Main Content

Michal Martikán a zmena občianstva? Je to výmysel. Chce reprezentovať Slovensko a toto sú jeho ciele

streda, 22. november 2023 11:46 | Autor: TASR

Michal Martikán
Michal Martikán | zdroj: © TASR

Päťnásobný olympijský medailista vo vodnom slalome Michal Martikán zmietol zo stola úvahy o zmene občianstva a chce naďalej reprezentovať Slovensko. Štyridsaťštyriročný slalomár sa chce v novej sezóne opäť pokúsiť získať miesto v slovenskej reprezentácii.

Uviedol to v rozhovore, ktorý priniesol denník Šport. V kariére sa rozhodol pokračovať aj napriek sklamaniu po olympijskej kvalifikácii Alexander Slafkovský. Martikán sa v máji po predchádzajúcich nominačných pretekoch do reprezentačného tímu ocitol v pozícii náhradníka. Krátko po nich začal uvažovať nad tým, či by neexistovala možnosť, aby mohol štartovať na septembrových MS v Londýne. Tam sa totiž rozdávali miestenky na budúcoročné OH v Paríži.

Jeho účasť však nepripadala do úvahy, keďže Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) má v pravidlách termín na prihlasovanie reprezentantov na ďalšiu sezónu až 30. novembra. V máji Martikán pre denník Šport uviedol, že šance v prospech inej krajiny sú 40 percent a na 60 percent bude naďalej súťažiť pod slovenskou vlajkou. Percentuálne vyjadrenie sa napokon potvrdilo. Dvojnásobného olympijského víťaza presvedčil aj prístup ďalšieho olympijského víťaza Mateja Tótha, ktorý je riaditeľom VŠC Dukla.

"Veľmi si vážim, že nezabudol na nič z pocitov elitného športovca, pozorne sledoval moju prípravu, naše súťaže i moju výkonnosť a aj po všetkých tých negatívnych emóciách našiel spôsob, ako ma povzbudiť a podporiť. Naozaj si to veľmi vážim a aj na základe tejto skúsenosti som sa rozhodol urobiť maximum pre to, aby som sa v nasledujúcej sezóne svojimi výkonmi opäť pokúsil o miesto v slovenskom reprezentačnom výbere," uviedol Martikán.

Zároveň dodal, že jeho cieľom je aj prispieť k rozvoju mladých slalomárov, ako aj s nastavením tréningovej metodiky: "Som pripravený naďalej odovzdávať svoje skúsenosti našim mladým športovcom a popri mojom stále vrcholovom športovaní pomôcť manažmentu Dukly s novým nastavením metodiky a tréningového zabezpečenia ďalších generácií športovcov i trénerov. Samozrejme, nie vždy všetko v živote ide tak, ako chceme, ale netreba sa nechať len tak odradiť." Víťaz prvej zlatej medaily v histórii samostatného Slovenska z OH 1996 v Atlante sa pripravuje na novú sezónu do konca novembra v Číne.

Jeho plánom je predstaviť sa na pretekoch Svetového pohára a na ME v slovinskom Tacene. Práve na kontinentálnom šampionáte by sa rád s medzinárodnou kariérou rozlúčil Alexander Slafkovský. Štyridsaťročný reprezentant tiež prežíval v uplynulej sezóne veľké sklamanie. Šestnásťnásobný medailista z majstrovstiev sveta sa ani na šiestykrát nedostal do olympijského tímu. Kombinácia sklamania, veku a zdravotných problémov ho prinútila uvažovať o ďalšej budúcnosti.

Napokon sa však Slafkovský rozhodol zapojiť sa ešte raz do prípravy: "Blíži sa začiatok zimnej prípravy, a tak som sa musel rozhodnúť. Absolvoval som viacero rozhovorov, či už so svojím dlhoročným fyzioterapeutom Paľom Beličkom, s trénermi Stanislavom Gejdošom i Lukášom Giertlom, takisto aj s Tóthom, šéfom Dukly. Všetci ma podporili. Vedia, že na OH som síce nikdy neštartoval, ale aj podľa nich som dosiahol vo vodnom slalome množstvo úspechov. Ja som si to tiež uvedomoval, ale definitívne rozhodnutie bolo iba na mne. Nakoniec som si povedal, že to ešte raz skúsim."

Podľa portálu olympic.sk sa bude Slafkovský pripravovať prevažne na Slovensku po boku kajakára Jakuba Grigara. "Keď som dva týždne nič nerobil, začal som cítiť, že mi vodný slalom predsa len chýba. Druhým dôvodom bol fakt, že ME sa na budúci rok uskutočnia v slovinskom Tacene, ktorý patrí medzi moje najobľúbenejšie trate. Práve tam som si v roku 2005 vybojoval prvú ´veľkú´ seniorskú individuálnu medailu, keď som bol na kontinentálnom šampionáte v C1 druhý a práve tam som vlani vyhral aj preteky v rámci seriálu Svetového pohára. Myslím si, že to je ideálne miesto, kde by som mohol absolvovať posledné medzinárodné preteky," dodal pre Slafkovský.