Main Content

ME žien v basketbale: Podľa Vojtka chýbala Slovenkám líderka

utorok, 25. jún 2013 12:05 | Autor: TASR

ME žien v basketbale: Podľa Vojtka chýbala Slovenkám líderka
ME žien v basketbale: Podľa Vojtka chýbala Slovenkám líderka | zdroj: TASR

Lille 25. júna (TASR) - Tréner slovenských basketbalistiek Ivan Vojtko nevyjadril o konečnom 12. mieste na majstrovstvách Európy vyslovenú nespokojnosť, no škreli ho výkony jeho zvereniek.

 Podľa jeho slov bolo dôvodom, prečo Slovensko neskončilo vo Francúzsku vyššie, akési uspokojenie po postupe zo základnej skupiny a absencia líderky, ktorá by dokázala družstvo namotivovať.

"Ukázali sme, že s tímami, ktoré postúpili do štvrťfinále, dokážeme hrať vyrovnaný basketbal," vyhlásil hlavný kouč po záverečnej tesnej prehre proti Švédkam (72:75). "Tento duel a zápas s Ukrajinou môžem hodnotiť maximálne pozitívne, ďalšie boli priemerné, ale zápas so Španielskom nám vôbec nevyšiel. Ten nás psychicky položil a dlho sme sa z toho nevedeli spamätať," uviedol.

Po postupovom triumfe na Ukrajinou nasledovali dve veľmi ťažké stretnutia so silnými Tureckom a Španielskom, v ktorých tím nedokázal plniť pokyny a okrem slabej streľby sklamal najmä v obrane. "Mne to pripadá tak, že po postupe zo základnej skupiny sme si sami, tým, že sme zápasy s Tureckom a Španielskom neodohrali na sto percent, spôsobili akoby takú psychickú traumu, z ktorej sme sa nevedeli spamätať," uviedol Vojtko. "Pre nás to bolo absolútne nepochopiteľné. Čakali sme, že po postupe príde uvoľnenie a budeme hrať v pohode. Myslím si, že niektoré hráčky sa však uvoľnili tak, že nevedeli hrať basketbal. Kým sme sa z toho spamätali, prešiel týždeň. To bolo to, čo nás tu najviac zabilo. Správa o postupe a neschopnosť sa z toho rýchlo spamätať."

Druhým dôvodom bola podľa jeho slov absencia líderky. V tíme sa nenašla hráčka, ktorá by v dôležitých momentoch zobrala ťarchu zodpovednosti na svoje plecia a dokázala tak nabudiť spoluhráčky. "Chýbal líder, ten 'scorer', ktorý dá v rozhodujúcom momente lacný kôš. Z rôznych príčin nám chýbali Erin Lawlessová, Ivana Jalčová a určite by nám pomohla aj Veronika Černáková. Dúfajme, že v budúcnosti vyskočia nejaké mladé hráčky, pretože máme zopár zaujímavých talentov," uviedol.

Slovenská reprezentácia pritom nemusí hľadať iba v domovských vodách. "Veľa družstiev tu malo v kádroch naturalizované Američanky a niekedy práve tie prinesú správny impulz. U nás to bola Lawlessová, možno príde nejaké iná. Ak to bude rozohrávačka, alebo 'dvojka', zakončovateľka, môže priniesť presne to, čo nám chýba."

Hlavný tréner po stretnutí so Španielskom nešetril kritikou a tvrdil, že Slovensko momentálne nemá na najlepšiu európsku desiatku. Po poslednom vystúpení na turnaji však svoje vyhlásenie korigoval: "Po zdrvujúcich prehrách s Tureckom a Španielskom som to možno prehnal. Nie je to tak, je tam možno štyri-päť družstiev, na ktoré nemáme. Turecko, Španielsko, Francúzsko a malo by tam patriť aj Rusko, ale to vypadlo už v základnej skupine. S tými ostatnými sa dá hrať."

Verí, že v budúcnosti by sa Slovenky mohli pravidelne zúčastňovať vo štvrťfinálových bojoch na ME. "No na to, aby sme takéto kvalitné zápasy vyhrávali a na takýchto turnajoch obstáli, musíme ďaleko viacej investovať nie len peňazí, ale aj času a práce," dodal.