Main Content

Wiggins už triumf na Tour de France neobháji

sobota, 1. jún 2013 11:50 | Autor: Silvia Petrašková

Wiggins už triumf na Tour de France neobháji
Wiggins už triumf na Tour de France neobháji | zdroj: foto TASR

Tohtoročný 100. ročník najslávnejších cyklistických pretekov Tour de France je už predo dvermi. Kto sa na jeho konci stane celkovým víťazom, to síce ešte nik netuší, isté je však jedno, minulo sezónny víťaz Bradley Wiggins to už s určitosťou nebude. Stopku za obhajobou celkového prvenstva mu vystavili nečakané zdravotné komplikácie.

 

Tridsaťtriročného britského cyklistu stále sužujú problémy s kolenom, kvôli ktorým nemôže naplno trénovať. Populárny jazdec stajne Sky, si pritom počas posledných pretekov posťažoval na nie jedni nečakané prekážky. Po jednej z etáp, ktoré nedávno v daždi a chlade absolvoval, si to okrem zničeného ľavého kolesa na bicykli odniesli aj jeho dýchacie cesty. Podľa tímového manažéra Dava Brailsforda, je tak len malá pravdepodobnosť, žeby sa jeho rekonvalescencia natoľko urýchlila, aby britský jazdec stihol štart pretekov. Pri Wigginsovej neúčasti na tour, sa tak otvára šanca pre ostatných a menoslov staronových aktérov na stupienky víťazov je veru opäť zaujímavý.


V stom ročníku Tour de France treba určite počítať s iniciálami „AC“. Víťaz z roku 2007 a 2008, Španiel Alberto Contador z tímu Saxo Bank-Tinkoff Bank sa po ročnej odmlke, kvôli dopingovému trestu, opäť vracia na miesto činu. No netreba zabúdať ani na Andyho Schlecka, ktorý bude s určitosťou chcieť motať hlavy na trati svojim súperom aj tento rok. Kôli už spomínanej absencii Bradleyho Wigginsa, sa tak šanca otvára jeho kolegovi Chrisovi Froomerovi, ten skončil v roku 2012 ako druhý, práve za Wigginsom. Ďalšími želiezkami v ohni na slávnych francúzskych pretekov budú určite víťaz z pred dvoch rokov Cadel Evans, Vincenzo Nibali, Jurgen van den Broeck, Samuel Sánchez, či iní.

Začiatok jubilejného ročníka je naplánovaný na 29.júna so štartom na ostrove Korzika. Na cesty tohto ostrova zavítajú najlepší cyklisti sveta vôbec po prvý krát. Finišom im už tradične bude prejazd okolo slávneho parížskeho bulváru Champ-Élysés. Trasa s celkovou dĺžkou 3 360 km si svojich priaznivcov nájde s určitosťou aj u nás na Slovensku. O poriadny rozruch, no najmä pravú cyklistickú mániu, by sa mal aj pre tento rok postarať slovenský cyklista Peter Sagan, ktorého cieľom bude v prvom rade obhajoba zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra súťaže. Okrem neho bude slovenské farby počas najslávnejších pretekov hájiť aj ďalší z radov slovenských cyklistov a najmä na Petera Velitsa. Ten síce zostal minulý rok v tieni svojho mladšieho kolegu, no motivácia zlepšiť svoje doteraz najlepšie umiestnenie z roku 2011, kedy skončil v celkovej klasifikácii na devätnástom mieste, je tak o to väčšia.

Cyklistika, no najmä Tour de Trance nám už okrem tradične vzrušujúceho predstavenia na dvoch kolesách ukázala a ukazuje jedno staré osvedčené pravidlo, že favoritov je veľa, ale celkový víťaz nebude nikdy dopredu známy. Dokonca by sme ho márne hľadali aj u tých minulo sezónnych, len zriedka sa totiž stane, že sa obhajcovi prvenstva z predchádzajúceho roku, podarí znovu zvíťaziť. Svoju úlohu tu totiž zohrávajú viaceré faktory, ktorým sa síce dá pri dôkladnej príprave predísť, ale v tomto športe je známe, že cyklistická motyka jednoducho na dvakrát nestrieľa. Tento faktor je dokonca nateraz už istou neúčasťou minulo sezónneho víťaza Bradleyho Wigginsa, dokonca zdvojnásobený. Fanúšikovia slávnej tour sa tak už teraz môžu tešiť na začiatok nového ročníka, lebo ako vidno o prekvapenia nie je núdza ani pred jej oficiálnym štartom.