Main Content

Košický maratón ovládol Keňan Korir

pondelok, 7. október 2013 11:28 | Autor: Silvia Petrašková

Košický maratón ovládol Keňan Korir
Košický maratón ovládol Keňan Korir | zdroj: © TASR

Víťazom jubilejného 90. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach sa stal Patrick Kiptanui Korir z Kene. Do metropoly východného Slovenska si prišiel nielen po celkové víťazstvo, ale aj nový osobný rekord.

V slnečnom, aj keď trošku chladnejšom jesennom počasí si svoju cestu do Košíc v nedeľu nakoniec našlo vyše 9500 pretekárov z viac ako 53 krajín. Tí súťažili v kategóriách polmaratóncov, vozičkárov, korčuliarov, handbikrov, či na populárnom family rune. Všetka pozornosť niekoľko desiatok tisíc fanúšikov sa však sústredila na hlavnú trať, kde súperila elitná kategória pretekárov. Z nej sa na celkový stupeň víťazov s časom 2:09:36h nakoniec postavil Keňan Korir. Druhý skončil Etiópčan Gezahegn Abebe (2:09:42) a tretí ďalší Keňan Elisha Kiprop Barno (2:09:45). Už tradične uvádzali tempo na trati práve kenskí a etiópski bežci. Nič sa na tom nemenilo ani v samom závere, keď sa do čela dostali práve traja spomínaní. Najprv začal finišovať Abebe, no Korir si lepšie rozložil sily a nakoniec zvíťazil.

Medzi ženami dominovala Etiópčanka Ashete Bekere Didová, ktorá dorazila do cieľa v traťovom rekorde 2:27:47h. Slovenské farby tak ako pred rokom hájil 27-ročný Jozef Urban, ktorý si výkonom 2:23:51h. zabezpečil skvelé 11.miesto a vylepšenie osobného rekordu. Piate miesto zabezpečujúce už  v poradí piaty domáci maratónsky titul si vybojovala Ingrid Petnuchová s časom 2:50:38h.

Medzinárodný maratón mieru je v Košiciach doslova tradíciou. Svoje existenciu započal už v roku 1924, kedy skupinku ôsmych odvážlivcov vyslal Vojtech Bukovský (pozn. zakladateľ košického maratónu) v ústrety jednému veľkému dobrodružstvu. Dnes sa toto celoslovensky významné podujatie môže pýšiť prívlastkom najstaršieho maratónu Európy. Viac ročníkov na svojom konte má už len maratón v americkom Bostone, či Yonkers Marathon v New Yorku. Štart toho košického je nadplánový každoročne na prvú októbrovú nedeľu. Zaujímavý je  aj tým, že už od svojho prvého ročníka striktne dodržiava štandardnú vzdialenosť 42, 195 km. Mestský okruh bez prevýšenín s trvalým asfaltovým povrchom absolvujú pretekári dvakrát. Preteky prebiehajú podľa presných pravidiel IAAF s vylúčením verejnej dopravy.