Main Content

Danka Barteková: ZOH boli pre mňa nezabudnuteľným zážitkom

piatok, 28. marec 2014 12:42 | Autor: Silvia Petrašková

Danka Barteková: ZOH boli pre mňa nezabudnuteľným zážitkom
Danka Barteková: ZOH boli pre mňa nezabudnuteľným zážitkom | zdroj: © TASR

Má za sebou prvú olympijskú premiéru vo funkcii členky Medzinárodného olympijského výboru. Skeeterka Danka Barteková si nedávne ZOH aj napriek plnému pracovnému zaneprázdneniu, naplno užívala. So svojimi bohatými zážitkami zo Soči sa v exkluzívnom poolympijskom rozhovore podelila aj s portálom sport7.sk.

ZOH v Soči sú už minulosťou. Podľa Vášho názoru splnilo Rusko všetky svoje predolympijské ciele o usporiadaní tej najlepšej a najväčšej olympiády v histórii? Boli tieto olympijské hry skutočne tou pravou oslavou športu ako takého?

Olympijské hry v Rusku boli skvele zorganizované, veľkolepé a Rusko sa podľa mňa predviedlo vo veľmi dobrom svetle. Napriek tomu, že boli poznačené politickými kauzami, splnili podľa mňa očakávania. Hry priniesli nových hrdinov, prepísali historické tabuľky a Slovensku priniesli medailovú radosť. Myslím, že naozaj boli také, aké sme si všetci želali.

Vy ako členka MOV a zástupca športovcov ste sa na týchto ZOH osobne podieľali pri rôznych aktivitách ako možnosť niesť olympijskú pochodeň, či dokonca honorovanie samotných víťazov? Aké dojmy to vo Vás zanechalo?

Už byť v dejisku konania hier je skvelý životný zážitok, o to viac sa teším, že som si Olympijské hry užila naplno aj aktívnejšie. Štafeta s olympijským ohňom vo mne zanechala veľmi pozitívne dojmy, ľudia sa tešili, vítali olympijský plameň s nadšením a radosťou. Myslím si, že posolstvo hier bolo skvelé. A odovzdávanie medailí? Bola to veľká česť a zároveň musím priznať, že som radosť z medailí prežívala priamo so športovcami, ktorým som ich odovzdávala. Viem, ako veľmi treba pracovať, aby Vám medailu zavesili na krk o to viac som si užila ten pocit zadosťučinenia s českou biatlonovou štafetou aj medailistami zo severskej kombinácie.

Tohtoročné ZOH síce nepatrili pre slovenskú výpravu medzi tie najvydarenejšie, no aj napriek tomu si zo Soči aj zásluhou Anastasie Kuzminovej dokázala odniesť jednu zlatú medailu. Tá určite potešila, no aj napriek tomu bolo zrejme značné sklamanie u slovenského diváka po tých hrách opodstatnené...

Myslím si, že Nasťa nám všetkým urobila obrovskú radosť a ja sa veľmi teším, že zopakovala triumf z pred 4 rokov. Veľmi som jej to želala. Potešili nás aj viacerí iní športovci, napríklad Adam Žampa, ktorý sa parádne blysol na svahu, či zmiešaná biatlonová štafeta krásnym 5.miestom. Musíme si uvedomiť, že individuálny šport je o talentoch a o systematickej príprave s dostatočnou finančnou podporou. Až keď sa u nás splnia obe podmienky, môžeme očakávať lepšie výsledky a viac medailí.

Majú podľa Vás naše zimné športy a ich športovci po tomto olympijskom teste dobré vyhliadky do budúcna? Našiel sa medzi tohtoročným olympijským výberom slovenských športovcov niekto kto Vás svojim výkonom skutočne prekvapil?

