Main Content

AKTUÁLNE: Bude sa meniť počet klubov v talianskej Serie A?

pondelok, 12. február 2024 17:48 | Autor: TASR

Serie A - logo
Serie A - logo | zdroj: © TASR

Talianska najvyššia futbalová súťaž bude naďalej pokračovať s dvadsiatimi účastníkmi. Ligové zhromaždenie Serie A v pondelok zmarilo pokus najväčších talianskych klubov znížiť počet tímov na osemnásť.

Vedenie súťaže vo svojom vyhlásení uviedlo, že "súčasný formát ligy s 20 tímami bol potvrdený" po stretnutí v jej milánskom sídle. Talianske médiá uviedli, že Inter Miláno, Juventus Turín, AC Miláno a AS Rím boli jediné štyri kluby, ktoré hlasovali za návrh, všetkých ostatných šestnásť mužstiev hlasovalo proti.

Myšlienka znížiť počet tímov v najvyššej talianskej súťaži sa objavuje už dlhšie, keďže počet zápasov, ktoré odohrajú kluby a hráči, sa zvyšuje. Štyri najlepšie mužstvá Serie A si zaistia účasť v Lige majstrov, ktorá bude mať od budúceho ročníka nový formát. Tímy budú musieť odohrať o dva zápasy viac, kým sa rozhodne o ich postupe do vyraďovacej fázy, čím pribudnú ďalšie stretnutia do už aj tak preplneného kalendára. Menšie kluby Serie A odmietli súhlasiť so znížením počtu účastníkov.

"Som proti tomu rovnako ako všetky ostatné stredné a malé kluby. Nechápem, prečo by sme mali toľkým tímom odoprieť možnosť snívať," povedal Sticchi Damiani, prezident Lecce podľa agentúry AFP. Vedenie Serie A uviedlo, že schválilo návrh reforiem, ktorý predloží Talianskej futbalovej federácii (FIGC) budúci mesiac. Liga bude na mimoriadnom valnom zhromaždení 11. marca presadzovať väčšiu autonómiu FIGC a model riadenia, o ktorom prezident súťaže Lorenzo Casini začiatkom tohto mesiaca povedal, že by bol podobný anglickej Premier League.