Main Content

Lisa Vittozziová premiérovo vyhrala Svetový pohár: V tejto sezóne bola najlepšia

nedeľa, 17. marec 2024 19:56 | Autor: TASR

Biatlon - ilustračná
Biatlon - ilustračná | zdroj: TASR

Talianska biatlonistka Lisa Vittozziová sa stala premiérovo v kariére celkovou víťazkou Svetového pohára. Zisk veľkého glóbusu spečatila 21. miestom v nedeľňajších pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km v kanadskom stredisku Canmore.

Z triumfu sa tešila Francúzka Lou Jeanmonnotová, ktorá získala malý glóbus za prvenstvo v hodnotení disciplíny a v celkovom poradí sa posunula na konečné druhé miesto. Dvadsaťdeväťročná Vittozziová si tak vylepšila svoje kariérové maximum, ktorým bolo celkovo druhé miesto v sezóne 2018/19. V nedeľu síce skončila mimo najlepšej dvadsiatky, ale pred Jeanmonnotovou mala nakoniec k dobru 23 bodov.

Francúzka dosiahla štvrté víťazsto v sezóne i kariére. Na tretie miesto klesla Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová. V nedeľu Jeanmonnotová skončila prvá pred Nemkou Janinou Hettichovou-Walzovou (+11,9 s) a tretia bola ďalšia Francúzka Gilonne Guigonnatová (+15,8 s). Jeanmonnotová vďaka víťazstvu skončila prvá v poradí "masáku". Celkovo druhá v pretekoch s hromadným štartom bola jej krajanka Julia Simonová a tretia priečka patrí Švajčiarke Lene Häckiovej-Grossovej. Najväčšiu pozornosť súboj o veľký glóbus medzi Vittozziovou a Tandrevoldovou.

Nórka strácal 61 bodov, potrebovala skončiť na prvom alebo druhom mieste a dúfať v zaváhanie Talianky. Vittozziová vedela, že keď skončí do 11. miesta prvenstvo má zaistené. Po prvej streľbe viedla Simonová, Vittozziová urobila dve chyby a bola na 27. priečke, Tandrevoldová minula raz a patrilo jej 19. miesto. Po druhej ležke zostala na čele Simonová, ale tesne za ňou bola Juni Arnekleivová. Tandrevoldová neminula ani raz a posunula sa na 13. pozíciu, Talianka bola tiež stopercentná a patrila jej 20. pozícia. Na prvej stojke sa situácia zmenila, Jeanmonnotová pridala tretiu nulu a bola prvá.

Hettichová-Walzová bola tesne za ňou, ďalšie biatlonistky strácali viac ako dvadsať sekúnd. Tandrevoldová musela absolvovať jeden trestný okruh a bola deviata, Vittozziová rovnako raz minula. patrilo jej 16. miesto. V záverečnej streľbe Jeanmonnotová raz chybovala, ale zostala prvá. Tandrevoldová raz minula, posunula sa na ôsme miesto. Nórka však potrebovala skončiť na najhoršom druhom mieste. Vittozziová urobila dve chyby a klesla na 21. priečku. Jeanmonnotová si už triumf nenechala vziať. Slovensko nemalo v pretekoch zastúpenie.