“. Do zápasu nastupoval ako striedajúci hráč v 21. minúte stretnutia, no každý jeden jeho dotyk s loptou bol z tribún sprevádzaný mohutným potleskom. Tridsaťtriročný srbský stopér odohral v drese „červených diablov“ neuveriteľných osem úspešných sezón a v posledných štyroch dokonca s kapitánskou páskou na ruke. Za tú dobu vyhral s Manchestrom United nespočetné množstvo trofejí. Ako stopér dokázal zažiariť aj gólovo, no najväčší úspech si dokázal vybojovať najmä svojou vlastnou obetavosťou, odhodlaním a bojovnosťou toho pravého kapitána. „Vida“ ako ho fans United zvykli nazývať, odchádza z tohto klubu s visačkou jedného z najlepších futbalových obrancov súčasnosti.

Aby však odchádzajúci kapitán tímu nezobral všetku slávu emotívneho zápasu len na seba, ako správny manažér mu k tomu dopomohol aj Ryan Giggs. Ten do svojich posledných troch predzápasových poznámok nezabudol zakomponovať aj svoju maličkosť. Nastúpiť do zápasu ako manažér a zároveň si v ňom zahrať aj ako hráč, nie je vo svete futbalu bežnou záležitosťou. Giggs však aj túto rutinu razom porušil, keď v  70. minúte stretnutia poslal do zápasu samého seba. Dlhoročné skúsenosti sú jednoducho dlhoročné skúsenosti. O tie sa však nedokázal naplno oprieť v záverečných minútach zápasu, keď nevyužil vyloženú šancu pri zahrávaní priameho kopu a brankár hostí jeho strelu v pohotovosti zlikvidoval. Splnenie jeho predposlednej zápasovej vízie o pripísaní si ďalšieho gólu do osobných štatistík sa teda nekonalo.

VIDEO: Ryan Giggs nastupuje ako hrajúci tréner do hry

Nielen on, ale i celý tím spolu s vypredaným štadiónom fanúšikov sa však v samom závere stretnutia mohol tešiť. Manchester United porazil v domácom zápase hráčov Hullu City výsledkom (3:1) a upevnil si tak pozíciu siedmej priečky ligovej tabuľky. Splnená tak zostala aj Giggsova posledná piata vízia zápasu.

Sezóna, na ktorú by každý z červenej časti fanúšikov Manchestru najradšej zabudol, sa chýli ku koncu. Pred United stojí znovu tá stará známa dôležitá úloha. Pokúsiť sa zaplátať hlboké diery po odchode Sira Alexa Fergusona, kvalitnou no najmä dlhotrvajúcou hmotou. Podarí sa mu to, alebo je jeho diera až príliš hlboká?

VIDEO: Giggs sľubuje fanúšikom, že na Old Trafford sa vrátia úspešné časy