Main Content

Porsev novým lídrom Okolo Slovenska

streda, 1. september 2010 18:01 | Autor: TASR

Rus Alexander Porsev z tímu Itera - Kaťuša sa stal víťazom 1. etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska, ktorá sa jazdila na cestách v okolí Nitry a merala 176,8 km. Dvadsaťštyriročný ruský cyklista je aj novým lídrom 54. ročníka, zo žltého dresu vyzliekol úradujúceho majstra sveta v cyklokrose Zdeňka Štybara. Porsev sa presadil v záverečnom šprinte pelotónu pred Holanďanom Wouterom Wippertom, tretí finišoval Rakúšan Werner Riebenbauer. Zo slovenských cyklistov skončil najvyššie Maroš Kováč na 15. mieste.

Porsev sa do žltého dresu dostal vďaka prvenstvu na páske v Nitre, pred 2. etapou do Veľkého Krtíša však má rovnaký čas ako druhý Wippert i tretí Štybar. V prvej desiatke sú traja Slováci s minimálnymi stratami na lídra. Maroš Kováč je zatiaľ siedmy, Patrik Tybor ôsmy a Róbert Gavenda desiaty.
V chladnom a veternom počasí sa hneď po ostrom štarte pokúsil o únik Lotyš Armands Becis. Jeho snaženie trvalo po rýchlostnú prémiu pred atómovou elektrárňou v Mochovciach (34,4 km). Do Hronského Beňadika (50 km) už vošiel ako prvý Nemec Thomas Juhas. Postupne si vypracoval až štvorminútový náskok, vyhral horskú prémiu na Veľkej Lehote (72,7 km), potom však začal strácať. "Bola to náročná etapa. Neustále fúkalo, počasie nebolo ideálne. Sám som v týchto podmienkach proti presile nemal šancu. Mojou ambíciou bolo vyhrať horskú prémiu, potom som už šetril sily," povedal v cieli pre SITA Juhas.

Približne 40 km pred cieľom unikol Nemec Jacob Fiedler, aj jeho snaženie pelotón roztrhal. V uliciach Nitry sa jazdci strážili a rozhodovalo sa v koncovke. V nej mal vďaka kolegom z tímu Itera - Kaťuša najlepšiu pozíciu Porsev. "Dosiahol som tretie víťazstvo v sezóne. Musím poďakovať kolegom z družstva. V závere som sa ešte pre istotu pozrel, či som naozaj prvý. Dnes to bolo profilom síce ľahké, ale vzhľadom na podmienky príliš ťažké. Fúkal nepríjemný vietor. Z prvenstva i líderského dresu sa veľmi teším, pokúsim sa ho udržať čo najdlhšie," povedal v cieli Porsev.

Výsledky - 54. ročník Okolo Slovenska:
1. etapa (Nitra - Nitra, 176,8 km): 1. Alexander Porsev (Rus.) Itera - Kaťuša 4:24:10, 2. Wouter Wippert (Hol.) Davo Lotto Davitamon, 3. Werner Riebenbauer (Rak.) Arbö Gourmetfein Wels, 4. Zdeněk Štybar (ČR) Telenet Fidea, 5. Daniel Schorn (Rak.) Netapp, 6. Tomáš Bucháček (ČR) PSK Whirlpool, 7. Petr Dlask (ČR) Telenet Fidea, 8. Gerhard Trampusch (Rak.) Arbö Gourmetfein Wels, 9. Matej Marin (Slovin.) Perutina Ptuj, 10. Tomš Skujinš (Lot.) Rietumu Delfin, ... 15. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín Merida, 22. Patrik Tybor (SR) Dukla Trenčín Merida, 31. Róbert Gavenda (SR) Telenet Fidea, 52. Roman Broniš (SR) Sparta Praha, 53. Róbert Nagy (SR) Dukla Trenčín všetci čas ako víťaz

Poradie po 1. etape: 1. Alexander Porsev (Rus.) Itera - Kaťuša 4:25:27 h, 2. Wouter Wippert ((Hol.) Davo Lotto Davitamon, 3. Zdeněk Štybar (ČR) Telenet Fidea všetci rovnaký čas, 4. Petr Dlask (ČR) Telenet Fidea, 5. Tom Meeusen (Belg.) Telenet Fidea obaja +6, 6. Daniel Schorn (Rak.) Netapp, 7. Maroš Kováč (SR) Dukla Trenčín Merida obaja +7, 8. Patrik Tybor (SR) Dukla Trenčín Merida +8, 9. Bart Wellens (Belg.) Telenet Fidea, 10. Róbert Gavenda (SR) Telenet Fidea obaja +9, ... 43. Martin Mahďar (SR) Dukla Trenčín Merida +25, 50. Roman Broniš (SR) Sparta Praha +28

SITA
© WEBNOVINY