Main Content

Víťazom 6. etapy Hushovd, Peter Velits siedmy

štvrtok, 2. september 2010 18:30 | Autor: TASR

Víťazom 6. etapy 65. ročníka cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa z Caravaca de la Cruz do Murcie (151 km) sa stal Thor Hushovd z tímu Cervélo.

Už 32-ročný šprintérsky špecialista zdolal v záverečnom stupňovanom finiši v uliciach Murcie Taliana Daniele Bennatiho z Liquigasu a Slovinca Gregu Boleho z Lampre a na pretekoch Okolo Španielska si pripísal na konto už štvrté etapové prvenstvo. Prvé tri dosiahol ešte v rokoch 2005 a 2006. V etapovej koncovke sa nestratil ani slovenský zástupca Peter Velits, ktorý preťal imaginárnu pásku na 7. mieste a celkovo si udržal výbornú 5. pozíciu s odstupom 16 sekúnd za lídrom Philippom Gilbertom. Dvadsaťpäťročný Púchovčan dal opäť o sebe výraznejšie vedieť, keď predtým spoločne so svojím tímom HTC-Columbia triumfoval v úvodnej časovke družstiev a vo 4. etape sa v záverečnom ostrom stúpaní presadil až na celkovú tretiu priečku.

Štvrtková etapa nepriniesla žiadne zmeny na horných priečkach celkovej klasifikácie. Za vedúcim Gilbertom z tímu Omega Pharma-Lotto nasleduje dvojica Španielov Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) a Joaquín Rodríguez (Kaťuša) s odstupom 10 sekúnd. Štvrtý Talian Vincenzo Nibali (Liquigas) stráca 12 sekúnd.

Etapu dlho sprevádzal únik trojice Markus Eichler (Milram), Juan Javier Estrada (Andalucia), Freddy Bichot (Bbox). Spočiatku malo toto trio náskok vyše 9 minút, v závere etapy však pelotón zvýšil úsilie a 20 km pred cieľom mal už trojicu na dosah. Vtedy na začiatku horskej prémie II. kategórie zaútočil Francúz Freddy Bichot a utvoril si polminútový náskok. Na vrchole 4,5 km dlhého kopca však už bolo hlavné pole pokope a keď neskôr v zjazde nevyšiel ani pokus Kazacha Dmitrija Fofonova (Astana), v závere sa opäť rozhodovalo v špurte veľkej skupiny, v ktorej nechýbali všetci favoriti a ktorý pre seba rozhodol skúsený Nór Hushovd.

Výsledky - Vuelta a Espaňa:

6. etapa (Caravaca de la Cruz - Murcia, 151 km): 1. Thor Hushovd (Nór.) Cervélo TestTeam 3:36:20 h, 2. Daniele Bennati (Tal.) Liquigas, 3. Grega Bole (Slovin.) Lampre, 4. Allan Davis (Austr.) Astana, 5. Filippo Pozzato (Tal.) Kaťuša, 6. Philippe Gilbert (Belg.) Omega Pharma-Lotto, 7. Peter Velits (SR) HTC-Columbia, 8. Pablo Urtasun (Šp.) Euskaltel-Euskadi, 9. Samuel Dumoulin (Fr.) Cofidis, 10. Nicolas Roche (Ír.) AG2R La Mondiale,...35. Martin Velits (SR) HTC-Columbia - všetci v rovnakom čase ako víťaz.

Poradie po 6. etape: 1. Philippe Gilbert (Belg.) Omega Pharma-Lotto 22:36:26 h, 2. Igor Anton (Šp.) Euskaltel-Euskadi +10 s, 3. Joaquín Rodríguez (Šp.) Kaťuša +10, 4. Vincenzo Nibali (Tal.) Liquigas-Doimo +12, 5. Peter Velits (SR) HTC-Columbia +16, 6. Tejay van Garderen (USA) HTC-Columbia +29, 7. Xavier Tondo (Šp.) Cervélo Test Team +49, 8. Fränk Schleck (Lux.) +50, 9. Ruben Plaza (Šp.) Caisse d´Epargne +54, 10. Ezequiel Mosquera (Šp.) Xacobeo Galícia +55,...118. Martin Velits (SR) HTC-Columbia +39:13..

SITA
© WEBNOVINY