Main Content

Škrtel? Najlepší stopér na svete!

piatok, 28. marec 2014 10:30 | Autor: Filip Chudý

Škrtel? Najlepší stopér na svete!
Škrtel? Najlepší stopér na svete! | zdroj: © TASR

To čo predvádza v tejto sezóne a zvlásť v tomto kalendárnom roku kapitán našej reprezentácie sa vymyká normálu. Preto vznikajú otázky, kde momentálne kvalitou patrí? Odpoveď je jednoduchá, je proste najlepší stopér na svete!

Komentár Filipa Chudého

Osobne som Martina Škrtela radil medzi desať najlepších stopérov sveta už dávno. Jeho rýchla aklimatizácia v FC Liverpool veľa naznačila a nasledujúcich šesť rokov v prestížnej Premier League ma v tom iba utvrdilo. Nezapochyboval som o jeho kvalitách ani vtedy, keď im v samotnom Liverpoole už neverili. Jeho minulosezónne vysedávanie na lavičke náhradníkov bolo priveľkým luxusom pre tento klub. No zbytočné preferovanie lúčiaceho sa Jamieho Carraghera možno v konečnom súčte aj Škrtelovi pomohlo.

Futbalistovi totiž nemusí vždy pomáhať iba aktívna účasť v zápasoch. Každý občas potrebuje lavičku, aby mohol napredovať. Ale to iba za predpokladu, že si všetko správne vyhodnotí. Škrtel tak urobil, a hoci už bol jednou nohou na odchode, o čom najlepšie svedčia nákupy nových stopérov do kádra Liverpoolu (Touré, Sakho), tak ešte poslednýkrát nastúpil za Liverpool, pretože v derby proti Manchestru United na začiatku sezóny nemal kto. A aj keď Škrtel zahral „iba“ svoj lepší štandard, tak práve vtedy sa celému ansámblu v klube rozsvietilo pred očami. Zistili totiž, že by predali poklad a nechali si bižutériu.

Čo nasledovalo potom, netreba zvlášť rozoberať, pretože hlavne v tomto roku to musí vidieť aj Andrea Bocelli. Podľa štatistikov je najlepším obrancom súťaže, a to suverénne, pričom sa hodnotia všetky defenzívne činnosti. Bonusom navyše je jeho gólová potencia, za akú by taký Fernando Torres možno neváhal zaplatiť 50 miliónov libier. Škrtelovi sa darí, je v najlepšom futbalovom veku, vládne prestížnej súťaži, lenže aj tak nemá svetové meno.

Keby bol napríklad Angličan a hral by aj slabšie, tak by bol vo svete viac (do)cenený. Ale ja som rád, že je Slovák, pretože sa môžeme pochváliť aktuálne najlepším stopérom na svete! Neveríte? Sám sebe som to chcel vyvrátiť, lenže neuspel som!

Veď poďme po menách. Uznávam vo veľkom kvality Kompanyho, ale štatistiky z tej istej súťaže hovoria pre Škrtela, preto aj menovanie ostatných (Terry, Cahill...), je iba strata času. V Španielsku behajú tiež dobrí stopéri, ale Pepe, Ramos, Piqué atď. na Škrtela aktuálne nemajú. Thiago Silva je drahý, aj dobrý, ale teraz menej kvalitný ako Škrtel. Seria A už neponúka vychýrených stopérov ako boli kedysi Maldini a spol. Bayern moc stopérov ani nepotrebuje, preto Danteho aj ťažko hodnotiť a taký Hummels ešte iba dozrieva.

Pozrel som sa na to zo všetkých strán,veď aj v mojom pravidelnom hodnotení vyhral nielen za minulý týždeň, ale naozaj nepochybujem o tom, že Škrtel je v súčasnosti najlepší stopér na svete. Má to len jednu chybu, nemôže to ukázať v Lige majstrov či na MS, na ktoré hľadí celý svet. Preto mu želám popredné mužstvo Ligy majstrov vo veľmi krátkom čase a vrcholné reprezentačné podujatie mu prajem ešte viac.

V diskusii sa vyjadrite, či aj vy pokladáte Škrtela za aktuálne najlepšieho stopéra sveta.