Main Content

HÁDZANÁ: Sen Slovákov o postupe na MS sa po prehre s Ukrajinou vzdialil

sobota, 12. jún 2010 20:27 | Autor: TASR

Hádzanári Slovenska neuspeli v sobotňajšom prvom stretnutí II. fázy kvalifikácie mužov o postup na majstrovstvá sveta 2011 vo Švédsku. Zverenci trénera Zoltána Heistera podľahli v Hlohovci reprezentantom Ukrajiny 25:30 (16:16) a ich sen o účasti na svetovom šampionáte sa im vzdialil.

Slováci nedokázali zopakovať výkon spred troch rokov, keď v Leviciach zdolali tohto súpera vysoko 35:19 a vybojovali si postup na ME 2008. Odveta dvojzápasu play-off je na programe v nedeľu 20. 6. o 16.00 h SELČ v Záporoží.

Výsledok - sobota - II. fáza kvalifikácie MS 2011 - prvý zápas (odveta 20. 6.):

Slovensko - Ukrajina 25:30 (16:16)


Zostava a góly SR:
R. Štochl, Paul - Petro, Kopčo 3, M. Straňovský 4/3, T. Urban 1, T. Straňovský 3, Antl 2/1, D. Valo 4, Cs. Szücs ml. 3, F. Šulc ml. 1, Kukučka 3, L. Tarhai ml., Baláž 1
Najviac gólov za Ukrajinu: Burka 9, Ostrouško 8/3, Gančev 5, Petrenko 3
Pok. hody: 6/4 - 3/3, vylúčení: 4 - 7, ČK: 30. Krivčikov za hrubý faul, 58. Vyšnevskij (obaja Ukr.) za 3 vylúčenia, rozhodovali: Leifsson a Palsson (obaja Isl.), 1100 divákov

Ani dva úspešné zákroky brankára Štochla nepomohli slovenskému tímu k úspešnému vstupu do duelu. Tri strely súpera si našli cestu za jeho chrbát a súper sa rýchlo ujal vedenia 3:0. Na konci 5. min odklial ukrajinskú bránku kanonier Šulc, vzápätí pridali hráči v červených dresoch ďalšie tri góly a v 8. min prvýkrát vyhrávali (4:3). Ukrajinci robili slovenskej defenzíve veľké problémy a už po necelej štvrťhodine opustil bránku Štochl. Darilo sa predovšetkým ostrostrelcom Burkovi a Ostrouškovi, ktorí v I. polčase skórovali dovedna deväťkrát. V družstve SR sa strelecky presadzovali najmä kanonier D. Valo a vďaka premieňaniu pokutových hodov aj krídelník M. Straňovský. Práve po zákroku naňho dostal v 30. min Krivčikov červenú kartu a sám faulovaný vyrovnal tesne pred prestávkou na 16:16. S výnimkou úvodu sa ani jeden tím nedokázal výraznejšie odpútať a diváci v rozhorúčenej hlohovskej hale boli svedkami vyrovnaného I. polčasu. Po zmene strán sa vrátil medzi tri žrde Štochl, ktorý svojich spoluhráčov viackrát bravúrne podržal, ale tí nevedeli zužitkovať a zahadzovali jednu príležitosť za druhou. V útoku trpezlivo hrajúci súper bol efektívnejší, a tak nielenže dokázal držať s domácimi krok, ale v II. polčase boli prevažne vo vedení. Keď Ostrouško v 43. min zvýšil na 21:19 pre hostí, na ukazovateli skóre svietil prvýkrát od 6. min dvojgólový rozdiel. Kouč SR okamžite zareagoval oddychovým časom a jeho zverenci vzápätí vyrovnali na 21:21. Ukrajinci však opäť získali dvojgólové vedenie (23:21), ktoré sa nepodarilo na druhej strane skorigovať Antlovi z pokutového hodu. Naopak, Burka svojím deviatym presným zásahom zvýšil náskok svojho tímu na 24:21. Ukrajinské družstvo viedlo v 53. min už 26:22, ale za dve nevyužité tutovky ich Slováci potrestali dvoma gólmi. Z vykresanej nádeje však nebolo nič, hosti si už víťazstvo postrážili aj vďaka brankárovi Bražnykovi a po triumfe 30:25 pôjdu do odvety s päťgólovým náskokom.

Hlasy:


Zoltán Heister (tréner SR)
: "Príčiny prehry budeme ešte analyzovať, dnes sme však neboli koncentrovaní. Hra bola často kúskovaná, čo vyhovovalo najmä nášmu súperovi. My sme sa nevedeli dostať do tempa, robili sme elementárne chyby, nevedeli sme Ukrajincov dostať pod tlak. Za dnešný výkon nemôžem pochváliť žiadneho z hráčov, ani brankárov. Zápas dopadol ako dopadol. Nič nie je stratené, ale v odvete to bude veľmi ťažké."

Csaba Szücs ml. (spojka slovenského tímu):
"Ukrajinský brankár dnes zachytal výborne. My sme sa nevedeli dostať do tempa. Súper nás svojím štýlom hry uspával, my sme nedokázali odpovedať. Chceli sme hrať na protiútoky, dnes sa nám však nič nedarilo. Nepomohli sme ani našim brankárom, na ktorých sa nemôžeme hnevať. Pred nami je odveta, ktorú, dúfam, zvládneme."