Main Content

Mala by predať Barcelona Lionela Messiho?

nedeľa, 20. apríl 2014 12:09 | Autor: Jakub Vaverka

Mala by predať Barcelona Lionela Messiho?
Mala by predať Barcelona Lionela Messiho? | zdroj: © TASR

Krásne góly, skvelé prihrávky a prepisovanie rekordov nahradili polemiky o zápasovom nasadení, vnútroklubovej situácii a žiadostiach o zvýšenie platu. Ako bude pokračovať Messiho príbeh?

Diskusie o novej zmluve „Blchy“ nabrali zaujímavý spád, dokonca sa špekuluje, či je vôbec pre obe strany výhodné, aby bola zmluva, ktorá má trvanie do roku 2018 predĺžená o sezónu dlhšie s výrazným navýšením platu. Ide rodákovi z Rosaria a jeho rodine iba o peniaze? Je vedenie Barcelony príliš lakomé? Ako sa veci vlastne majú?

Do vnútra klubu nevidíme, preto je možné, že celá situácia je oveľa zložitejšia, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Oficiálne správy hovoria,o tom, že Barcelona je ochotná Messimu zdvihnúť plat, no chce 20 % z jeho reklamných príjmov. To sa nepáči Jorgemu Messimu, Lionelovmu otcovi a zároveň agentovi. Súkromné zmluvy jeho syna sú totiž podľa neho Lionelovou záležitosťou a klub by sa do nich nemal starať.

Klub verí, že jeho najväčšia hviezda prijme 5 ročný kontrakt vo výške 200 miliónov eur, čo by znamenalo 40 miliónov za sezónu pre tohto futbalistu. Hráč nesúhlasí, cíti, že je hodný ešte vyššej sumy. V roku 2018, keď mu vyprší jeho aktuálny kontrakt, už Messi nebude mať takú vysokú trhovú hodnotu (v tom čase bude mať už 30 rokov), preto sa dostávame k otázke, ktorá môže s miernou nadsázkou povedané zmeniť dejiny futbalu.

Existuje možnosť, že sa FC Barcelona pokúsi Lionela Messiho predať a príde k tomu už toto leto. Aby to fanúšikovia Kataláncov brali lepšie, klub sa snaží urobiť okolo Argentínčana negatívnu reklamu, k čomu napomáha aj on sám. Messimu sa strelecky nedarí tak ako v minulosti, a čo hnevá už aj fanúšikov, je skutočnosť, že Messi pôsobí na trávniku neaktívne, jeden by povedal, že sa fláka.

Kto by ale dokázal tak drahého futbalistu kúpiť? Možnosti sú len dve - Manchester City a Paríž Saint- Germain. Teda kluby, ktoré financuje tá istá katarská rodina s takmer neobmedzeným rozpočtom. Rodina, ktorú by 200 miliónov na Messiho kúpu nezabilo.

Reálnejšia sa zdá cesta do Premier League. Messi by mohol zavrieť ústa kritikom, ktorí tvrdia, že Argentínčan by sa vo fyzicky náročnej lige stratil, pričom Citizens by sa vyhli problémom s finančným fair- play, ak by do Barcelony poslali o niečo nižšiu sumu plus napríklad Sergia Aguera s Yayom Tourém. Možností je viacej.

Na záver sa patrí dodať, že nemálo reálny ostáva scenár, že aktuálne Messiho prezentovanie na trávniku je iba určitým hnevom alebo formou protestu voči vedeniu a po sezóne, keď odídu z Barcy niektorí hráči, sa všetko vráti do normálu. La pulga predĺži svoj kontrakt, vylepší si plat a stane sa najväčšou legendou Blaugranas všetkých čias.