Main Content

Manchester City čaká na triumf v Premier League už štyri zápasy: Je to stále favorit na titul?

štvrtok, 7. december 2023 13:04 | Autor: TASR

Pep Guardiola
Pep Guardiola | zdroj: TASR

utbalisti Manchestru City nezvíťazili už v štyroch ligových zápasoch po sebe a po stredajšej prehre na ihrisku Aston Villy 0:1 majú už šesťbodové manko na vedúci Arsenal. Tréner Pep Guardiola priznal po súboji o priebežné 3. miesto, že domáci triumfovali zaslúžene a musí hľadať spôsob, ako vrátiť tím na víťaznú vlnu.

Ako kľúčová sa ukazuje absencia španielskeho stredopoliara Rodriho, ktorý v prebiehajúcej sezóne chýbal pre tresty v troch zápasoch a všetky tri Manchester prehral. Zároveň išlo o jediné tri prehry Citizens v doterajšom priebehu Premier League. Proti Aston Ville absentoval pre žlté karty a z rovnakého dôvodu chýbal aj stredopoliar Jack Grealish. "Rodri je dôležitý a keď nie je na trávniku, tak musíme nájsť spôsob ako víťaziť bez neho," poznamenal Guardiola. Aston Villa až nečakane dominovala, keď súpera prestrieľala 22:2 (na bránku 7:2).

V druhom polčase mu nedovolila ani jednu strelu medzi tri žrde a svoju prevahu potvrdila gólom v 74. minúte. Postaral sa oň bývalý hráč Trenčína Leon Bailey, keď zakončil individuálny prienik strelou z hranice šestnástky, ktorej do bránky pomohol aj teč hráča hostí. Nórsky útočník Erling Haaland neskóroval v druhom zápase po sebe a špecializovaný portál sofascore mu za výkon udelil známku 6,2 - druhú najnižšiu z tímu. So 14 gólmi je však naďalej líder súťaže so štvorgólovým náskokom na Mohameda Salaha z Liverpoolu.

Hráči Manchestru City čelili v prvom polčase až 13 strelám súpera, čo je najvyššie číslo od príchodu Guardiolu. Pre kormidelníka City to bola zároveň prvá prehra po trinástich víťazstvách proti trénerovi Unaiovi Emerymu. "Vždy rád pripravujem svoj tím na zápasy proti najlepším hráčom a trénerom. Zdolať ho nie je pre mňa nič výnimočné, je to skôr súčasť procesu, ktorý robím ako tréner," uviedol Emery, ktorý prijal cenné víťazstvo pokorne a napriek iba štvorbodovému manku na lídra tabuľky Arsenal situáciu nepreceňoval: "Stále máme veľa práce na to, aby sme mohli súperiť s tímami ako Arsenal, City a Liverpool. Myslím si, že je tu asi sedem tímov, ktoré sú ďalej než my. V sobotu hráme proti Arsenalu a to je to, na čo sa teraz ideme zamerať. Sme radi, že sme tretí, ale vieme, že bude veľmi ťažké udržať si túto pozíciu. Je ďalších sedem tímov, ktoré sa túžia dostať na vrchol."

Aston Villa vyrovnala klubový rekord 14. domácim víťazstvom po sebe. Hráči Manchestru City majú za sebou štyri zápasy proti tímom z hornej časti tabuľky, v ktorých ani raz nezvíťazili. Prehra na ihrisku Aston Villy prišla po remízach s Chelsea (4:4), Liverpoolom (1:1) a Tottenhamom (3:3). "Zvíťazil lepší tím. My sme bojovali, ale domáci boli naozaj dobre organizovaní, rýchli a ovládali mnohé aspekty hry. Hrali dobrý futbal a to sa nám nepodarilo. Je moja povinnosť a úloha nájsť spôsob ako víťaziť. Sme spolu už dlho a vždy sme našli správnu cestu. Musíme to urobiť aj teraz," konštatoval Guardiola.