Pevne verím, že áno, aj keď až tak úplne sa v mladých talentoch v zimných športoch neorientujem. Myslím si, že do Soči cestovali niektorí perspektívni športovci, ktorí by nás v budúcnosti mohli potešiť dúfam, že aj medailovo. Na mysli mám napríklad Adama Žampu, ktorý urobil veľmi dobrý dojem všetkým dokázal, že si zaslúži podporu, ktorá mu dlhodobejšie chýbala.

Boli ste v kontakte s našimi športovcami aj priamo na športoviskách? Podporovali a fandili ste im?

Kedykoľvek som mohla, bola som vonku na svahoch, v halách, či tratiach. Stihla som si pozrieť biatlon, skoky na lyžiach, krasokorčuľovanie, rýchlokorčuľovanie a samozrejme aj hokej.

V našom predolympijskom rozhovore ste tvrdil, že práve olympijská atmosféra na športoviskách bude pre Vás tým najväčším lákadlom. Aká nálada tam teda panovala, či už medzi divákmi, alebo športovcami.

Vynikajúca. Olympiáda má v sebe niečo čarovné, vidíte, ako najlepší svetoví športovci vydávajú zo seba maximum a to je veľmi inšpirujúce. Atmosféra na športoviskách bola naozaj výborná, hľadiská boli vždy plné a bolo vidieť, že ľudia si olympiádu užívajú.

Ako by ste zhodnotili úvodný a záverečný ceremoniál tohtoročných ZOH v Soči?

Úvodný som si užila, páčil sa mi. Verím, že na televíznych obrazovkách vyzeral skvelo, ale atmosféru na štadióne nenahradí ani najlepší prenos. Bohužiaľ, ten záverečný som nestihla, keďže som bola na ceste domov.
 

Počas olympiády sa na svetlo sveta bohužiaľ vyplavilo aj to, čo malo u previnilcoch zostať navždy utajené a to údajný doping hneď u niekoľkých športovcoch. Ako sa k tejto otázke stavia MOV, podniká v tomto smere nejaké opatrenia?

Cieľom MOV je, aby športovci ostali „čistí“ vo všetkých sférach – jedine tak môžeme hovoriť o súťaži, ktorá je fér. Doping odsudzujem a stotožňujem sa s názorom Komisie športovcov MOV, ktorá dlhodobo presadzuje doživotný zákaz štartu na olympijských hrách pre športovcov s pozitívnym nálezom. Tým, že športovec vedome použije doping, vyjadruje nerešpektovanie pravidiel a práva svojich súperov na čistú súťaž. V Soči bolo vykonaných oveľa viac dopingových testov ako pred štyrmi rokmi vo Vancouvri a je úspechom, že dopingoví hriešnici boli odhalení a potrestaní.
 

ZOH v Soči boli Vaše vôbec prvé olympijské hry vo funkcii členky komisie športovcov MOV. Splnila táto olympijská premiéra všetky Vaše predolympijské očakávania?

Priznám sa, že v očakávaniach som bola opatrná. Ale napokon si môžem povedať, že aj keď som v Soči veľa pracovala a plnila som si množstvo povinností, hry sú pre mňa nezabudnuteľným zážitkom a užila som si ich skvele.

Mohli by ste nám prezradiť aký program Vás najnovšie čaká a kedy sa na pôdu MOV vrátite najbližšie?

Momentálne ustupujú povinnosti vyplývajúce z členstva v MO do úzadia a celá moja pozornosť bude len na strelnici. Čaká ma náročná sezóna s možnosťou kvalifikovať sa na hry v Riu na majstrovstvách sveta v Granade, ktoré budú vrcholom sezóny. Cieľom tohto roka je poriadne sa na ne pripraviť a získať miestenku, aby som si budúci rok mohla dovoliť pohodovejšiu sezónu. Olympijské povinnosti prídu na rad v septembri a decembri, kedy bude prvé stretnutie koordinačnej komisie pre OH mládeže v Buenos Aires a následne mimoriadne zasadnutie MOV v Monaku.