Main Content

Šampiónom v šípkach napokon Humphries: Mladík Littler odchádza s druhou priečkou

štvrtok, 4. január 2024 08:07 | Autor: TASR

Luke Littler
Luke Littler | zdroj: TASR

Luke Humphries sa stal premiérovo majstrom sveta v šípkach v rámci organizácie PDC. Dvadsaťosemročný Angličan zdolal v stredajšom finále v Londýne o 12 rokov mladšieho krajana Lukea Littlera 7:4. Littler sa prebojoval do finále ako najmladší hráč v histórii.

Zlomový okamih finálového stretnutia v londýnskom Alexandra Palace nastal v siedmom legu za stavu 4:2 pre Littlera. Anglický tínedžer nedokázal zavrieť double dva, čo Humphries okamžite využil a naštartoval svoju úspešnú cestu za obratom a ziskom finančnej odmeny 500-tisíc libier. Littler zinkasoval za druhé miesto 200-tisícovú odmenu. "Bolo to neuveriteľné, jediným negatívom finále je, že som stratil veľa legov pri mojom podaní. Luke si to však zaslúžil," uviedol pre britskú televíziu Sky Sports 16-ročný finalista Littler.

Humphries sa po semifinálovom stretnutí stal oficiálne novou jednotkou svetového rebríčka. Po zisku premiérového titulu majstra sveta vyzdvihol výkon svojho súpera. "Nedokážem vyjadriť slovami svoje pocity. V kútiku duše som si hovoril počas celého dňa: ´Získaj titul teraz, pretože Littler čoskoro ovládne šípky.´ Je to neuveriteľne talentovaný hráč," povedal Humphries na adresu svojho súpera. Nový majster sveta zaznamenal 180 bodov na tri šípky vo finálovom zápase až 23-krát, zatiaľ čo Littler nahádzal najvyššie možné skóre v trinástich prípadoch. Obom hráčom sa podarilo raz počas duelu uzavrieť leg najvyšším možným "checkoutom" 170.

Vo štvrtok o 17.00 SEČ sa rozhodne o definitívnom zložení prestížnej Premier League pre ročník 2024, v ktorej by sa prvýkrát v kariére mohol predstaviť aj Littler. Jeho finálový súper si myslí, že anglický supertalent si miestenku za svoje fenomenálne výkony zaslúži: "Verím, že ho v nej uvidím, bolo by pre mňa potešením hrať vedľa neho v novom ročníku." 

Šípky - MS finále: Luke Littler (Angl.) - Luke Humphries (Angl.-3) 4:7