Main Content

Tenisový kanár a majstrovský skreč. Arsenal dal titulu Adieu

nedeľa, 23. marec 2014 11:12 | Autor: Jakub Mihálik

Tenisový kanár a majstrovský skreč. Arsenal dal titulu Adieu
Tenisový kanár a majstrovský skreč. Arsenal dal titulu Adieu | zdroj: © TASR

Súboj o Londýn včera priniesol zdrvujúcu prehru pre Arsenal. Sú Gunners z hry o titul von?

Komentár Jakuba Mihálika

Mal to byť deň, keď všetci budú Arsenovi Wengerovi triasť pravicou, a tí francúzskejší mu uštedria aj nejaký letmý bozk na tvár. Miesto osláv tisíceho zápasu Arséna Wengera na lavičke Arsenalu, sa na Stamford Bridge konal tenisový zápas medzi Rafaelom Nadalom a hráčom druhej svetovej stovky. Game, set, 6:0 a skreč v boji o titul v Premier League.

Arsenal v zápase proti Chelsea absolútne zlyhal. V obrane horeli ako papier aj predtým, ako ich rady oslabil zmätený rozhodca. Giroud zase spálil svoj štandard, stred poľa pri absenciách Ozila, Wilshere a Ramseyho potvrdil, že dokáže vyhrať súboje, no nie ich pravidelne vyhrávať. Výsledkom boli dva góly za úvodných sedem minút. A keď prišlo ešte v úvodnej štvrťhodine extempóre Oxladea-Chamberlaine, ktorý sa na chvíľu zahral na Petra Schmeichela, bolo jasné, že penalta a červená karta v neprospech Arsenalu ukončí zápas skôr, ako sa stihol rozbehnúť.

Áno, veľa fanúšikov Arsenalu bude poukazovať na chybu rozhodcu pri vylúčení Gibbsa. A budú mať pravdu, pretože takéto veci sa na najvyššej úrovni stávať nemôžu. Oxlade-Chamberlain, ktorý vedel, že zapríčinil penaltu, ďalší gól vo vlastnej sieti a oslabenie svojho mužstva si musel vypiť kalich horkosti do dna, keď bol prinútený v zlom psychickom rozpoložení pokračovať v zápase. Ako som už však povedal, obrana, aj vrátane Gibbsa, horela už aj predtým.

Nie sú to však len hráči, kto je na vine. Arsene sa nechal uniesť minulotýdňovým víťazstvom proti Spurs, v zápase, ktorý priniesol jeden svetlý moment pre Arsenal v podobe pekného gólu Rosického, po zvyšok zápasu boli Spurs lepším tímom. Rovnaká zostava proti nie rovnakému tímu, s nie rovnakými ambíciami, nemohla stačiť. José Mourinho si zakladá na fyzicky veľmi silnom strede poľa, v ktorom doslova zožrali Oxa a Artetu Matič s Luizom. Prečo chýbal v základnej zostave bojovný Flamini vie asi len jubilant Wenger. A možno jeho party-planner.

Arsenal je podľa môjho názoru z hry o titul po tejto prehre von. Z jednoduchého dôvodu. Nedokáže hrať veľké zápasy. Titul nevyhrávajú výhry s Cardiffom, Hullom, či Sunderlandom, titul vyhrávajú zápasy v rámci prvej štvorky. Arsenal odohral s tímami prvej štvorky v tejto sezóne už 5 zápasov, čo je 15 možných bodov. Získal 4 po výhre nad Liverpoolom a v domácej remízovej bitke o Londýn proti Chelsea. Z ihriska súperov prvej štvorky si odviezol debakle 6:3 proti Manchestru City, 5:1 proti Liverpoolu, 6:0 proti Chelsea. Až zahanbujúce prehry pre tím s majstrovskými ambíciami, ktorý ešte pred pár týždňami viedol tabuľku.

Nie je to len trend tejto sezóny. V zápasoch proti tímom, ktoré vyhrali v ostatnom období titul, podľa portálu fotbaljinak získavajú Gunners len 25% možných bodov, s tímami prvej šestky len 38%. Žalostne málo na tím, ktorý vedie tréner s tisícovými skúsenosťami.

Do konca Premier League ostáva Arsenalu 8 zápasov. Z hry o titul sú po včerajšku von. Ani nie kvôli bodovej strate, ktorá nie je priepastná. Ale preto, že včerajší debakel je psychickou ranou pre tím s najvyššími ambíciami. Pred ním sú v súčasnosti tri tímy, ktoré strácať už nemôžu. Arsenal by mohol preskočiť jeden, tri sú však priveľa. V ďalšom kole sa predstavia proti Manchestru City a o tom, ako zvládajú veľké zápasy, sme už hovorili. Wengerovcov navyše ešte čaká dôležitý program v FA Cupe, v ktorom sú zisku trofeje oveľa bližšie. Túto trofej by mohli získať, titul už však nie. Nie po týždni, v ktorom majú ostatní kandidáti na titul bilanciu 6:0, 5:0 a 6:3. Len oni 0:6.