Main Content

Je príliš dobrý? Marco Odermatt pokračuje v dominancii, pokorí historický rekord?

nedeľa, 3. marec 2024 09:46 | Autor: TASR

Marco Odermatt
Marco Odermatt | zdroj: TASR

Dominancia švajčiarskeho lyžiara Marca Odermatta vo Svetovom pohári pokračuje. Už istý držiteľ veľkého i malého glóbusu zaznamenal v "obráku" deviaty triumf v tejto zime, keď po piatkovom víťazstve uspel v Aspene aj v sobotňajších pretekoch.

Suverén prebiehajúceho ročníka zdolal o 34 stotín krajana Loica Meillarda. Líder prvého kola Alexander Steen Olsen po chybe v predposlednom úseku skončil až na 17. priečke. Odermatt si podmanil aj americké stredisko a na svoje konto pridal už 12. víťazstvo v "obráku" v sérii. Približuje sa tak k rekordu Ingemara Stenmarka, ktorý vyhral 14 obrovských slalomov za sebou v rokoch 1978 až 1980. V priebežnom poradí disciplíny má 530-bodový náskok pred Filipom Zubčičom z Chorvátska.

Suverén prebiehajúcej sezóny vstúpil do finálovej jazdy s mankom 32 stotín na priebežného lídra Steena Olsena. Už v prvom kole vyprodukoval Odermatt niekoľko chýb a pred neho sa dostal aj Meillard. Švajčiar mal vo finálovej jazde obrovské problémy udržať sa na nohách v hornej časti trate, keď takmer spadol. To sa premietlo aj do času, pričom prvý sektor zvládlo lepšie ako on až 24 pretekárov. Napriek takmer polsekundovej strate sa dokázal skonsolidovať a potvrdil, že spodnú časť zvláda v Aspene bravúrne. Stratený čas získal späť a "hodil rukavicu" Steenovi Olsenovi.

Dvadsaťdvaročný Nór, ktorý bojoval o svoje prvé víťazstvo v "obráku", tlak nezvládol a po veľkej chybe v treťom úseku prišiel o najlepší výsledok v disciplíne. Jediný slovenský pretekár Andreas Žampa do druhého kola nepostúpil, keď skončil na 42. mieste. Žampa vyšiel na trať so štartovým číslom 43 a predviedol sľubný úvod.

Následne však nabral stratu na rovnakom úseku, v ktorom v piatok vypadol, a jeho jediným bodovým ziskom v ročníku zostáva februárové 24. miesto z bulharského strediska Bansko. V kalendári obrovského slalomu sú na programe ešte dva preteky. Najbližšie v slovinskej Kranjskej Gore (9. marca) a sezónu uzavrie "obrák" v Saalbachu (16. marca).