Main Content

Liverpoolu chýba majstrovská mentalita

streda, 7. máj 2014 09:30 | Autor: Filip Chudý

Liverpoolu chýba majstrovská mentalita
Liverpoolu chýba majstrovská mentalita | zdroj: © TASR

Hráči FC Liverpool na konci sezóny po dvoch zaváhaniach stratili reálnu šancu na titul. Tie zapríčinila ich chýbajúca majstrovská mentalita, čo sa ukázalo práve v rozhodujúcej fáze sezóny.

Komentár Filipa Chudého

FC Liverpool má bohatú históriu, ktorá ho radí medzi najväčšie kluby kolísky futbalu. Lenže jeho úspechy sa rodili viac v dávnejšej minulosti, ako je tomu v tej nedávnej. Vlastne iba éra Rafaela Beníteza trochu vrátila červených do víťaznej hry. Ostatné obdobia z nedávnej minulosti sa s najslávnejšími rokmi klubu nedajú ani porovnávať. Klub je braný ako silný vtedy, keď nikoho ani len nenapadne pochybovať o tom, že má silu na majstrovský titul. Nie, že je v širšom okruhu favoritov, ale to, že on je favorit a všetko iné ako titul bude neúspech.

Takto bol braný v Anglicku Manchester United pod Fergusonom, je stále Manchester City a tiež aj Chelsea, nech si Mourinho hovorí čo chce. Kedysi dávno bol tak braný aj Arsenal a ešte dávnejšie aj Liverpool. Lenže v súčasnosti už ani ich vlastní fanúšikovia necítia, že sa sa ide po titul a nič iné neexistuje. Mentalitu víťaza ani len nenahlodá pochybnosť o prípadnom neúspechu a keď príde do tuhého, vtedy ukáže najlepšie výkony.

Dlhodobá ligová sezóna je najlepší ukazovateľ reálnej kvality. V Anglicku v nej vynikal v nedávnej dobe Manchester United. Vždy som žasol, čo dokáže Ferguson dostať z hráčov, keď išlo do tuhého. Na prelome tisícročí s ním držal krok Arsenal, potom Chelsea a teraz sa pridali aj Citizens. Vo všetkých prípadoch to bolo zásluhou hráčskeho kádra, ktorý mal kvalitu a hlavne hlavu na titul. A toto chýba súčasnému Liverpoolu.

Sňal som pred nimi klobúk za ich skvelý nábeh do roku 2014, ktorý ich vlastne dostal do majstrovskej pozície. Išli od zápasu k zápasu a víťazili. Lenže keď sa vrátime trochu späť, zistíme, že oni pri tejto sérii neboli pod tlakom očakávaní. Je obrovský rozdiel vyhrávať keď môžeš a keď musíš. Liverpool sa tak z nenazdajky dostal do hry o titul, na čo nebol pripravený. Zápas proti Manchestru City ešte vďaka „nováčikovskej“ eufórii zvládol, ale na defenzívnu jamu menom Chelsea už pripravený nebol. Terajšia remíza v Crystal Palace je iba výsledok nahlodanej psychiky. A že tá nebola silná dokazuje fakt, že na to stačil jeden zlý zápas.

Optimisti budú veriť, že nič ešte nie je stratené, realisti si nenasadia ružové okuliare a uvidia skutočnosť. Liverpool na titul nemá, hoci by som ho Škrtelovi doprial. Ak ho červení budú chcieť, tak musia udržať káder a priniesť 4-5 hráčov základnej zostavy, až potom budú mať mužstvo na titul. Bez majstrovskej mentality to ale nepôjde. Tú vybudujú iba tak, že si nastavia titul ako jasný cieľ od prvého kola novej sezóny a nebudu používať alibizmus typu: „Liga majstrov nám stačí“.

V diskusii sa vyjadrite, prečo podľa vás na konci Liverpool stuhol?