Main Content

Antidopingové pravidlá porušilo tento rok sedem Slovákov

piatok, 19. november 2010 12:01 | Autor: TASR

Komisári Antidopingovej agentúry SR (ADA SR) vykonali v tomto roku zatiaľ 581 testov - 368 súťažných a 213 mimosúťažných.

Otestovali pri nich 389 slovenských a 192 zahraničných športovcov. Najviac odberov sa robilo na dostihoch - až 223 - a väčšina bola zameraná na prítomnosť alkoholu v krvi. Potom nasledujú cyklisti s 50 testami, futbalisti (44), atléti (43), hokejisti (36), pretekári v tlaku na lavičke (27), zdravotne postihnutí športovci (22), hádzanári (20) a triatlonisti (17).

"V tomto roku sme robili pomerne veľa testov v spolupráci s medzinárodnými športovými federáciami - futbalovou (FIFA), biatlonovou (IBU), hádzanárskou (IHF) či atletickou (IAAF)," informoval riaditeľ ADA SR Miroslav Motyčík.

V roku 2010 sa proti antidopingovým pravidlám previnilo doteraz 7 slovenských športovcov. Guliar Milan Haborák (stanozolol) dostal doživotný dištanc, kulturista Tomáš Tabačiar (stanozolol) dvojročný, hokejista Ľubomír Višňovský za to, že pred zápasom s Nórskom (4:3) o postup do štvrťfinále ZOH 2010 vo Vancouveri užil liek Advil Cold & Sinus obsahujúci pseudoefedrín, vyviazol len s napomenutím, dostihového jazdca Romana Zavackého (alkohol) potrestali osemmesačným dištancom a Barboru Drškovú za tri zmarené dopingové skúšky v priebehu jedného mesiaca jednoročným zákazom činnosti.

Dva prípady zatiaľ nemenovaných slovenských športovcov mužského pohlavia, u ktorých zistili peptidový hormón hCG, resp. tamoxifén, zatiaľ nie sú uzavreté. Podľa šéfa ADA SR Miroslava Motyčíka by sa to v prvom prípade (hCG) mohlo stať do konca roka, v druhom (tamoxifén) je vyšetrovanie ukončené a čaká sa len na stanovisko príslušnej medzinárodnej federácie.

Antidopingoví komisári ADA SR odhalili použitie nedovolených látok u dvoch zahraničných športovcov počas súťaží na Slovensku. Na augustovom mítingu Atletický most 2010 v Dubnici mal český žrdkár Michal Balner pozitívny test na látku THC (užil marihuanu) a dostal jednomesačný dištanc. Tretieho októbra na dostihoch v Bratislave zistili vo vzorke českého jazdca Filipa Lajnera stopy po alkohole a aj on vyviazol s jednomesačným trestom.
© WEBNOVINY