Main Content

Liverpool FC uspel v Európskej lige: Klopp s rekordom, ale komentuje ho s humorom

piatok, 22. september 2023 09:14 | Autor: TASR

Liverpool FC
Liverpool FC | zdroj: TASR

 

Futbalisti FC Liverpool zvládli prvý duel v skupinovej fáze Európskej ligy. Na ihrisku LASK Linz síce v "béčkovej" zostave po prvom polčase prehrávali, ale tromi gólmi po prestávke rozhodli o triumfe 3:1. Jürgen Klopp tak ako prvý tréner v histórii "The Reds" dosiahol 50 víťazstiev v európskych pohárových súťažiach a na čele tejto štatistiky sa osamostatnil od Rafu Beniteza (49).

Klopp do zápasu nasadil kompletne odlišnú základnú zostavu ako v predchádzajúcom ligovom súboji na ihrisku Wolves. LASK na vypredanom štadióne s viac ako 19-tisíc divákmi cítil šancu na prekvapenie a po štvrťhodine hry ju zvýraznil Florian Flecker parádnou krížnou strelou spoza šestnástky po rohovom kope. Liverpool otočil skóre v priebehu siedmich minút druhého polčasu, keď skórovali Darwin Nunez z penalty a o chvíľu neskôr aj Luis Diaz.

Na ihrisko sa v drese hostí dostali po prestávke aj Alexis Mac Allister, Dominik Szoboszlai, Joe Gomez, či Mohamed Salah a práve egyptský útočník v závere poistil tri body pre favorita. "Očakával som, že to tu nebudeme mať ľahké a bolo to tak. Po štandardke a prvej strele na bránku sme inkasovali a nevedeli sme sa potom dlho chytiť. Frustrácia na našej strane trochu rástla, potrebovali sme sa jej zbaviť a napokon sa nám to podarilo. Bolo to preto zaslúžene víťazstvo," zhodnotil duel Klopp, ktorý zľahčoval svoj pohárový klubový rekord: "Je pekné dosiahnuť 50 víťazstiev, ale mám ich najviac určite aj preto, že zápasov v Európe je teraz podstatne viac ako v minulosti..."

Nemecký kormidelník potreboval na 50 triumfov spolu 82 duelov v pohároch, Benitez ich na lavičke anglického tímu odkoučoval 85. Bývalý úspešný tréner klubu Bob Paisley, ktorý priviedol Liverpool k trom prvenstvám v EPM, vyhral so zverencami 39 zo 61 duelov v Európe a jeho legendárny predchodca Bill Shankly 34 zo 65. Klopp získal s Liverpoolom Ligu majstrov v roku 2019 a tím pod jeho vedením odohral aj ďalšie tri finálové súboje na európskej scéne. Tréner LASK-u Thomas Sageder bol sklamaný, že jeho zverenci nedokázali vyťažiť viac zo sľubného prvého polčasu: "Hrali sme v prvom polčase veľmi odvážne, boli sme agresívni a mali sme šance streliť aj druhý gól. V polčase to však bolo iba 1:0 a v druhom sme už videli, aký má Liverpool dobrý tím. Bojovali sme až do konca, no keď prišli na ihrisko ich opory, bolo to už naozaj náročné." Liverpool figuruje vďaka víťazstvu na čele E-skupiny, v druhom dueli remizoval belgický Union Saint-Gilloise doma s FC Toulouse 1:1.