Main Content

OFICIÁLNE: Hamilton a Leclerc sú diskvalifikovaní z Veľkej ceny USA. Aký je dôvod tohto kroku?

pondelok, 23. október 2023 08:29 | Autor: TASR

Charles Leclerc
Charles Leclerc | zdroj: TASR

Vedenie pretekov formuly 1 na VC USA diskvalifikovalo z nedeľňajších pretekov Brita Lewisa Hamiltona na Mercedese a pilota Ferrari Charlesa Leclerca z Monaka. Ich monoposty neprešli po pretekoch v Austine technickou kontrolou.

Hamilton pôvodne figuroval na druhom mieste,Leclerc bol šiesty. Oba monoposty mali po pretekoch nadmerne opotrebovanú podlahu. K diskvalifikácii prišlo po vypočutí zástupcov oboch tímov približne štyri hodiny po šachovnicovej vlajke. Na COTA vyhral už istý majster sveta Max Verstappen z Holandska na Red Bulle. Mercedes a Ferrari uznali zistenia kontroly, k poškodeniu podľa nich prišlo v dôsledku hrboľatej vozovky a nabitého programu.

V Austine bol okrem klasických pretekov aj šprint. V dôsledku penalizácie poskočil na pódium Leclercov tímový kolega Carlo Sainz zo Španielska a na štvrté miesto sa posunul Mexičan Sergio Perez na Red Bulle. Až o dve priečky si polepšil Hamiltonov krajan a tímový kolega George Rusell aj pôvodne ôsmy Pierre Gasly z Francúzska (Alpine).

Za ním bol Kanaďan Lance Stroll na Astone Martin, ktorý tak dosiahol najlepší výsledok od júna. Bodovanú desiatku uzavreli piloti Williamsu - Alex Albon z Thajska a Američan Logan Sargeant. Pre druhého menovaného je to premiérový bod v kariére, pričom jeho tím získal dvojité body prvýkrát od kontroverznej VC Belgicka 2021. Sargeant sa stal prvým Američanom od roku 1993 (Michael Andretti), ktorý bodoval v pretekoch a zároveň prvý od sezóny 1989 (Eddie Cheever) s bodovým ziskom na domácej trati. Informácie priniesla agentúra AFP.