Main Content

Craig Ramsay prvýkrát nominoval: Na Nemecký pohár pocestujú tieto mená

streda, 25. október 2023 14:02 | Autor: TASR

Craig Ramsay
Craig Ramsay | zdroj: TASR

Slovenská hokejová reprezentácia sa na Nemeckom pohári v Landshute predstaví aj s dvoma nováčikmi – útočníkmi Matejom Kašlíkom a Silvestrom Kuskom. Trénerský štáb na čele s Craigom Ramsaym a generálny manažér Miroslav Šatan nominovali na tradičné novembrové podujatie dokopy 23 hráčov, z toho deväť zo slovenskej a štrnásť z českej extraligy.

Slováci nastúpia v Landshute od 9. do 12. novembra proti Rakúsku, Dánsku a domácemu Nemecku. Informoval o tom portál hockeyslovakia.sk. Najskúsenejší hráč vo výbere je 30-ročný obranca Peter Čerešňák, ktorý má na konte 105 reprezentačných štartov. V ofenzíve sa tréneri budú spoliehať aj na prehľad Lukáša Cingela, ktorý sa vracia do národného tímu po štyri a polroku. Naposledy hral pod vedením trénera Ramsayho v príprave na domáci šampionát v roku 2019. Výbornou formou sa pred tradičným jesenným turnajom môže popýšiť viacero nominovaných hráčov, medzi nimi brankár Matej Tomek (10 zápasov, 91,6-percentná úspešnosť zásahov) či útočníci Adrián Holešinský (11 bodov v 12 zápasoch), Oliver Okuliar (14 bodov v 13 zápasoch) a Peter Zuzin (18 bodov v 12 zápasoch).

"V rámci štandardného procesu tvorby nominácie sme si vybrali hráčov zo slovenskej a českej extraligy. Prvý nástrel sme mali hotový už pred niekoľkými dňami, bohužiaľ, z dôvodu zranení zo zoznamu vypadlo niekoľko mien, ktoré sme nahradili. Niektorých hráčov uvidíme v reprezentácii po dlhšom čase," povedal generálny manažér Miroslav Šatan narážajúc na spomínaného Cingela či útočníka Pardubíc Mateja Pauloviča. Ten naposledy reprezentoval v ročníku 2019/2020. Na nominačnom zozname figurujú mená dvoch nováčikov. Dvadsaťjedenročný útočník Zvolena Kašlík reprezentoval Slovensko na dvoch juniorských svetových šampionátoch. Pod Pustým hradom ho v minulej sezóne výrazne pribrzdilo zranenie s viacmesačnou rekonvalescenciou. Aktuálny ročník začal vynikajúco, v 10 dueloch nazbieral 13 bodov za 4 góly a 9 asistencií. Zaujímavé je meno Kuska, 28-ročného útočníka, ktorý od tínedžerských čias pôsobí v Česku. Slovensko zatiaľ nereprezentoval na žiadnom veľkom medzinárodnom podujatí.

Do aktuálnej nominácie ho odporučil Róbert Petrovický, asistent trénera v HC Olomouc, kde Kusko pôsobí. Aj Petrovický sa vracia do trénerského štábu Craiga Ramsayho v asistentskej pozícii. Okrem neho budú jeho súčasťou Peter Frühauf a tréner brankárov Ján Lašák. Na tohtoročnom Nemeckom pohári sa nepredstavia len mužské reprezentácie, ale aj ženské výbery Česka, Fínska, domáceho Nemecka a Dánska. Z tohto dôvodu štartuje podujatie už v stredu 8. novembra. Slovenskí reprezentanti sa do súťažného diania zapoja vo štvrtok 9. novembra, v netradičnom čase o 12.30 h nastúpia proti Rakúsku. Po dni voľna, ktorý vyplní ženský program, pokračuje mužská časť turnaja v sobotu 10. novembra. Vplyvom nabitého programu zápasov v jednom dejisku nastúpia zverenci trénera Craiga Ramsayho aj na druhý duel proti Rakúsku netradične dopoludnia, duel štartuje už o 11.00 h. V záverečnom vystúpení vyzvú domácich Nemcov v nedeľu od 14.30 h. Všetky slovenské zápasy odvysiela naživo televízia JOJ Šport.

Nominácia SR na Nemecký pohár:

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Škoda Plzeň), Matej Tomek (HC Litvínov)

Obrancovia: Michal Beňo, Andrej Golian (obaja HC Slovan Bratislava), Peter Čerešňák, Martin Bučko (obaja HC Dynamo Pardubice), František Gajdoš (HK Nitra), Mário Grman (HC Vítkovice Ridera), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec), Dávid Mudrák (HKM Zvolen)

Útočníci: Jozef Baláž (HK Dukla Trenčín), Lukáš Cingel (HC Kometa Brno), Martin Faško-Rudáš (Bílí Tygři Liberec), Adrián Holešinský (HC Škoda Plzeň), Patrik Hrehorčák, Miloš Roman (obaja HC Oceláři Třinec), Matej Kašlík, Peter Zuzin (obaja HKM Zvolen), Silvester Kusko (HC Olomouc), Jakub Minárik, Samuel Takáč (obaja HC Slovan Bratislava), Oliver Okuliar (Mountfield HK), Matej Paulovič (HC Dynamo Pardubice)

Realizačný tím: Generálny manažér: Miroslav Šatan Manažérka: Zuzana Chrenková Hlavný tréner: Craig Ramsay Asistent trénera: Peter Frühauf Asistent trénera: Róbert Petrovický Tréner brankárov: Ján Lašák Video analytik: Igor Andrejkovič Kondičný tréner: Róbert Bereš (6.-7.11.) Lekár: MUDr. Roman Hunák Fyzioterapeut: Vladimír Čavojec Výstrojoví manažéri: Marek Jenčík, Juraj Stopka

Program Nemeckého pohára 2023 v Landshute:

streda 8. novembra:

16.15 Česko – Fínsko (ženy), 19.45 Nemecko – Dánsko (ženy)

štvrtok 9. novembra:

12.30 Rakúsko – SLOVENSKO 16.15, Fínsko – Dánsko (ženy), 19.45 Nemecko – Dánsko

piatok 10. novembra:

15.00 Česko – Dánsko, 19.00 Nemecko – Fínsko

sobota 11. novembra:

11.00 SLOVENSKO – Dánsko, 14.30 Nemecko – Česko (ženy),18.00 Nemecko – Rakúsko

nedeľa 12. novembra:

11.00 Dánsko – Rakúsko, 14.30 Nemecko – SLOVENSKO